Facebook'un başı fena dertte!

Facebook'un başı fena dertte!

Dünyanın en popüler sosyal ağı Facebook buna ne diyecek?

Milyonlarca insan beğenilerini ve hobilerini Facebook'ta belirtiyor ve arkadaş listesindekilerle paylaşıyor. Yani öyle olduğunu sanıyor. Biz 750 milyon sosyal ağ kullanıcısı diyoruz ancak şirketler bu kullanıcılara 750 milyon potansiyel müşteri olarak bakıyor.

İşte tam da bu noktada olay karışıyor. Facebook'un kullanıcıların bilgilerini şirketlere kullanmaları amacıyla sattığı suçlamaları her geçen gün artarken, İrlanda'dan bir haber geldi.

Bir hukuk öğrencisi olan 24 yaşındaki Max Schrems, profilinden sildiği kişisel bilgilerin, Facebook tarafından saklandığı ve kullanıldığı gerekçesiyle dava açtı. Bunun üzerine Facebook bir CD içerisinde Schrems'e 1.200 kişisel verisini iade etti. Bu veriler içerisinde sohbet günlükleri, sayfa beğenileri ve arkadaş listesinin bulunduğu Schrems tarafından açıklandı.

Bunun neresi büyük haber derseniz, Schrems profilinden sildiği verilerin Facebook tarafından kullanılmaya devam ettiğini kanıtlamış oldu. Yani tüm dünyaya Facebook'a elini bir kere kaptırırsan bir daha kurtaramazsın uyarısını yapmış oldu.

Schrems bununla da yetinmeyip, Facebook'un kişisel verileri kullanmasını ve şirketlerin reklam amaçlı kullanmaları için satmasını engellemek için tam 22 ayrı dilekçeyi Avrupa ülkelerine ve Avrupa Komisyonu'na gönderdi.

Dilekçelerin ardından İrlanda Veri Koruma Komisyonu, Facebook'un İrlanda özel hayatın mahremiyeti yasasını ihlal ettiğini ve Facebook İrlanda ofisinin yılbaşından önce aranacağını duyurdu. Önümüzdeki günlerde diğer Avrupa ülkelerinin de konuyla ilgili hamlelerde bulunması bekleniyor.

İrlanda'nın Facebook'u 138 bin dolar para cezasına çarptırması bekleniyor. Ancak bu meblağ Facebook'un üzerine yapışan bu lekenin yanında devede kulak bile değil.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.