AB'den Türkiye'ye Akdeniz çağrısı

AB'den Türkiye'ye Akdeniz çağrısı

Akdeniz iyice ısınırken Avrupa Birliği Ankara'dan Güney Kıbrıs'ı "tehdit" etmemesi çağrısında bulundu..

Türkiye'nin Akdeniz'de seyrüsefer serbestisinin sağlanması için harekete geçeceğini açıklamasının ardından Kıbrıs Rum kesimi ve Yunan orduları teyakkuza geçerken, Avrupa Birliği Ankara'dan Güney Kıbrıs'ı "tehdit" etmemesini istedi.
GERİLİM GİTTİKÇE TIRMANIYOR

Akdeniz'de Türkiye ile Kıbrıs Rum kesimi ve İsrail'i karşı karşıya getirecek doğalgaz arama anlaşması bölgede gerginliği artırmaya devam ediyor.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Rum Milli Muhafız Ordusu'nun Komutan Yardımcılığına Andreas Petridis'in atanması nedeniyle düzenlenen törende gündemdeki konuları değerlendirdi.

Rum radyosunun haberine göre, Hristofyas, doğalgaz aramaya tepkilerle ilgili şunları söyledi:
HRİSTOFYAS: ORDUMUZ HAZIR OLMALI

"Silahlı kuvvetlerin görevi, vatanın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü, Kıbrıs halkının özgürlüğünü korumaktır. Münhasır Ekonomik Bölgesi'nden istifade etmesini engellemek için 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni korkutmayı hedefleyen tehditlerin göğüslenmesi için Milli Muhafız Ordusu'nun teyakkuz halinde ve hazırlıklı olması şart."
"YUNANİSTAN'A SALDIRI SAYARIZ"

Yunanistan Başbakan Yardımcısı Teodoros Pangalos ise parlamentoda yaptığı konuşmada Kıbrıs Rum kesiminin çıkarlarını kendi başına ya da başka ülkelerle işbirliği yaparak belirleme hakkı bulunduğunu söyledi.

Yunanistan'ın, "Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yapılacak her türlü saldırıyı, Yunanistan'a karşı da yapılmış bir saldırı kabul edeceğini" ifade eden Pangalos, "Bu, Yunanistan'ın dış politikasının temelini oluşturmaktadır ve değişemez. Gözdağı argümanlarıyla müdahale eden Türk hükümeti çok kötü yapıyor" dedi.
AB'DEN AÇIKLAMA

Doğu Akdeniz'de gerilimin yükselmesi üzerine Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye çağrı geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın sözcüsü Maja Kocijancic, gazetecilere yaptığı açıklamada, "AB Türkiye'yi iyi komşuluk ilişkilerini ve sınır anlaşmazlıklarının barışçıl yollarla çözümünü olumsuz etkileyecek tehdit ve sürtüşmelerden uzak durmaya çağırıyor" ifadesini kullandı.
ABD'DEN RUMLARA DESTEK

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs açıklarında doğalgaz arama projesine dahil olan Amerikan şirketi Noble'ın anlaşmadan çekilmesinin sağlanması için istekte bulunan Türkiye'ye olumsuz yanıt verdi.

Konuyla ilgili önceki akşam Hürriyet'e özel bir açıklama gönderen ABD Dışişleri Bakanlığı, bu konuda Türkiye'nin pozisyonunun farkında olduklarını vurgulayıp şöyle dedi: "ABD, daha geniş enerji çeşitliliği yoluyla enerji tedariklerinin sağlama alınmasını güçlü bir şekilde desteklemektedir. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin enerji kaynaklarının geliştirilmesine bir ABD şirketinin dahil olması ise ayrıca pozitiftir. Avrupa'nın enerji çeşitliliği ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin enerji tedariklerine fayda sağlar. Evet, Noble Enerji ile temas kurduk. Biz, offshore enerji kaynakları geliştirilmesinin birleşme görüşmelerini engelleyeceğine inanmıyoruz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.