Sağlıksız yiyecekler okul dışına çıktı

Sağlıksız yiyecekler okul dışına çıktı

Obezite ve sağlıksız beslenmeye karşı yeni kantin düzenlemesi başladı.

Okul zilinin çalmasıyla obeziteye karşı getirilen yeni kantin düzenlemesi de başladı. Radikal, okulların açıldığı ilk günde kantinleri ve çevresini gezdi. Sonuç: Kantinler sağlıklı beslenmeye geçmiş, ancak patates kızartması, hamburger gibi ürünler kırtasiye raflarında yerlerini almış!
Sağlık ve Milli Eğitim bakanlıklarının hem sağlıklı beslenme hem de obeziteye karşı ortaklaşa yürüttüğü uygulamada kantinlerde hamburger, hazır meyve suyu, enerji içeceği, asitli içecekler ve kızartma satışı yasaklandı. Kantinlerde ayran, yoğurt, mevye ve taze sıkılmış meyve suyuna yer açıldı. Düzenlemenin ilk günü İstanbul'daki okulların kantinlerini ve çevrelerini gezdik. Birçok okulda kantin işletmecilerinin yeni düzenlemeyi bire bir uygularken, okulların karşısındaki birçok bakkal ve kırtasiyecinin boşluğu doldurup sağlıksız koşullarda ekmek arası patates kızartması, ucuz gazlı içecek, cips, kek gibi sağlıksız gıda satışına başladığını gördük. 25 kuruşa içecek, içinde ne olduğu belirsiz 10 kuruşluk kek buralarda öğrencileri bekliyor.
Öğrenciler teneffüs zili çaldığında hangi şartlarda hazırlandığı bilinmeyen ekmek arası patates, döner, sucuk gibi yiyecekleri satın alıyor. Birçok kırtasiye de kantinlerdeki yasağı fırsat bilip öğrencilere defterkitapdışında, cips, kola, boyalı meyve suyu, bisküvi ve kek satıyor. Halkalı'daAtatürkİlköğretim Okulu'nun kantincisi Mustafa Işık yeni düzenleme nedeniyle artık hamburger, patates, cips ve gazlı içecek satmadıklarını söyledi:
”Köfteleri bile artık yağda değil ızgarada pişiriyoruz. Kullandığımız köfte, meyve suları, ayran gibi ürünlerin hepsi marka ve TSE garantili. Ancak öğrenciler okul dışında kontrolsüz olarak satılan ürünleri çok ucuz diyerek satın alıyor. Okul çevresindeki işletmeler de denetlenmeli.”

Örnek kantinlere ödül
İstanbul'da, 2.5 milyon öğrenci, 100 bine yakın öğretmenle eğitime başladıklarını söyleyenİstanbulEğitim Müdürü Muammer Yıldız kantinlerin yeni düzenini şöyle anlattı:
“İstanbul'daki okul kantinlerinin, en sağlıklı yiyecekler satan yerler olmasını hedefliyoruz. Bu yüzden kantin işletmecilerine motivasyon olması açısında ödül sistemi getirdik. Öğrencilere yararlı gıdalar satan okul katini, en yüksek puanlamayı alarak örnek kantin seçilecek. Ancak bu ödül parasal ödül değil, başarı belgesi. Genelgeleri en iyi uygulayan il olacağız. Bunun ilk adımı da kantinlerden geçiyor. Zaman zaman okul kantinlerine de bu konuyla ilgili ziyaretler yapacağız.”
Kantinler tamam peki okul dışında türeyen ‘fast food'lar ne olacak? Yıldız bu konudaki sorumuza, “Okul kantinlerinde yeni genelgeye uyum sağlandığını tespit ettik. Ancak okul dışında kontrolsüz satışın farkındayız. Valilik ya da kaymakamlık, okul dışında öğrenciye sağlıksız yiyecek satan yerleri denetlenmesi için yeni genelge çıkartmalı” yanıtını verdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.