Karadenizli balıkçıların gözü "balık fırtınası"nda

Karadenizli balıkçıların gözü "balık fırtınası"nda

Balık sürülerinin Marmara Denizi'nden Karadeniz'e geçtiği dönem olarak bilinen 27 Ekim öncesinde hazırlıklarını tamamlayan Karadenizli balıkçılar, "Vira bismillah" diyerek açıldıkları denizden, yüzlerini güldürecek avla dönmeyi istiyor Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Karakaş: "Şu an havanın durumundan dolayı dağınık durumda olan dip balıkları dediğimiz mezgit, barbun, istavrit ve çinekopun, havanın soğumasıyla normal av sularına çıkarak av vereceğini düşünüyoruz"

Karadenizli balıkçılar, balık sürülerinin Marmara Denizi'nden Karadeniz'e geçtiği dönem olarak bilinen ve fırtına takvimlerinde yer alan "balık fırtınası" zamanında, yüzlerini güldürecek avlarla dönmeyi umut ediyor. 

1 Eylül'de "Vira bismillah" diyerek ekmek tekneleri ile Karadeniz'e açılan balıkçılar, henüz yüzleri güldürmeyen avlanma sezonununda  27 Ekim'de yaşanacak "balık fırtınası"nı dört gözle bekliyor.

Akçakoca açıklarında ağ atan balıkçılar, az miktarda avla limana dönüyor. Trol balıklarının Marmara Denizi'nden Karadeniz'e geçtiği dönem olan Ekim ayı sonunun gelmesiyle, limanda ağlarını tamir eden ve çoğu günlerde avlanmaya bile çıkmayan balıkçılar, fırtınadan ümitli olduklarını dile getiriyor.   

- "Fiyatlarda hemen  düşüş görülecektir"

Akçakoca Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sezon başından bu yana balıkçıların umduğunu bulamadığını söyledi.

Önümüzdeki günlerde havanın soğumasıyla deniz suyunun da soğuyacağına dikkati çeken Karakaş, "Şu an havanın durumundan dolayı dağınık durumda olan dip balıkları dediğimiz mezgit, barbun, istavrit ve çinekopun, havanın soğumasıyla normal av sularına çıkarak av vereceğini düşünüyoruz. Bu da mutlaka tezgahlara yansıyacaktır, fiyatlarda hemen bir düşüş görülecektir." diye konuştu. 

Karakaş, deniz suyunun soğumasını beklediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Beklediğimiz balık fırtınası ile barbun, istavrit, mezgit, çinekop ve lüfer balıkçının yüzünü güldürecektir. Kıyı balıkçılığında da levrek ve taş balığı bekliyoruz. Şu an Doğu Karadeniz'de çıkan hamsi ise bu fırtına ile bizim bölgemizde de kendisini gösterecektir. Önümüzdeki hava bozmasından sonra Karadeniz'deki durum daha net ortaya çıkacaktır." 

Eylül-ekim aylarında görülen sıcaklıklarla trol avcılığında düşüş olduğunu kaydeden Karakaş, "Şu an Karadeniz'deki balık dağılmış vaziyette. Az avlanma olduğu için bu da tezgaha fiyat olarak yansıyor. Trol avcılığında ciddi bir avcılık yok ama palamut avcılığı çok kötü değil." ifadesini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.