Sekiz asırlık Kur'an Tokat Müze'sinde sergileniyor

Sekiz asırlık Kur'an Tokat Müze'sinde sergileniyor

Tokat Müzesi'nde sergilenen 8 asırlık el yazması Kur'an-ı Kerim, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor

 Tokat Müzesi'nde sergilenen 8 asırlık el yazması Kur'an-ı Kerim, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Adem Çakır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzelerinde birçok medeniyete ait eserin sergilendiğini söyledi.

Müzedeki eserler arasında özel bir Kur'an-ı Kerim de bulunduğunu belirten Çakır, "Bu Kur'an-ı Kerim, müzemize 2010 yılında satın alma yoluyla kazandırıldı. Konya'da restore ettirildi. Bu çalışma 1 yıl sürdü." dedi.

El yazması Kur'an-ı Kerim'in 2011 yılından bu yana Tokat Müzesi'nde sergilendiğini dile getiren Çakır, "Bu Kur'an, Anadolu'daki müzelerimizde bulunan en eski yazılı eser. Müzelerimizde bundan eski Anadolu'da yazılan Kur'an-ı Kerim yok." ifadesini kullandı.

Türklerin 1071 yılından itibaren Anadolu'yu yurt edinmeye başladığını anlatan Çakır, şöyle devam etti:

"Tokat ve çevresi, Müslüman Türklerin yerleşim kurduğu ilk yerlerden biri. Tokat'ın Niksar ilçesi ilk medresenin kurulduğu yer. Bu Kur'an-ı Kerim Tokat'tan ortaya çıktı. Kur'an-ı Kerim 1190 yılına tarihleniyor. Ketebesinde öyle geçiyor. Nadir bir eser. Satır altı meali de mevcut. O dönemlerden kalan Kur'an-ı Kerimlerde sayfa eksikliği oluyor. Bu Kur'an'da da 10 sayfa eksik.

Çakır, ülke genelindeki birçok müzenin Kur'an-ı Kerim'i sergilemek amacıyla istediğini, bundan gurur duyduklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.