Bakan Eroğlu Artvin'de Cerattepe'yi konuştu

Bakan Eroğlu Artvin'de Cerattepe'yi konuştu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: “Cerattepe’nin arka planında başka ülkelerin engelleme gayreti olduğu anlaşıldı” “Ben şahsen vahşi madenciliğe karşıyım ama duyarlı gerçekten çevreye zarar vermeyecek madenciliğe 'evet' diyorum” “Adam dünyanın en duyarlı teknolojisini kullanıyor ama yine itiraz ediyorlar”

  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, vahşi madenciliğe karşı olduğunu belirterek Cerattepe’deki madenle ilgili işin arka planında başka ülkelerin engelleme gayretleri olduğunu söyledi.

244 milyon TL’lik 22 tesisin açılış ve temel atma törenlerine katılmak için Artvin’e gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin Valiliği'ni ziyaret ederek, Vali Ömer Doğanay’dan brifing aldı. Daha sonra toplantı salonuna geçerek basına açık bir toplantı gerçekleştiren Bakan Eroğlu, Cerattepe bölgesinde çıkartılmak istenilen madenle ilgili madene ruhsat verirken açık işletme ruhsatı vermediklerini vurgulayarak dünyanın en zengin bor yataklarının Türkiye’de olduğunu ama asırlardır çıkartılmadığını da hatırlattı. 
Mahkeme kararını beklediklerini dile getiren Bakan Eroğlu, “Önce şunu ifade edeyim. Zaten mahkeme kararı bekliyoruz. Bir Artvin gönüllüsü olarak madene ruhsat verirken açık işletme ruhsatı vermedik. İkincisi orada işletmeye müsaade vermedik. Yollar tahrip olmasın diye teleferikle taşınmak dışında bir izin vermedik. Tünelle alacak başka bir yerde işleyecek. Bunlarda açık işletmeye müsaade etmedik. Burada madene verilecek izinler orman tahrip edecek izinler değil. Türkiye’de ormanlarda maden işletmeciliğine verdiğimiz izinler binde 2. Ben şahsen vahşi madenciliğe karşıyım. Ama duyarlı gerçekten çevreye zarar vermeyecek madenciliğe evet diyorum. Eğer bunları biz çıkarmazsak yurt dışından alıyoruz. Yılda bakıra verdiğimiz paranın ham madde olarak haddi hesabı yok. Yılda hatırladığım kadarıyla 4 milyar dolar civarında ithalat yapıyoruz. Halbuki Almanya’nın göbeğinde maden işletmesi açıyorlar hiçbir şey olmuyor. Kanada’ya ekip gönderdim inceleme yaptılar. Orada da ormanda maden çıkartıyorlar. Sonra orayı ağaçlandırıyorlar hiçbir şey olmuyor. Bu madenler ülkenin menfaati için bunu kim istemiyor bakın; Almanlar dünyada en çok altın çıkartan ülke. Almanya’daki bazı vakıflar vasıtasıyla Türkiye’de burası için söylemiyorum mesela Bergama’da kıyameti kopardılar. Adam dünyanın en duyarlı teknolojisini kullanıyor ama yine itiraz ediyorlar” dedi.


“Dünyanın en zengin bor yatakları Türkiye’de ama asırlardır çıkartılmamış”
Altın ve bakıra ihtiyaçlarının olduğunu kaydeden Bakan Eroğlu, “Yine izin verildi ama işin arka planında başka ülkelerin engelleme gayretleri olduğu anlaşıldı. Şimdi burada şunu tespit edelim. Şimdi hiçbir şey olmasın ormanlarda binde ikilik alan bile vermeyelim. Vermeyelim, olabilir bu Türkiye’nin verebileceği bir karardır. Ama neticede bizde gelişmek zorundayız. Bakıra ihtiyacımız var. Altına ihtiyacımız var. Burada altın yoksa bakır var genelde. Nikele ihtiyacımız var. Bor'a ihtiyacımız var. Bor'u dışarıdan alıyorduk. Sonra baktık dünyanın en zengin bor yatakları Türkiye’de. Asırlardır bu çıkartılmamış” ifadelerini kullandı.


“İnsanlar ayılardan rahatsız oluyor”
Artvin’de ayıların peteklere saldırarak arıcıları zarar uğratmasıyla ilgili soruya Bakan Eroğlu, insanların ayılardan rahatsız olduğunu söyleyerek, “Onlara şöyle yapalım. Bu vatandaşlarımız bulunduğu yerlere elektronik koruma sistemi kuralım. Oraya ayıların girişini engelleyelim” şeklinde konuştu.


“Ormanlara artık çam dikilmeyecek”
Ormanlara artık çam dikilmeyeceğini de belirten Bakan Eroğlu, “Burada gelir getirecek bir takım türler dikerek vatandaşlarımıza 3 yıl bolunca bütün bakım ve masrafları bize ait olmak üzere vatandaşlarımıza 49 yıllığına hibe edeceğiz. Getirisi 49 yıl vatandaşa ait olacak. Bu alanları parselliyoruz. Parsel parsel olarak en yakın olan vatandaşlarımıza muhtarlar aracılığıyla teslim edeceğiz. Bu yıl 23 köyde bir çalışma yapacağız. Arkadaşlarımız bu kişileri tespit edecek. Burada 650 dekar alanı orman köylülerimizi dikerek, bakımını yaparak teslim edeceğiz. Yıl sonuna kadar bu alanlar teslim edilecek. Bu araziler kurayla teslim edilecek. Adil olacağız. Babamın oğlu da öyle böyle. Bu alanları köydeki hane sayısına göre eşit bir şekilde böleceğiz. Ceviz, fıstık çamı gibi yöreye uygun ağaçlar dikeceğiz” diye konuştu.
Konuşmasında teknik eksiklikler nedeniyle ihalesi iptal edilen Rize-Artvin Havalimanı ile ilgili önemli bir gelişme olduğunu belirten Bakan Eroğlu, ihale ile ilgili kararın alındığını, pazar günü olmasına rağmen gereken imzayı atarak Artvin’e geldiğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.