Fındığın Sorunları Çay TV'de Tartışıldı

Fındığın Sorunları Çay TV'de Tartışıldı

Halil İbrahim İleli'nin sunduğu "Trabzon'da Gündem" programında fındık üreticisinin sorunları tartışıldı.

Çay TV ekranlarında Halil İbrahim İleli'nin sunduğu "Trabzon'da Gündem" programında Fiskobirlik Yönetim Kurulu üyesi Engin Şahin ve fındık üreticisi Ali Akar, fındıkta yaşanan sorunları değerlendirdi.

Fındık fiyatlarının en az 25 TL olması gerektiğini belirten Fiskobirlik Yönetim Kurulu üyesi Engin Şahin, 25 TL'den düşük bir fiyatın üreticinin maliyetini kurtarmayacağını ifade ederek "Eğer rekolte açıklanmışsa kafada bir fiyat vardır. Elbetteki Cumhurbaşkanımızın önündedir. Elbetteki Cumhurbaşkanımız bir fiyat açıklayacaktır. Açıklamadan birşey söylemek istemiyorum. Bizim beklentimiz en az 25 olsun. Biz istiyoruz diye söylemiyorum maliyet bu. Fındıkda üretimin sürekliliği için, insanların çalışması ve üretmesi için maliyetin altında bir fiyat açıklanmaması gerekir." dedi.
 
"Emanete Fındığınızı Vermeyin"
Üreticiyi fındıklarını emanete vermemesi konusunda da uyaran Şahin, "Vatandaşın acele de etmemesi gerekir. Bir an önce fındığımı toplayayım derken erken toplamamalı. Bazı alicengiz oyunları çıkacak. 'TMO fındık alamaz, TMO ne kadar fındık alacak?, TMO’nun parası yok' Bu spekülasyonların ortadan kaldırılması gerekir. Üreticimizde herkesten fikir alsın ama kendi aklını kullansın. Fındığını erkenden pazara indirmesin. İhtiyacı kadar indirsin. Emanete fındığını vermesin. Verecekse de devlete versin. Fiskobirlik büyük ihtimalle TMO'nun açıklayacağı fiyattan emanete fındık alacak. Tüccara verilen emanette, fiyat yükseldiği zaman vatandaş tüccardan parasını istediğinde tüccar 'Param yok' dediğini biliyoruz. Fiyat düştüğü zaman bu sefer tüccarın vatandaşa 'Gel paranı al' dediğinİ de biliyoruz. Dolayısıyla ne olursunuz emanete vermeyin. İlla da vereceksiniz, kime vereceksiniz verin ama parasını peşin verene verin." ifadelerini kullandı.
 
"Fındığın Asıl Sahibi Kim? Tüccar mı?"
Şu anda fındığın sahibi olmadığını söyleyen fındık üreticisi Ali Akar, "Bunu neden söylüyorum? Bugüne kadar devlet adına fındık alan bir Fiskobirlik vardı. Üretici de "Benim sahibim Fiskobirlik" diyordu ve gidip oraya kaydoluyordu. Fındığını da Fiskobirlik'e veriyordu. "Benim koruyucum o" diyordu. Fiskobirlik de ürününü yüksek fiyata  satmışsa ve kar etmişse üreticisine pirim dağıtıyordu. Üretici de memnundu. Fiskobirlik şu anda yok zaten. Tasfiye kurulu onu halletti. Fındık alamıyor. Fındık alamayan kooperatif olabilir mi? Fındığın asıl sahibi kim? Tüccar mı? Üreticiyi kim koruyacak? Bizim mücadelemiz; devlet buna destekleme verecek bunun başka yolu yok. Fiskobirlik'i yeniden ayağa kaldıracağız. TMO bugünün parasıyla 10 katrilyona yakın fındıktan zarar etti. Bugün onu Fiskobirlike verseydiler, Fiskobirlik ayakta olurdu. Memurunun maaşını aksatmazdı." dedi.
 
"Devir Onların Devri Değil"
Fiskobirlik'te gençlerin yönetimde yer almasını isteyen Ali Akar, "Gençler yeni anlayışla Fiskobirlik'i ayağa kaldırırlar. İmza atmaktan aciz arkadaşlarımız, abilerimiz var. Hala yönetimde uğraşıyorlar. Bugünkü devir onların devri değil. Onlar bugüne kadar yaptılar hepsine teşekkür ederiz." ifadelerini kullandı.
 
"Üretici Olarak Benim Bakanım Bok"
Üreticinin kaderine razı geldiğini aktaran Akar, "Üretci fındığın ne kadar edeceğini bilmiyor. Mesele de orada zaten biz bunu hatırlatmayalım mı? Mesut Yılmaz’ın güzel bir kararı vardı. Dedi ki; 'Devletin açıkladığı fiyatın altına çay alınmayacak.' Fındık için de bu geçerli olması lazım. Serbest piyasaymış. Bu gıda sanayi ürünü, fasülye değil. Diyorsun ki; fındığın 2 milyar dolar girdisi var. Sahip çıkan kim? On yıldır TMO devrede. TMO’nun fiyatı geç açıklanıyor. Geç açıklanınca da bu sefer tüccar piyasaya giriyor. Fakir fukara gelecek fındığını satacak. 2018'de devletin açıkladığının %50 altına gitti fındıklar. Geçen sene de aynı oldu. Eğer fındık fiyatlarını bu sene erken açıklamazlarsa 13-14’lere inecek. Şu anda ihtiyacını karşılayan tüccar fındığa yüksek para neden versin ki? Şu anda TMO'nun satışı üreticinin ayağına kurşun sıkmaktır. Ben onun için diyorum ki; 'Bakanım üreticiden yana ol.' Onun için diyorum ki; 'Üretici olarak benim bakanım yok.' dedi.

Haber: Mükremin Çetinoğlu
 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.