Kazılardan çıkan ilginç bulgular!

Kazılardan çıkan ilginç bulgular!

İzmir'de kazı çalışmaları sırasında, M.S. 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kadın başı figürü ile İzmir'deki Türk-İslam dönemine ait ilk camilerden biri ortaya çıkarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tarihi Kadifekale bölgesinde yürüttüğü kazı çalışmaları sırasında, M.S. 2. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen kadın başı figürü ile İzmir'deki Türk-İslam dönemine ait ilk camilerden biri ortaya çıkarıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kadifekale sur duvarları restorasyon çalışmalarına destek kazılarında, "Kale Camii" olarak tanımlanan yapı tümüyle ortaya çıkarıldı. Çalışmalarda ayrıca M.S. 2. yüzyıla ait olduğu düşünülen kadın başı heykeli bulundu. Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü tarafından Güney sur duvarları bölümünde sürdürülen kazılara ek olarak yapılan çalışmalarda, 3 noktada kazı çalışması yapıldı ve camii yapısı ortaya çıkarıldı. Çalışmalarda, Bizans Sarnıcı içindeki dolgu da temizlendi. Yakın bir zamanda sarnıcın içine merdivenle ulaşılması sağlanacak.

Çalışmalar kapsamında gün yüzüne çıkarılan kadın başı figürünün M.S. 2. yüzyıla ait olduğunu belirten Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, heykelin Helenistik özellikler gösterdiğini ifade etti. Kadın başı heykelinin Demeter ya da Artemis görüntüsüne sahip olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, heykelin göz işçiliği ve matkap izlerinin çok ince işlenmiş olduğunu ve bu izlerin heykelin dönemini gösterdiğini vurguladı. Kale'deki kazılarda Osmanlı dönemine ait olan seramik atölyesi buluntuları da elde edildi. Kale'de ortaya çıkarılan caminin İzmir'deki ilk Türk- İslam dönemine ait ibadet yapılarından olduğunu tahmin ettiklerini belirten Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, "Caminin kapısındaki bir kitabe de Evliya Çelebi tarafından okunmuş. 1308 ? 1309 tarihlerine ait olduğunu Evliya Çelebi bize ifade ediyor. Gerçekten elde ettiğimiz buluntularımız da bize bunu gösteriyor" dedi.

KAZDIKÇA TARİH ÇIKIYOR

Yapılan kazılarda, İzmir'in antik çağdan bugüne bir liman ve ticaret kenti olma özelliklerinin net bir şekilde ortaya çıktığını belirten Yrd. Doç. Dr. Akın Ersoy, "Son zamanlarda yaptığımız çalışmalarla genç Bizans döneminde ve beylikler döneminde de İzmir Limanı'nın ne kadar işlek olduğunu görmüş olduk" dedi. Akın, kazılarda Saruhanoğlu Beyliği'ne ait iki sikke bulunduğunu söyleyerek, "Bu sikkeler, beylikler arasındaki ticaret ilişkilerini göstermesi açısından çok önemli. Çünkü İzmir, Aydınoğluları beyliğine ait bir toprak parçası. Ayrıca burada yine 13. yüzyıldan Fransız sikkeleri elde ettik. Bu da Bizans döneminde, henüz Türkler'in bu bölgeye hakim olmadığı süreçteki ticaret ilişkilerini açıklaması adına bize güzel veriler sundu" diye konuştu.

Kadifekale'deki kazı çalışmaları sırasında daha önce de, Büyük İskender'in generalleri Antigonos ve Lysimakhos (M.Ö. 4. yy. sonu ? 3. yy. ilk yarısı) dönemine ait sur duvarları ile Helenistik dönem, Roma dönemi, Bizans dönemi ve Osmanlı dönemine ait eserler gün yüzüne çıkarılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin sur duvarlarının restorasyonu projesinin tamamlanması ve bölgedeki yıkımların bitmesi ile Kadifekale İzmir'in çekim merkezlerinden birisi haline gelecek.

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.