Kalp krizinde erken tanı çok önemli

Kalp krizinde erken tanı çok önemli

Kardiyoloji uzmanı dr. Oğuzhan yücel: “kalp krizi acil bir durumdur” “kalp krizinde erken tanı çok önemlidir”

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, kalp krizinin acil bir durum olduğunu belirterek, “Kalp krizinde erken tanı çok önemli” dedi.
Büyük Anadolu Hastaneleri Doktorlarından Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel kalp krizinin risk faktörleri ve kalp krizi belirtileri hakkında açıklamalarda bulundu. Yücel, “Kalp krizi, kalbi besleyen koroner damarlardaki tıkanıklığa bağlı olarak, kalbin o bölgedeki yetersiz kan akışından dolayı kalıcı olarak hasar görmesi sonucu meydana gelir. Kalp krizine neden olan koroner damar tıkanıklığının en önemli sebebi aterosklerozdur. Ateroskleroz damar iç tabakası altında yağ (lipid) birikimi ile karakterize bir hastalıktır” diye konuştu.
Yücel, kalp krizinde risk faktörleri hakkında şu bilgileri verdi: “Yaş(erkeklerde 45,bayanlarda 55 yaş üstü olmak). Aile öyküsü(birinci dereceden akrabalarında erken yaşta kalp krizi geçirme öyküsü olması). Sigara, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalığı, obezite kalp krizi için önemli risk faktörleridir. Kalp krizi belirtileri: Hastaların üçte ikisinde kalp krizi ortaya çıkmadan günler, hatta haftalar önce gittikçe artan göğüs ağrıları, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Kalp krizinin ilk belirtisi genellikle göğüs kemiğinin altında baskı olarak tarif edilen derin ve şiddetli ağrıdır. Ağrı çoğu kez göğüsten çeneye ve sol kola yayılır. Kalp krizinde ağrı çoğu zaman yarım saatten uzun sürer ve çok şiddetli olabilir. Kalp krizinde ağrı dinlenmeyle ya da dilaltı ilaç alındığında çok az hafifler fakat tamamen geçmez. Bazı olgularda ağrı çok hafiftir; hastaların yaklaşık yüzde 20’si kalp krizinin farkına varılmayabilir. Kalp krizi geçiren hasta genellikle huzursuzdur. Derisi soluk, soğuk ve terlidir. Hasta göğsündeki baskıdan ve ağrıdan yakınır. Sıkıntı duygusu ve ölüm korkusunun yanı sıra baş dönmesi, bayılma, nefes darlığı, hırıltılı solunum, bulantı, kusma olabilir; nabız düzensizliği olabilir. Tansiyon başlangıçta biraz yükselebilirse de kalp yetmezliğine bağlı şok geliştiğinde düşebilir.
Kalp ritminde düzensizlik sık görülür. Kalp krizinden ölen hastaların çoğunda ölüm nedeni hasta henüz hastaneye ulaşmadan gelişen ağır ritim bozukluklarıdır. Bu belirtilerle karşı karşıya kaldığınızda derhal bir yere oturup dinlenin. 112 Acil Yardım hattını arayarak gerekli bilgileri eksiksiz vererek yardım isteyin. Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam etmeyin. Çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbinizin oksijen ihtiyacını daha da artıracak ve kalp krizinin şiddetini arttıracaktır.”
Kalp krizinin acil bir durum olduğunu belirten Dr. Oğuzhan Yücel, açıklamasını şöyle tamamladı: “Kalp krizinde erken tanı çok önemlidir. Zaman geçtikçe ritim bozukluklarından yaşamı yitirme ihtimali artacak ve zarar gören kalp kası miktarı artacaktır. Kalp krizinden korunmak için; öncelikle damar tıkanıklığını önlemek için doğru şekilde beslenmeli, düzenli egzersiz yapılmalı, obeziteden kaçınmalı, sigara ve alkolden uzak durulmalı, kolesterol normal sınırlar içerisinde tutulmalı, tansiyon kontrol altında tutulmalı, tuz ve yağ tüketimini azaltılmalı, şeker normal sınırlarda tutulmalı, stresten uzak durmaya çalışılmalıdır.”



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.