Türkiye'den 14 ülkeye PKK resti

Türkiye'den 14 ülkeye PKK resti

PKK'yla mücadelede bilgi paylaşımında bulunmayıp, örgüte kaynak sağlayan ülkeler ile vakıf ve dernekler deşifre edilecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bazı Alman vakıfları üzerinden CHP'li ve BDP'li belediyeler aracılığıyla terör örgütü PKK'ya kaynak aktarıldığı açıklamasının ardında MGK'da alınan prensip kararı bulunuyor.
TÜRKİYE'DEN DEŞİFRE RESTİ

Türkiye'nin bir süredir PKK'nın finansal desteğinin kesilmesi için baskı oluşturduğu, bilgi aktardığı ve sonuç alamadığı ülkelere yönelik yeni strateji geliştirildi. Buna göre "devletten devlete" bilgi paylaşımı karşılıksız kalırsa Türkiye, o ülkeyle vakıf, dernek ve şirketlerini deşifre edecek. MİT ve Emniyet istihbarat raporlarına göre terör örgütü PKK, özellikle Avrupa ülkelerindeki dernekleriyle finans sorununu çözüyor. Avrupa merkezli yılda 300 milyon dolara hükmeden PKK, bunun büyük bir bölümünü uyuşturucudan kazanıyor.
Raporlara göre PKK'nın Avrupa yapılanması:

ALMANYA: Türklerin yoğunluğu PKK için avantaj. Dernekler aracılığıyla ülkeyi üs olarak kullanıyor. Resmen yasaklanmasına rağmen faaliyetleri 37 dernek tarafından yürütülüyor. Dernekler özellikle Stutgart, Frankfurt, Berlin ve Bonn'da yoğunlaşmış durumda.

YUNANİSTAN: Faaliyetlerini Atina ve İstanköy'de bulunan Kürdistan Ulusal Kurtuluş Cephesi (ERNK) temsilciliği ve Kürdistan Komitesi aracılığıyla yürütüyor.

ROMANYA: Ticari faaliyetleri için bir üs olarak kullanıyor. Çalışmalarını Kürt işadamları Derneği ile Mezopotamya'nın Sesi dergisiyle sürdürüyor.

HOLLANDA: 12 Nisan 1995'da Lahey şehrinde sözde sürgünde Kürt Parlamentosu'nu kurdu. Amsterdam, Rotterdam, Lahey gibi şehirlerde organize. Özellikle kültürel faaliyetlerde bulunuyor.

İTALYA: Kürdistan Kültür Derneği, Kürdistan Enformasyon Bürosu, ERNK Bürosu- Roma, Kürt Dostluk Derneği ve benzerleri adı altında faaliyetlerini yürütüyor.

İNGİLTERE: Faaileyetlerini Kürdistan İnsan Hakları Projesi, Kürdistan Enformasyon Merkezi ve Kürdistan Workers Association vasıtasıyla yürütüyor.

FRANSA: Avrupa alanındaki faaliyetlerin organizesinde önemli bir merkez. ERNK ile kendi paralelindeki diğer dernek ve kuruluşlarca düzenlenen çeşitli geceler ve açılan yardım kampanyaları ile örgütün dergi ve gazetelerinden elde edilen gelirler aktarılıyor.

AVUSTURYA : ERNK bürosu ve dernekleri vasıtasıyla, zorla para toplayıp, Türkiye aleyhinde çeşitli etkinlikler düzenliyor.Türk kuruluşlarına yönelik saldırı eylemlerinde bulunuyor.

İSVİÇRE: ERNK, başka isimler altında faaliyet gösteriyor. Propoganda faaliyetlerine ağırlık vermekte. Çeşitli geceler, seminerler, konferanslar düzenliyor.

İSVEÇ: ERNK'nin Türk vatandaşlarından zorla para topladığı biliniyor. 42 dernek İsveç Kürt Dernekleri Federasyonu adı altında toplandı.

NORVEÇ: Şiddet kullanımı, aşırı gösteriler, uyuşturucu ticareti, işçi simsarlığı gibi faaliyetlerini burada sürdürüyor. Paravan kuruluşları bulunmakta.

FİNLANDİYA: Helsinki'de halen Fin-Kürt Dostluk Derneği ve Kürt Enformasyon Merkezi isimleri ile faaliyet göstermekte.

İSPANYA: İktidar ve muhalefet milletvekillerinin yanısıra bazı kuruluşlarla irtibat halinde olduğu Kürt Enformasyon ve İşbirliği Merkezi'nin açılışı sırasında görülmüştür.

İRLANDA: Sosyalist çevrelerle işbirliği yaparak Türklerin Kürtlere katliam yaptığı imajını oluşturmaya çalışıyor. Dublin Kürdistan Enformasyon Merkezi adı altında çalışıyor.
Alman derneğinden KCK sanığına ziyaret

PKK'ya milyonlarca euro aktardığı iddia edilen Alman derneklerinden Heinrich Böll Stiftung Derneği'nin (HBV) iki eş başkanı Ralf Fücks ve Bastian Hermisson, KCK davasında tutuksuz yargılanan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş'la görüştü. Demirtaş, Alman heyetine KCK davası ve sağlık durumuyla ilgili bilgi verdi. Demirtaş, konuklarına üzerinde tarihi İç Kale'deki Aslanlı Çeşme ve Diyarbakır surlarının figürü bulunan bir plaket ile belediye tarafından hazırlanan ve hakkında dava açılmasına neden olan Kürtçe, Ermenice, Süryanice broşürlerden verdi.
Almanya 'somut bilgi' istedi

Alman Federal Dışişleri Bakanlığı, Erdoğan'ın iddialarıyla ilgili olarak, "Somut bilgilerin olması durumunda" takipçi olacaklarını ifade etti. Bakanlık sözcüsü, "PKK hem Almanya hem de AB tarafından terör örgütü olarak sınıflandırılıyor" dedi. Almanya Büyükelçisi Eberhard Pohl ise "Projeler Türkiye'nin bilgisi dahilinde" diye konuştu. (Sabah)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.