Türk yapımı teröristsavar: YAK

Türk yapımı teröristsavar: YAK

YAK terör saldırılarında zırhlı araçlardaki güvenlik personelinin en güçlü silahı olacak.

Bir Türk şirketi tarafından tasarlanan uzaktan komutalı gözetleme ve atış platformu Yüksel Atış Kulesi (YAK), terör saldırılarında zırhlı araçlardaki güvenlik personelinin en güçlü silahı olacak.

Zırhlı araçların üzerine monte edilen YAK, sensörleri sayesinde hareket halindeki hedefleri belirleyecek, üzerindeki makineli tüfek ve bombaatar silahlarıyla teröristleri zırhlı aracın yanına yaklaştırmayacak.

Yüksel Savunma Sistemleri AŞ Yönetim Kurulu Murahhas üyesi Hayri Esen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl sınır karakollarındaki nöbetçilerin daha emniyetli bir noktadan çevreyi gözetlemesine ve ateşli saldırıya karşılık vermesine olanak sağlayan uzaktan komutalı gözetleme ve atış platformu ''Nöbetçi''yi tasarladıklarını hatırlatarak, bu yıl da zırhlı araçlar için Yüksel Atış Kulesi'ni (YAK) geliştirdiklerini söyledi.
HEM UZAKTAN KUMANDALI HEM DE MANUEL KULLANILABİLİYOR

Uzaktan komutanın yanı sıra manuel olarak da kullanılabilen YAK'ın, elektro-optik kamera sensörleri ve lazerli mesafe ölçme cihazı sayesinde gece, sisli ve karlı her türlü koşulda hareketleri tespit ettiğini, ayarlanmış rotalarda otomatik gözetleme yapabildiğini anlatan Esen, ''Filtrelenen görüntüler işlenerek bir monitör üzerinde operatörün kullanımına sunuluyor. Böylece zırhlı araçtaki personel, güvenli bir şekilde kendisini riske atmadan hedefi ateş altına alabiliyor'' dedi.

Nöbetçi'nin, karakollarda, sınır boyunda nöbet tutan askerlerin güvenli bir bölgede, ilk atıştan zarar görmemesi amacıyla tasarlandığını, YAK'ın ise araçlar için geliştirildiğini ifade eden Esen, şöyle konuştu:

''Nöbetçi sabit bir sistem, YAK ise stabilizasyona sahip, yani araç hareket ettiğinde hedefe kilitlendiği noktadan ayrılmadan atış yapabiliyor. Üzerinde bulunan 12,7 mm makineli tüfek ve 40 mm bomba atar silahlarıyla teröristleri zırhlı aracın yanına yaklaştırmayacak. Sadece uzaktan komutalı değil, manuel olarak da kullanılabiliyor. Bu sistem, hedefi tespit ediyor, kamera ve algılama sistemleriyle hedefi takip ediyor, araç içindeki görevli de ateş ediyor. Yani sistem hedefi görüp, kilitlenip kendisi ateş etmiyor.''
TÜRK MÜHENDİSLER GELİŞTİRDİ

YAK'ın Nöbetçi'de olduğu gibi Türk mühendislerce geliştirildiğini belirten Esen, Malezya'daki 2012 Savunma Sanayi Fuarı'nda ilk kez görücüye çıkan YAK'ın, yabancılardan büyük ilgi gördüğünü anlattı.

Başta Malezya olmak üzere Suudi Arabistan ve Brunei savunma bakanlarının YAK ile yakından ilgilendiklerini ifade eden Esen, bu sistemin kısa sürede tüm dünyada adının duyulacağına inandığını söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.