Mısır'da AK Parti kuruluyor!

Mısır'da AK Parti kuruluyor!

Mısır’da Müslüman Kardeşler üyesi olan Halid El Zafarani, Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) adı ve programıyla aynısını kurmaya çalışıyor.

Mısır’da bu yılın başlarında Hüsnü Mübarek rejimini deviren halk ayaklanmasının ardından İslami kesim dört ayrı parti kurdu. Bu partilerin ikisi AK Parti’nin kuruluş felsefesi ve programını ilke olarak benimsedi.

Müslüman Kardeşler’in desteklediği Hürriyet ve Adalet Partisi ile yine Müslüman Kardeşler’den ayrılan bir grubun kurduğu Vasat Partisi, AK Parti’yi örnek aldı. Söz konusu partiler, kuruluş aşamasında Türkiye’de iktidardaki partiyi model olarak benimsediklerini kamuoyuna da açıkladı.

İskenderiye kentinde yaşayan El Zafarani ise 2005 yılında "Adalet ve Kalkınma Partisi" adıyla bir parti kurmak için yasalar gereği mahkemeden izin istedi, ancak Müslüman Kardeşler üyesi olduğu için parti kurmasına izin verilmedi.

El Zafarani, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti’nin adını kullanmanın yanı sıra bu partinin programı ve politikalarını da aynen benimseyeceklerini belirterek, şunları söyledi: "Mübarek yönetimiyle 2005 yılından bu yana partimizin kuruluşu için mücadele verdik. Mübarek yönetimi partimizin kuruluşuna izin vermedi. 25 Ocak halk ayaklanmasından sonra yaptığımız başvuru kabul edildi ve mahkeme tarafından kuruluş kararı alındı. İnşallah Eylül ayında mahkeme kararının yürürlüğe girmesiyle birlikte partimiz faaliyetlerine başlayacak." Mısır’da partilerle ilgili yasalara göre, önce mahkemeden izin alınması, ardından ilgili konseyin mahkeme kararını dikkate alarak partinin faaliyete geçmesini onaylaması gerekiyor.

El Zafarani, "AK Parti’nin Türkiye’de iktidara geliş sürecini izlediklerini ve başarılarından etkilendiklerini" ifade etti. Son dönemde Mısır’da AK Parti ile aynı ismi taşıyan parti kurmak isteyen ve niyet beyan eden kişilerin sayısının arttığına işaret eden El Zafarani, "Biz 2005 yılında başvuruda bulunduk. AK Parti modelini ve yönetim tarzını beğendiğimiz için aynı partinin Mısır’da da olmasını istedik" diye konuştu.

Türk halkının Ramazanını kutlayan El Zafarani, "Umudumuz sizlersiniz.

Ülkümüz sizlersiniz. Osmanlı’dan beri lidersiniz. İnşallah böyle İslam dünyasının lideri olarak devam edersiniz" dedi.

Müslüman Kardeşler üyesi Halid El Zafarani, Mübarek döneminde beş kez hapse atıldı ve belirli aralıklarla toplam beş yılı aşkın bir süre hapis yattı.

AK PARTİ’NİN DEĞERLENDİRMESİ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, parti olarak adaleti ve kalkınmayı hedef olarak belirlediklerini, "çünkü insana hizmeti Hak’ka hizmet olarak kabul etiklerini" söyledi.

Oluşturdukları program ve uygulamalarının 10 yıllık çalışmalarıyla olumlu sonuç verdiğini kaydeden Kapusuz, sözlerini şöyle sürdürdü: "AK Parti’nin yakaladığı bu başarının çevre ülkelerde de örnek alınmış olması elbette sevindirici bir olaydır. Sivil toplum kuruluşlarının hizmet noktasında birbirlerini örnek almalarını da yanlış bulmuyoruz. Çünkü biz ’iyilikte yarışın’ gereğine ve yararına inanıyoruz. Bu anlamda, Mısır’da AK Parti’yi isim ve programıyla örnek alarak yeni bir parti kurmaya hazırlanan kardeşlerimizin yolu açık olsun diyoruz." Türkiye’nin Mısır ile tarihsel ortak arka planı, ilişkileri ve kültürel yakınlığı olduğunu ifade eden Kapusuz, "AK Parti’nin isim ve program olarak model seçilmiş olması bu açıdan anlamlıdır" dedi.

Kapusuz, bununla beraber kurulacak yeni partinin Mısır’ın özgün değerlerine, tarihine, öz kültürüne ve halkın kabullerine yaslanması halinde başarı şansının daha yüksek olacağını belirterek, "Çünkü biz AK Parti’yi halkın partisi olarak kurduk ve milletin partisi olduk. ’Her şey Türkiye İçin’ dedik, ’Durmak Yok Yola Devam’ dedik, çok çalıştık ve her konuda gücümüzü milletimizden aldık. Başarıyı ancak böyle elde ettik. Mısır’da kurulacak AK Parti’nin de başarılı olmasını, Mısır halkına refah ve mutluluk getirmesini diliyorum" diye konuştu.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.