İsrail:Bedel ödetmek için PKK'ya silah veririz

İsrail:Bedel ödetmek için PKK'ya silah veririz

İsrail Dışişleri Bakanı, Türkiye'yi tehdit etti.

İsrail ile Türkiye arasında, 4 kez özür dilenmesi için uzlaşmaya varılmasına rağmen hepsini veto eden İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Ankara’nın yaptırımlarına karşı 5 maddelik tehditkar bir plan hazırladı ve “Erdoğan’a yaptıklarının bedelini ödeteceğim” dedi...

1980’li yıllarda İsrail’in köklü partisi Likud’da Benjamin Netanyahu’nun genel sekreteri olarak parlayan ve o tarihten bu yana İsrail’in dış politikasındaki radikalleşmenin 1 numaralı sorumlusu olarak gösterilen Avigdor Lieberman, şimdi de Türkiye ile İsrail gerilimini zirveye taşımaya kararlı.
İSRAİL'LE UĞRAŞMANIN BEDELİNİ ERDOĞAN'A ÖDETECEĞİZ

Gazze’den çekilmeye itirazı nedeniyle eski başbakan Ariel Şaron tarafından hükümetten kovulan, ABD’nin Filistin barışı için önerdiği “Yol Haritası”na itiraz ederek Filistinliler’e küçük bir toprak parçası vermenin yeterli olacağını savunan ve Türkiye ile İsrail arasındaki özür müzakerelerini, “Asıl Ankara bizden özür dileyecek” diyerek sabote eden Moldova doğumlu Dışişleri Bakanı, bu kez de Türkiye’nin İsrail’e karşı açıkladığı 5 maddelik yaptırım paketine karşı yine 5 maddelik bir paket hazırladı. İsrail’in en çok satan gazetesi Yedioth Ahronot’a konuşan Lieberman, “İsrail ile uğraşmanın bedelini Erdoğan’a ödeteceğiz. Türkiye bize saygılı davransa iyi olur” diyen Lieberman, gazeteye göre Dışişleri’nin aşırı sağcı kadrolarıyla birlikte Türkiye’ye karşı şu hamleleri yapma tavsiyesinde bulundu:
TÜRKİYE'YE 5 MADDELİK TAVSİYEDE BULUNDU

1. Bu ay içinde yapacağı ABD ziyareti sırasında Lieberman bu ülkedeki Ermeni lobisinin temsilcileriyle görüşecek. Ermeni soykırımı iddialarının dünyaca kabul görmesi için İsrail bundan sonra Ermeni diyasporasına tam destek verecek. İsrail ayrıca Ağrı Dağı ve çevresinin Ermenistan’a ait olduğuna yönelik iddiaları da destekleyecek. ABD Kongresi’nde Türkiye aleyhinde işbirliği yapılacak.

2. Lieberman, Avrupa’da tüm dünya tarafından terörist bir örgüt olarak kabul edilen PKK’nın lider kadrosuyla görüşecek. İsrail terör örgütüne silah ve eğitim yardımı yapacak. PKK’ya istedikleri her alanda tam destek verilecek.

3. İsrail’in dünyanın dört bir yanındaki temsilcilikleri, bulundukları ülkelerin vatandaşlarını Türkiye’nin azınlıklara karşı kötü muamelesi konusunda bilgilendirecekler.

4. İsrail ordusunda görev almış emekli askerlere “Türkiye’ye seyahat etmeyin” uyarısı yapılacak.

5. İsrail vatandaşlarına Türk havaalanlarından aktarma yapan uçaklara binmemeleri tavsiye edilecek.

Lieberman’ın direkt bilgisi dahilinde hazırlandığı belirtilen bu 5 maddelik plan konusunda İsrail hükümetinden hiçbir yalanlama gelmemesi de dikkat çekici. Koalisyon hükümetini sürdürebilmek için Lieberman’ın aşırı sağcı partisine ihtiyaç duyan Başbakan Netanyahu, sık sık Dışişleri Bakanı’nın İsrail’in dış politikası konusunda hükümetten bağımsız olarak yaptığı açıklamaları kabul etmek durumunda kalıyor. 2009 yılından beri 5 partili koalisyonda yer alan Lieberman’ın Yisrael Beiteinu (İsrail Evimiz) partisi, son seçimlerde büyük bir patlama yaparak yüzde 12 oy almış ve İsrail siyasetinin en köklü partilerinden İşçi Partisi’ni dahi geride bırakarak 15 milletvekilliği kazanmayı başarmıştı. Netanyahu, koalisyon önerisi götürdüğünde, hükümet kurabilmek için Lieberman’ın Başbakanlık Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı taleplerine boyun eğmek zorunda kaldı. Ancak o dönemde İsrail ve dünya basını, “Netanyahu İsrail dış politikasını ateşe attı” yorumlarını yapmıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.