Okulda Kuru Çay Üretiyorlar

Okulda Kuru Çay Üretiyorlar

Rize’de, Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesi Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencileri, okulda kurulan mini çay fabrikasında kuru çay üretimini öğrenip, ürettikleri çayın pazarlanmasıyla döner sermayeye katkı sağlıyor.

ZAMANLA ÜRETİM ARTTI

Yıllar önce okulda eğitim amaçlı kurulan çay fabrikasında, Gıda Teknolojisi Bölümü öğrencilerine yaş çayın kuru çaya dönüştürülmesi uygulamalı anlatılıyor. Geçtiğimiz yıllarda fabrikada az miktarda yaş çay temin edilebildiği için sadece uygulamalı eğitim amaçlı deneme üretimi yapılıyordu, ancak zaman içerisinde üretim de artırıldı.

Öğrenciler mini çay fabrikasında hem öğretmenlerinden teknik eğitim alıyor hem de birer işçi gibi çalışıyor. Elde edilen kuru çaylar Bölüm Şefi Ali Oğuzalp tarafından tasarımı yapılan çay paketlerine doldurularak satışa hazır hale getiriliyor. Bu yıl üretilen kuru çaylar önümüzdeki günlerde "Altın Nesil Çay" ismi ile piyasaya sunulacak, elde edilecek gelir okulun döner sermayesine aktarılacak.

EĞİTİM UYGULAMA FABRİKASI

Rize Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tevfik İleri Endüstri Meslek Lisesinde Çay Teknolojisi Bölümünde küçük bir çay fabrikası bulunduğunu, burada öğrencilere çayın üretim aşamalarının uygulamalı öğretildiğini ifade etti.

Çay fabrikalarındaki tüm kademelerin mini çay fabrikasında da yer aldığını dile getiren Akgül, "Okulumuzun Gıda Teknolojisi Bölümünde çay üretim fabrikamızda üretime dönük eğitim uygulamaları yapıyoruz. Milli Eğitim Teşkilatı olarak her alanda olduğu gibi bu alanda da ilimizdeki, bölgemizdeki sektörlere insan yetiştirme ödev ve sorumluluğumuz bağlamında fabrikamızı işletiyoruz" dedi.

GÜNDE 4 TON ÇAY İŞLİYORLAR

Akgül, fabrikanın okulun döner sermaye mevzuatı doğrultusunda işletildiğini belirterek, şöyle devam etti: "Bölüm şefimiz ve görevli arkadaşlarımız tarafından yaş çay alınarak işleniyor. Okulumuzdaki fabrika küçük, eğitim amaçlı bir fabrika. 24 saat kapasiteyle çalıştığı zaman günlük 4 ton yaş çay işlenebiliyor. Burada emeği geçen personellerimiz paylarını da alabiliyor. Fabrikamızda çalışan öğrencilerimizi daha iyi eğitmek, yetiştirmek ve eğitimleri tamamladıktan sonra bu sektörde görev aldıkları fabrikalarda daha nitelikli, güvenli çalışmalarını, çay imal etmelerini sağlamayı amaçlıyoruz."

Akgül, Mili Eğitim Bakanlığı ile iletişime geçerek üretilen kuru çayı ülke genelinde talepte bulunan okullara pazarladıklarını da sözlerine ekledi.

Bölüm Şefi Ali Oğuzalp ise tam teşekküllü çay fabrikasında gelişmiş fabrikalardaki gibi çay üretim ünitelerinin bulunduğunu, öğrencilerin uygulamalı eğitim fırsatı yakaladıkları için çok şanslı olduğunu belirtti.











HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.