Gürcistan'da Tutuklananlar Serbest Bırakıldı!

Gürcistan'da Tutuklananlar Serbest Bırakıldı!

Gürcistan'da tutuklanan Rizelilerin birçoğu ödenen kefaletle serbest kaldı. Serbest kalanların hafta sonuna kadar Türkiye'ye dönmeleri bekleniyor.


Hopa'dan Gürcistan'a giriş yaparken Rizeli esnaf Osman Tarlacı'nın da içlerinde yer aldığı 40 Türk vatandaşından birçoğu 3 bin Lari'den başlayan kefaleti ödeyince serbest bırakıldı. Tutuklananların yargılanmaları tamamlandıktan sonra hafta sonuna kadar Türkiye'ye geçiş yapmaları bekleniyor.

Gürcistan hükümetinin getirdiği yeni kanunlar Türk vatandaşlarının başına dert oldu. Gürcü hükümetinin yeni uygulamaya koyduğu kanunlar ile Gürcistan’a giriş yapan yabancıların üzerinden ilaç çıkması durumunda kişiler tutuklanıyor. Tutukluluk süresi içinde ilaçların laboratuar incelemesi yapılarak ilaçların içerisinden Gürcistan’da kullanımı yasak olan etken maddeler çıkması halinde kişilere 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 20 bin Lari’yi bulan para cezaları veriliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Gürcistan Mağdur Aileleri Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu, Gürcistan’a giden Türk vatandaşlarının hiçbir şekilde üzerlerinde ilaç bulundurmamaları uyarısını yineleyerek, “30 Mart'ta bir basın açıklaması yapmıştım. Bu açıklamada Gürcistan’a giden vatandaşlarımızın dikkat etmesi gerekenler hususunda. Vatandaşlarımızdan üzerlerinde ilaçlar ile Gürcistan’a gitmemelerini istemiştik. Ama bu açıklamaya rağmen bir hafta içerisinde 9 vatandaşımız Sarp Sınır Kapısı’nda üzerlerinden ilaç çıktığı için tutuklandı. Konsolosluğumuzun da çalışmaları ile bu vatandaşlarımızdan ikisi uzlaşma yolu ile serbest kalırken diğer vatandaşlarımız kefalet ile serbest bırakıldı. Biz vatandaşlarımızı bu konuda sürekli uyarmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımız kesinlikle hiçbir ilaç ile Gürcistan’a giriş yapmasınlar. Ağrı kesici dahi yalarına almasınlar. Çünkü Gürcistan’da kanunlar çok sıklaştırıldı” dedi.

Kaputoğlu, yanında ilaç bulundurma zorunluluğu olan vatandaşların uymaları gereken kurallara da değinerek “Verilen ilaçların içerisindeki etken maddelerin yazılı olması, ilacın reçetesinin ve reçeteyi yazan doktorun yetki belgesinin bulunması gerekiyor. Bu evrakların hem Gürcüce hem de İngilizce tercümelerinin onaylı olarak yanlarında bulundurulması gerekiyor. Bir haftada 9 kişi mağdur oldu. Vatandaşlarımız dikkat etmese bu mağduriyetler artacak. Gürcistan’a normal bir ağrı kesici ve grip ilacı ile bile girmek suç. Günlük kullanılan bir ilaç bile geçişte vatandaşlarımızın başına büyük dertler açabilir. Uzun süre Gürcistan’da kalmak zorunda olan vatandaşlarımız da var. Sürekli kullanmak zorunda oldukları ilaçlar var. Bu nedenle bu sorunun ülkeler arasında yapılacak anlaşmalar ile çözülmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.