Sır gibi saklanan % 100 Türk malı motor

Sır gibi saklanan % 100 Türk malı motor

Bugüne dek her aşaması dikkatle izlendi, test edildi ve dışarı sızmaması için özenle gizlendi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, çok sayıda üniversite ve TÜBİTAK tarafından bugüne dek her aşaması dikkatle izlenen ve test edilen, dışarı sızmaması için özenle saklanan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de "Çalışmaya devam et, yalnız fazla dillendirme" diye uyardığı HBO motor, yasal ve teknik tüm prosedürlerin tamamlanmasının ardından günışığına çıktı.

Benzinli, dizel ve içten yanmalı motorlarda, yakıt tasarrufu üzerine yıllardır sürdürdüğü çalışmalarını tamamlayan Özdamar şunları söyledi:

"Çok şükür, yıllardır üzerinde çalıştığım yeni nesil benzinli motor ve üzerinde çalıştığım dizel motor günışığına çıktı. Her türlü teknik raporları alındı. Deneme üretimli tamamlandı. Şimdi bu projemizi seri üretime geçirebilecek hale geldik. Dünyada iki tip motor var. Birincisi 'Otto' dediğimiz benzinli motorlar. İkincisi ise 'Dizel çevrimli' motorlar. Bizim geliştirdiğimiz motor bunlardan çok farklı ve tasarruflu."

Sanayici olan eski Kayseri milletvekili ve Özdamar'ın yakın arkadaşı Şaban Bayrak da, "Hasan Basri bey uzun yıllardır bunun üzerinde çalıştı ve sonunda başardı. Proje ve motorun test çalışmaları devletin büyüklerinin bilgisi dahilinde çok gizli tutuldu" diye konuştu.

ÇEVRECİ MOTOR

Gaz emisyonu az, çevreyi kirletmeyen, benzerlerinden yüzde 35-43 arasında daha az yakıtla çalıştığı belirtilen ay- yıldız armalı döner pernolu motor HBO'nun, 150 yıldan bu yana kullanılan benzinli motorların pabucunu dama atacağı öne sürüldü.

Avusturya'daki Patent Enstitüsü'nde testten geçerek belge alan motor, seri üretime geçirildiği takdirde kara araçlarında, hava araçlarında deniz araçlarında raylı sistem araçlarında ağır sanayide kullanılacak. Tek silindirli enjeksiyonlu motor HBO'nun, benzinli modelinin testlerinin de başarıyla tamamlanması ve Uluslararası Patent Enstitütüsü PCT tarafından tescil edilmesinin ardından bu motorun iki silindirli dizel versiyonu da halen test ediliyor.

PROJEYİ BU GÜNE DEK KİMLER GÖRDÜ?

Hasan Basri Özdamar, 1990 yılında Organize Sanayi Bölgesi'nde Otoser Otomotiv Makine ve Sanayi Ticaret Anonim Şirketinde geliştirdiği HBO motorunu ve deneme çalışmalarını bugüne dek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer yerinde izledi. Ancak, motorla ilgili gelişmeler bir sır gibi tutulduğu için bu güne dek yetkililerce açıklama yapılmadı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.