İçki ve sigaraya zam geliyor

İçki ve sigaraya zam geliyor

Dün açıklanan enflasyon rakamlarıyla birlikte sigara ve içkiden alınan ÖTV'ye de otomatik zam geldi.

Sigara ve içki firmaları henüz bu zammı yansıtma konusunda açıklama yapmadı. Şimdi herkes merakla zam oranını bekliyor.

Geçen yıl yapılan yasal düzenlemeyle içki ve sigaradan alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 6 aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artış oranına paralel hale getirildi.
ENFLASYON ÖTV'YE YANSIDI

Dün açıklanan 6 aylık ÜFE rakamı yüzde 2,46 gelince gözler içki ve sigaraya uygulanan ÖTV'ye çevrildi. Bu artışla birlikte otomatikman 2 litreyi geçmeyen kaplardaki rakıdan alınan ÖTV 79 liradan 81 liraya; şaraptan alınan ÖTV 3.53 liradan 3.61 liraya; biradan alınan ÖTV ise 0,63 kuruştan 0,64 kuruşa yükseldi. Alkol derecesi hacim itibariyle yüzde 22'den fazla olanlar içinse 104,87 liradan 107,44 liraya çıktı.

Bu ÖTV artışının fiyatlara yansıması konusunda sektör firmalarından henüz bir karar çıkmadı. Bazı üreticilerin artışı yansıtmama eğiliminde olduğu öğrenildi.

SİGARADA ÜRETİCİLER KAÇAKTAN KORKUYOR

Sigarada ise ÜFE'deki yüzde 2,46'lık artış paket başına alınan 0 kuruşluk maktu verginin 9,22 kuruşa çıkmasına yol açtı. Bu da firmaların vergi artışını müşteriye yansıtması durumunda paket sigarada yüzde 2'lik zammı gerektiriyor. Sigara şirketlerinden de henüz bu konuda bir açıklama gelmedi. Ancak yükselen fiyatlarla birlikte kaçak sigara oranının yüzde 19'a çıkması üreticileri endişelendiriyor. Üreticiler yeni zamla birlikte bu oranın yükselmesinden korkuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.