Trabzon'dan 18,4 milyon dolarlık balık yağı ve unu ihraç edildi

Trabzon'dan 18,4 milyon dolarlık balık yağı ve unu ihraç edildi

Trabzon'dan bu yılın iki aylık döneminde 4 bin 924 ton balık yağı ile 5 bin 134 ton balık unu ihraç edilerek 18 milyon 444 bin doları aşkın gelir sağlandı DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: "Sektörde kullanılamayacak durumdaki balıkların işlenmesiyle elde edilen yağ ve unun ihraç edilmesi sayesinde atık balıklar ekonomiye geri kazandırılıyor"

 Trabzon'dan bu yılın ocak-şubat döneminde 4 bin 924 ton balık yağı ile 5 bin 134 ton balık unu ihraç edilerek, karşılığında 18 milyon 444 bin 757 dolar gelir sağlandı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılın iki aylık döneminde en fazla balık yağı ihraç edilen ülkeler arasında ilk 5 sırada Danimarka, Fas, İngiltere, Gürcistan ve Irak'ın yer aldığını söyledi.

İhracatın 3 bin 900 tonunun Danimarka'ya gerçekleştirildiğini belirten Gürdoğan, "Fas'a 999 ton, İngiltere'ye 22 ton balık yağı ihraç edildi. Balık yağı ihraç ettiğimiz ülkeler arasında Gürcistan, Irak, Amerika ve Ürdün de yer alıyor." dedi.

Gürdoğan, Danimarka'ya gerçekleştirilen ihracattan 7 milyon 995 bin 410 dolar gelir elde edildiğini vurgulayarak, "Fas'tan 2 milyon 431 bin 102, İngiltere'den 48 bin 807, Gürcistan'dan 3 bin 636 dolar gelir sağlandı. Irak, Amerika ve Ürdün'den ise toplam 2 bin 101 dolar gelir elde edildi. Bu ülkelere yapılan ihracattan elde edilen gelir toplam 10 milyon 481 bin 56 dolar olarak gerçekleşti." diye konuştu.

Geçen yılın aynı döneminde İngiltere, Gürcistan, Irak, Peru, Norveç, Kolombiya ve Şili'ye balık yağı ihraç edildiğini anımsatan Gürdoğan, "Bu ülkelere bin 339 ton balık yağı ihraç edilerek karşılığında 2 milyon 965 bin 972 dolar gelir elde edilmişti. Veriler, bu yılın iki aylık döneminde balık yağı ihracatından geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 253 daha fazla gelir elde ettiğimizi gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Balık unundan 7,9 milyon dolar gelir

Gürdoğan, balık unu ihracatında da geçen yılın ocak-şubat dönemine göre ciddi artış yaşandığına dikkati çekti.

Geçen yılın iki aylık döneminde sadece İsrail'e 123 ton balık unu ihraç edilerek karşılığında 230 bin 234 dolar gelir temin edildiğini belirten Gürdoğan, şöyle devam etti:

"Bu yılın aynı döneminde ise Vietnam, Danimarka ve İsrail'e ihracat gerçekleştirildi. Üç ülkeye 5 bin 134 ton balık unu ihraç edilerek karşılığında 7 milyon 963 bin 701 dolar elde edildi. İhracatın 4 bin 29 tonluk bölümü, 6 milyon 346 bin 604 dolar karşılığında Vietnam'a yapıldı. Danimarka'ya gönderilen 980 ton balık unundan ise 1 milyon 407 bin 706 dolar temin edildi. İsrail'e ise 124 ton ürün satılarak 209 bin 391 dolar gelir sağlandı. Trabzon'dan balık yağı ve balık unu ihracatından ocak-şubat döneminde toplam 18 milyon 444 bin 757 dolar gelir sağlandı."

Gürdoğan, su ürünlerinin işlenmiş yüksek katma değer ihtiva eden ürün olduğunu söyledi.

Sektörde kullanılamayacak durumdaki balıkların işlenerek balık yağına dönüştürüldüğünü dile getiren Gürdoğan, şunları kaydetti:

"Bu balıkların işlenmesiyle elde edilen yağ ve unun ihraç edilmesi sayesinde atık balıklar ekonomiye geri kazandırılıyor. İhracatçılarımız, balık yağını daha ileri derecede katma değerli ürün haline dönüştürmek için Ar-Ge faaliyetlerine önem veriyor. Firmalarımızın gelecek yıllarda bu yönde yapacakları yatırımları sayesinde elde edilecek ürünün kalitesi daha da artacak. Böylece katma değeri yükselecek balık yağından ülkemizin çok daha fazla gelir elde edeceğine inanıyorum."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.