Japonya'yla 22 milyar dolarlık anlaşma

Japonya'yla 22 milyar dolarlık anlaşma

Başbakan Erdoğan, nükleer santral kurulumu için Japonya ile 22 milyar dolarlık bir yatırım üzerinde anlaştıklarını açıkladı. Erdoğan, 10 yıl olarak planlanan nükleer santralin devreye girme sürecini öne çekmeyi istediklerini kaydetti.

Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin nükleer santral ihalesinin damgasını vurduğu başkentteki temasları renkli geçti. Suriye sorunu, ihale, Fatih projesi ve olimpiyatlar gibi birçok konumasaya yatırıldı.

Erdoğan, Türkiye'de nükleer santral kurulumu için Japonya ile 22milyar dolarlık bir yatırımüzerinde anlaşmaya varıldığını bildirerek, 10 yıl olarak planlanan nükleer santralin devreye girme sürecini öne çekmeyi istediklerini açıkladı. Başbakan Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Başbakanlık Merkez Bina'da başbaşa ve heyetler arası görüşmenin ardından Türk-Japon İşadamları Toplantısı'na katıldı.

Erdoğan vemevkidaşı Abe, toplantının ardından Türkiye ve Japonya arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin bildiriyi ve daha önce imzalanan nükleer enerji işbirliği anlaşmasını taahhüt altına alan bildiriyi imzaladı. Erdoğan ve Abe, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, "Mersin-Akkuyu'da Rusya Federasyonu ile yürüyen bir nükleer enerji santrali sürecimiz var.

Şu anda da diğer bir adımı, Japonya'nınMitsubishi firması ile Ayava'nın katılacağı Türkiye- Japonya arasında nükleer enerji santrali adımını atmış bulunuyoruz. İkinci nükleer enerji santraliyle birlikte bir başka adımı daha atıyoruz, o da üçüncü nükleer santral. Bu, Türkmühendislik tecrübesinin, deneyiminin ekonomik girişiminin de adımı olacak" dedi.

UÇAĞA BİNMEYECEK MİYİZ

Erdoğan, Japonya'daki Fukuşima olayından sonra nükleer santral adımını atarken "Japon teknolojisi şöyledir, böyledir" diyenler olduğunu belirterek şöyle devametti: "Biz, nükleer enerji noktasında bize olumsuz yaklaşımlara karşı o dönemde Rusya ile bu adımı attık. Benimonlara şöyle bir sözümde oldu; 'yani uçak düşecek, düşebilir diye uçağa binmeyecekmiyiz, veyahut araç trafik kazası yapacak diye araca binmeyecekmiyiz' dedim." Nükleer enerjide en ileri teknolojiler kullanılarak, yatırımların yapıldığını, milyonda bir de olsa kaza payının olabileceğini ifade eden Erdoğan, "Kalkınan bir ülke olduğumuz dönemde enerji kullanımının artmasımedeni oluşunuzun bir ifadesidir" dedi.

DAHA İLERİ TEKNOLOJİ

Erdoğan, süreyi 10 yıl değil daha kısa bir süreye çekmek istediklerini kaydetti. Başbakan, böyle bir yatırımın Türkiye'ye gelmiş olmasının çok önemli bir adım olduğunun altını çizdi. Fukuşima'da ölenlerin gerek Japon halkının, gerek Türk halkının yüreklerini dağladığını belirten Başbakan Erdoğan, "Bunlar olağan, olabilecek olaylardır, ama hayat devam ediyor ve şimdi daha ileri teknolojiyle bu noktada çok daha başarılı adımlar atılıyor" dedi.

Olimpiyatlardan çekilin

Başbakan Erdoğan, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'ye, "Siz bir olimpiyat yaptınız. Şimdi bu olimpiyattan çekilin, bunu da biz yapalım" dediğini açıkladı. Erdoğan, ortak basın toplantısında Tokyo'nun daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, "Tokyo olimpiyatlarda bize rakip olarak gözüküyor. Ama ben Başbakan'a dedim ki, 'Siz bir olimpiyat yaptınız, şimdi bu olimpiyattan çekilin, bunu da biz yapalım, isabetli olur.' İnanıyorum ki kendileri de bunu anlayışla karşılayacaktır ve Tokyo Valisi'ne bu talimatı verirlerse isabetli olacaktır. 'Ondan sonra beraber de çalışırız' dedik. Böyle güzel bir gelişme de inşallah olur diye düşünüyorum. Bunun yanında 2020 Expo bizim için önemli, desteklerini istedik" ifadelerini kullandı.

Türkiye'yi hayranlıkla izliyoruz

Gözler nükleer santral ihalesine çevrilirken Japonya Başbakanı Şinzo Abe, başkentte temaslarına başladı. Abe, Türkiye ekonomisini değerlendirirken son 10 yıldaki büyümeyi hayret ve hayranlıkla izlediğini söyledi.
    Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu ve Türk-Japon İş Konseyi tarafından düzenlenen 20. Türk-Japon İş Konseyi'nin açış konuşmasını yapan Abe, 'Türkiye' kelimesinin Japonlar için çok güzel bir anlam ifade ettiğini belirterek, iki ülke arasında uzun yıllara dayanan dostluk ilişkileri bulunduğunu kaydetti.


"Yaklaşık 30 yıl önce Türkiye'ye gelen ilk Japonya Dışişleri Bakanı Şintaro Abe babamdı, ben de ilk defa Türkiye'ye onunla gelmiştim" diyen Abe, iki ülke arasındaki ilişkinin yeni bir boyut kazanacağını dile getirdi.

    Bu arada Abe, İstanbul ve Tokyo'nun 2020 Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmak için aday olduklarını hatırlatarak "Eğer İstanbul Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hak elde ederse, bunu ilk alkışlayan ben olacağım. Aynı şekilde Tokyo Olimpiyatları düzenleme hakkı elde ederse hiç şüphem yok ki bizi de ilk tebrik eden Türkiye olacaktır" ifadelerini kullandı.

Hayal ve sevgi yazdı

Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin eşi Akie Abe, Ankara Üniversitesi'nde Dil ve Tarih Fakültesi Japon Dili ve Kültürü bölümünde okuyan Türk öğrencilerin hazırladığı etkinliğe katıldı. Abe, Türk öğrencilerin Japon dansı ile karşılandı. First Leydi, ziyaret ettiği bir stantta Japon geleneksel yazısı stili ile özel kağıt üzerine 'Hayal' ve 'Sevgi' kelimelerini yazdı.

BUGÜN GAZETESİ

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.