Donanma, yardım filosuna müdahale etti

Donanma, yardım filosuna müdahale etti

İsrail askerleri yardım gemilerine çıktı. Aktivistlerin gözaltına alınacağı bildirildi

İsrail donanmasının Gazze'ye yardım götüren gemilere müdahale etiği, askerlerin gemilere çıktığı bildirildi. İsrail ordu sözcüsü açıklamasında, ''İsrail donanması askerleri gemilere çıktı'' dedi.

Aktivistlerin gözaltına alınacak

İsrail ordu sözcüsü Avital Leibovich, Gazze'ye yardım götüren gemilerin İsrail'in Aşhod limanına götürülmesinin ardından aktivistlerin gözaltına alınacağını bildirdi. Leibovich açıklamasında, ''Bir başka İsrail'in deniz güvenliği ablukasını kırma girişimi daha başarısız oldu'' dedi.

Gemide Türk yok

Kanada bandıralı Tahrir ve İrlanda bandıralı Saorise tekneleri, 27 aktivist ve yüklü miktarda tıbbi yardım malzemesi taşıyor. Her iki gemide de Türk vatandaşının bulunmadığı açıklanmıştı.

YAŞANAN SON GELİŞMELER

Gemi ile irtibat kesildi

İsrail savaş gemilerinin, Gazze'ye gelmekte olan filoya yaklaştığı, bir gemi ile irtibatın kesildiği bildirildi.

İki ayrı gemidekiler, sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden yaklaşık yarım saat önce, 3 ayrı savaş gemisinin kendilerine yaklaşmakta olduğunu duyurdu. Gemilerden Tahrir ile irtibatın da 13.50'de kesildiği belirtiliyor.

Öte yandan bazı Gazzeliler de limanda gemilerin gelmesinin bekliyor.

Filo İsrail'in geri dönme talebini redetti

Gazze ablukasını delmek için yola çıkan filonun, İsrail'in geri dönme ya da yolunu değiştirme talebini reddettiği bildirildi. İsrail ordusunun açıklamasında, ''Tekneler, güvenlik amaçlı deniz ablukası altındaki alana doğru ilerliyor'' denildi.

Aktivisler: 'Varış noktamız insanlığın vicdanı

Öte yandan Filistin medyasına göre, İsrail savaş gemilerinin, filoya varış noktalarını sorması üzerine, 'insanlığın vicdanına' cevabını aldı. Sorunun tekrarlanması üzerine, 'insanoğlunun iyileştirilmesine' cevabı geldi.

Ayrıca gemilerle Gazze'ye 48 mil kala irtibata geçildiği, aktivistlerin işbirliğine gitmek istemediği bildirildi.

Saat 15.05 itibariyle, bazı iddiaların akine, İsrail ordusundan filoya müdahale edildiği yönünde bir açıklama henüz gelmedi.

 BM:Genel Sekreter itidal çağrısında bulunuyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Gazze'ye yola çıkan yeni filo konusunda ilgili tüm taraflara itidal çağrısında bulunduğu bildirildi.

BM Sözcü Yardımcısı Eduardo Del Buey, konuya ilişkin soru üzerine, Genel Sekreter Ban'ın görüşünün, Gazze'ye gönderilecek yardım malzemelerinin resmi yollardan ve geçişlerden gitmesi yönünde olduğunu belirterek ''Genel Sekreter, ilgili tüm tarafları, herhangi bir olaydan kaçınma amacıyla sorumlu şekilde davranmaya ve itidal içinde olmaya çağırıyor'' dedi.

Sözcü Yardımcısı, Genel Sekreterin, Gazze'ye karadan geçişlerin kapalı tutularak insanların ve malların giriş ve çıkışları üzerindeki aşırı kısıtlamaların Gazze halkı için son derece zor bir durum yarattığını çok iyi bildiğini, bu yüzden BM Güvenlik Konseyi'nin 1860 sayılı kararı doğrultusunda Gazze ablukasının kaldırılması yönünde sürekli çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

ABD: Türk hükümetine, filoya Türk savaş gemilerinin eşlik etmesini çok kötü bir fikir olarak gördüğümüzü belirttik. Türk hükümeti de bize, böyle bir durumun söz konusu olmadığı yönünde güvence verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, Gazze'ye yola çıkan yeni filo konusunda Türk hükümetiyle temas kurarak, filoya Türk savaş gemilerinin eşlik etmesini ''çok kötü bir fikir'' olarak gördüklerini belirttiklerini ve Türk hükümetinin de böyle bir durumun söz konusu olmadığı yönünde kendilerine güvence verdiğini bildirdi.

Nuland, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, filonun eylemleriyle ilgili görüşlerinin değişmediğini, bu konuda Türk ve İsrailli yetkililer de dahil olmak üzere ilgili tüm hükümetlerle temas kurduklarını aktardı.

Amerikan vatandaşlarına da bu faaliyetin içerisine girmemeleri yönündeki uyarılarını yinelediklerini dile getiren Nuland, ''Türkiye'nin filonun yola çıkmasına izin vermemesi için bir girişiminiz oldu mu?'' sorusu üzerine, ''Bu sorunun yanıtını bilmiyorum, ama hissiyatım şu ki; gelişmelerin ortaya çıkış şekli, hem Türk hükümeti hem de bizim hükümetimizde bir miktar sürprize yol açtı'' dedi.

Nuland, Türk hükümetiyle yaptıkları temasın ayrıntılarıyla ilgili sorular üzerine de şunları kaydetti:

''Filoya Türk savaş gemilerinin eşlik edebileceği yönündeki bazı haberlere dair bir kaygı vardı. Türk hükümeti tarafından bize, böyle bir durumun söz konusu olmadığı kesin bir dille izah edildi. Bunun çok kötü bir fikir olacağı şeklindeki düşüncemizi onlara açıkça dile getirdik. Onlar da bize, böyle bir durumun söz konusu olmadığı yönünde güvence verdi''.

''Mavi Marmara'' baskını

İsrail, Mayıs 2010'da yola çıkan filoya uluslararası sularda müdahale etmiş ve 9 Türk'ü öldürmüştü. Olay üzerine Türkiye ile İsrail arasında ipler gerilmiş, Türkiye, ''Özür, tazminat ve ablukanın kaldırılması'' şartlarının yerine getirilmemesi üzerine, saldırıyla ilgili BM raporunun açıklanmasının ardından, diplomatik temsili ikinci katip düzeyine indirmiş, bunun üzerine İsrail Büyükelçisi Ankara'yı terk etmek zorunda kalmıştı.

Aktivistler, bu yaz başka bir filo hazırlamış, sabotajlar yüzünden geciken yolculuk, Yunanistan'ın izin vermemesi üzerine hiç gerçekleştirilememişti. Başka bir girişim de yine uluslararası sularda İsrail engeline takılmıştı.

AJANSLAR


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.