Cep telefonları 500 TL altına inecek

Cep telefonları 500 TL altına inecek

Türkiye'de her yıl 1 milyon akıllı telefon satılıyor. Bu rekabete Çinli markalar dahil olacak. Cep telefonu fiyatları 500 liranın altına gerileyecek.

Operatörlere, yerli ve küresel markalara akıllı telefon üretimi yapan Çinliler, Türkiye pazarına bu yıl kendi markalarıyla girecek. Bu alanda ilk adımı geçen yıl atan Huawei'den sonra, Lenovo ve Xiaomi gibi devler de kısa süre içinde Türkiye'de rekabete hazırlanıyor

Türkiye'de her ay yaklaşık 1 milyon adet akıllı telefon satılıyor. Bu yılın sonunda devreye girmesi beklenen 4G şebekesi öncesinde ise, cihaz pazarındaki rekabete Çinli şirketler de katılacak. Geçen yıl satılan her 10 telefondan 9'unun akıllı telefonlardan oluştuğu Türkiye pazarı, bu yıldan itibaren Çinli markalar sayesinde hareketlenecek. Çinliler'in devreye girmesiyle fiyatlar daha da aşağıya çekilecek. 2015'te operatörler, teknoloji marketleri, kanal ve internet satışı dahil her noktada Çinli marka ve üreticilerle karşılaşacağız. Huawei daha önce Samsung'un mobil pazarlama operasyonunda deneyimli bir ekiple 2014'ün sonunda yola çıktı. Şirket, Galatasaray'ın Süper Toto Süper Lig maçlarında forma yatırımıyla ilk adımı atmıştı. 2015'te bunu diğer Çinli markalar takip edebilir.

İŞBİRLİĞİ SÜRECEK
Operatör satışları artarak devam ederken, şimdilik Türkiye'de marka yatırımına mesafeli duran ZTE gibi Çinli markalar Avea, Turkcell ve Vodafone ile işbirliğine devam edecek. IBM'in önce PC, sonra da sunucu birimini satın alan Lenovo, Türkiye'de PC ve tablet markası olarak yatırım yapmıştı. Çin dışında satın aldığı markaların gücüyle hareket eden ve bu yönüyle diğer Çinli şirketlerken farklı davranan Lenovo, yakın zamanda Motorola'yı da satın almıştı. Türkiye'de masaüstü pazarında liderlik için mücadele eden şirket, ocak ayının ikinci haftası ilk kez akıllı cep telefonu duyurusunu yapacak. Şirketin Türkiye'deki ve dünyadaki yol haritası ise merakla bekleniyor.

HEDEF PAZAR
Lenovo, ZTE'nin aksine sadece operatörlerle işbirliği yapmıyor, kendi markasıyla da akıllı telefon pazarında Türkiye'de marka yatırımına başlıyor. ZTE ise Avea ile InTouch 4'te olduğu gibi operatörlerle işbirliğine devam ediyor. Maslak'ta ofis kiralayan, tüm operatör ve dağıtım kanallarıyla görüşmeler yapan Xiaomi, diğer Çinliler gibi bu yıl Türkiye'yi hedef pazarları arasına aldı. Şirketin güçlü işlemci, büyük ekran ve direk satış stratejisini nasıl gerçekleştireceği merak konusu. Fabrikadan halka satış mantığına benzer şekilde hareket eden Xiaomi, sadece satış değil, cihaz içeriği konusunda da farklı hareket ediyor. 2013'te yerli markaların bayrağını sallayan General Mobile'a geçen yıl Casper, Vestel ve Escort Joye de eklenmişti. Ancak şimdi matematik değişiyor.

ÇİN'DE ANDROID'E GEÇİT YOK
Xıaomı diğer Çinli şirketlerden farklı hareket ederken, Google'ın hiçbir ürününü kullanmadığı farklı bir Android yazılımı kullanıyor. Yani diğer Android telefonlarında olan Google'a yeni kullanıcı kazandırmak yerine, farklı bir strateji izliyor. Şirket, Çin'den bile hızlı büyüyen Hindistan'da büyük bir yatırıma girişirken, bu yıl Türkiye'nin de aralarında yer aldığı hızlı büyüyen pazarlarda büyüme kararı aldı. Şirketin CEO'su Çin'de Apple'ın düzenlediği tanıtım toplantılarına benzeyen organizasyonlar düzenliyor.

KULLANICI SAYISI 500 MİLYONU AŞTI
Aktif akıllı telefon kullanıcısı sayısında Çin'in bu yıl 500 milyon adedi geride bırakması bekleniyor. eMarketer Aralık 2014 rakamlarına göre, 2016'da akıllı telefon kullanıcı sayısı 2 milyarı geride bırakacak. Araştırmaya göre Türkiye şu anda 14'üncü sırada. Ancak Türkiye'nin 2014 rakamlarıyla İspanya'yı geride bırakarak 13'üncü sıraya yükselmesi bekleniyor.

REKABET 500 TL ALTINA İNECEK
Döviz kuru geçtiğimiz yılki seviyeleri aşmazsa akıllı telefon fiyatlarında rekabet 500 TL altına inecek. Maktu vergiye rağmen fiyatın aşağıya inmesi rekabeti keskinleştirecek. Çinli firmaların amiral gemisi ürünleri sınıfında 700 TL ila 1.000 TL arasında ürünleri olacak. Marka yatırımı yapanlarda bu rakamın bin 200 TL ila bin 500 TL arasında olması bekleniyor. Yani averaj özelliklere sahip bir akıllı telefon 500 TL, üst özelliklere sahip telefon da 1.000 TL altında satılabilecek.

Timur Sırt / Sabah

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.