'25 kuruşluk yumurta en az 1 lira olacak'

'25 kuruşluk yumurta en az 1 lira olacak'

Yeni yasaya eleştiri

Türkiye Sebzeciler Meyveciler ve Seyyar Pazarcılar Federasyonu (TÜSPAF) Başkanı Mehmet Çakman, son düzenlemeler sebebiyle yumurtanın 1 liranın altında satılamayacağını iddia etti. Çakman, "Pazarlarda satışı yasaklanırsa vatandaş 25-30 kuruşluk yumurtayı 1 liradan aşağı yiyemez." dedi.

Bursa'da bir çatı altında örgütlenen Pazaryerleri Yumurta Satıcıları Derneği tarafından düzenlenen istişare toplantısında yeni kanun taslağı ele alındı. Ördekli Kültür Merkezi'ndeki toplantıya TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman ile Tarım, Pazaryerleri Yumurta Satıcıları Derneği Başkanı İrfan Karadayı ve Köy İşleri İl Müdürlüğü yetkilileri ile yumurta üretici ve satıcıları katıldı. TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, toplantıda yaptığı konuşmada yönetmelik çerçevesinde pazar yerlerinde yumurta satışının yasaklanmasını eleştirdi.

Pazar yerlerinde yumurta satışının engellenmesinin ciddi sıkıntılara neden olacağını savundu. Kapalı semt pazarlarına hijyen kurallarına uyulması konusunu titizlikle takip ettiklerine dikkat çeken TÜSPAF Başkanı Çakman, bu şartlarda yumurta satışının mümkün olmadığını söyledi. Sadece Bursa'da 110'dan fazla pazar yeri bulunduğunu anlatan Mehmet Çakman şunları söyledi: "Bu yasak sadece pazardan değil, marketlerden başlayarak herkese uygulanmalı. Tarım Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek bu yasanın ötelenip ılımlı bir şekilde olgunlaşmasını isteyeceğiz."

Üretilen yumurtanın yüzde 50'sinin pazarda satıldığına değinen Başkan Çakman, "Pazar yerlerinde satışı yasaklanırsa yumurta fakir fukaranın temel gıdası olması dışında farklı noktalara gelecektir. Dolaba konulan yumurtanın çıkarıldıktan hemen sonra tüketilmesi gerekir. Pazar yerlerine dolap içinde saklanan yumurtayı vatandaş evine sıcak havada götürene kadar bozulacaktır." şeklinde konuştu.

"KANUN UYGULANIRSA YUMURTA 1 LİRADAN AŞAĞI OLMAZ"
Yalnızca Bursa'da pazar yerlerinde şu anda ortalama 300 esnafın bu işten ekmek yediğini bildiren Mehmet Çakman, şu bilgileri verdi: "Milyonlarca insan pazardan yumurtasını taze ve günlük olarak alıyor. Türkiye genelinde bir milyona yakın sadece yumurta sektöründe istihdam var. Aldığım bilgiye göre, üretilen yumurtalar kamuya ait cadde ve sokaklarda kurulan pazarlarda satılıyor. Eğer bu kanun uygulanıp yumurtanın bu pazarlarda satışı yasaklanırsa vatandaş 1 liradan aşağı yumurta yiyemez. Şu anda 25, 30 kuruş civarında."

Yumurtanın üretim, satış ve tüketimde ciddi bir sektör olduğunun altını çizen TÜSPAF Başkanı Mehmet Çakman, 'Yeni uygulama kimin işine yarar?' sorusuna ise şu cevabı verdi: "Uygulama bu standartları kendi bünyesinde oluşturan holdinglerin işine yarar. Holdinglerde yumurta kaça çıkarsa sahada da o kadara satılır. Bir de pazarda yasaklarsanız rekabet kısıtlanır ve dolayısı ile bu kanunun tüketiciye zarar vereceğini düşünüyorum."

"YENİ UYGULAMAYI BİLMİYORUZ"
Bursa Üreticiler Birliği Başkanı Reşat Akyel ise kanunlar konusunda bilinçsizlikten yakınırken, "Bu konuda bize seminerlerle bilgi verilmeli. Uygulamanın nasıl olacağını tam bilmiyoruz. Köylerde üretip sepetle yumurta satan köylü de tedirgin olmuş durumda." şeklinde konuştu.

Yaklaşık 25 yıldır yumurta işi ile uğraştığını belirten pazarcı esnaflarından Özgür Dere de yumurta ile ilgili son düzenlemenin kendilerini olumsuz yönde etkileyeceğinin altını çizdi: "Bu bizi olumsuz yönde etkiler. Çünkü müşteri kesinlikle ambalajlı yumurta taraftarı değil. Biz yerinde ambalajlı yumurta da koyduk, ancak tezgahımızda 250 koli ambalajlı yumurta varsa bunun 200 kolisi açıkta, 50 kolisini ise açıkta satmışızdır."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.