Bayramda tatlıya aman dikkat

Bayramda tatlıya aman dikkat

Yaz aylarının devam etmesi nedeniyle bayramda hamur tatlılar yerine küçük bir kase sütlü tatlı yemek daha doğru olur...

Marmara Üniversitesi (MÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Ramazan Bayramı'nda hamur tatlıları yerine sütlü tatlıların küçük kaselerde olmak ve sınır koymak koşuluyla tüketilebileceğini bildirdi. Elmacıoğlu, 30 gün yaklaşık 17 saat oruç tutmanın, gece yarısından akşam üzerine kadar aç kalabilmenin belki verimlilikte biraz düşüşe neden olabildiğini, ancak insan iradesinde inanılmaz bir dirayet ve istikrar oluşturduğunu söyledi.

Bayramın oruç tutan insanlar için önemli bir süreç olduğunu ifade eden Elmacıoğlu, ''Bu bir ödül süreci. Belki biz günümüzde insanlara şeker tüketimi konusunda 'gereksiz kalori kaynağı, gereksiz tüketim yapmayın, boş kaloriye ihtiyacınız yok' diyoruz ama şeker, 30 günün sonunda ağza lezzet katan, insanın yaşamında o üç günü keyiflendiren bir karbonhidrat türü. Bu bayramlar belki şeker, çikolata yemek adına güzel ama hamur tatlılarının tüketiminin artık sonlanması gereken bayramlar olmalı. Bayramlarda misafirlere hamur tatlıları yerine hafif sütlü tatlılar, hatta dondurma ikram etmek çağımızın daha anlamlı bir bayram ikramı olacaktır'' dedi.
ŞEKER, KALP VE TANSİYON HASTALARI

Elmacıoğlu, şeker, kalp ve tansiyon hastalarının günümüzde hekimleri ve beslenme uzmanları tarafından çok iyi bilgilendirildiklerini, hiçbir şeker, kalp ve tansiyon hastasının gözünü karartarak bilinçsiz bir şekilde kendilerine zararlı olacak besinleri tüketmediğini söyledi:

''3 günlük bayramda 3-4 tane şeker ve çikolata yemeyi diyabet, tansiyon, kalp hastaları için korkutucu bir tüketim olarak göstermemek lazım. Ancak sınırını bilsinler, elbette ki tüketsinler. Besinlerin içinde hiçbir şey yasak değildir, eğer sınırını koymazsanız hepsi zararlıdır. Yasak yoktur ama sınır vardır. Şeker ve çikolata tüketimi iyi belirlerlerse, şu 3 günde diyabet, kalp ve tansiyon hastalarının ağızlarının tadını bozmayalım."

Elmacıoğlu, 30 gün süren orucun ardından Ramazan Bayramı'nın ilk günü edilecek kahvaltının, biraz zengin olabileceğini, ancak bu kahvaltı sofrasında da sınırların bilinmesi gerektiğini vurguladı.

Elmacıoğlu, bayramda taze meyvenin de misafirlere ikram edilebileceğini, şeftali ve elma ile az şekerli tatlıların yapılabileceğini, bu tatlıların kaymak yerine dondurmayla tüketilebileceğini anlattı.

Tatlının yanında misafirlere az şekerli limonata, komposto, vişne şurubu ikram edilebileceğini ifade eden Elmacıoğlu, değişik bir tat arayanların tarçınlı bitki çayları da içebileceğini dile getirdi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.