12 STK’dan Çaykur Kararına Tepki

12 STK’dan Çaykur Kararına Tepki

Gündem ÇAYKUR ‘un farlık fonuna devredilmesi. Rize’de 12 sivil toplum kuruluşu bir araya geldi. STK’lar adına ortak basın açıklamasını ÇAYSEN başkanı Ahmet Haşim parlak yaptı.

Gündem ÇAYKUR ‘un farlık fonuna devredilmesi. Rize’de 12 sivil toplum kuruluşu bir araya geldi. STK’lar adına ortak basın açıklamasını ÇAYSEN başkanı Ahmet Haşim parlak yaptı.

 İşte parlağın yazılı açıklaması ”Çay üreticisi ve çaykur çalışanı , tek güvencesi olan Çaykur’un özelleştirilmesinden korkarken daha da kötüsü oldu. Bir gece çıkarılan KHK ile Çaykur Varlık Fonuna devredildi.  Varlık fonu nedir? Kamu teşekkülü olarak Çaykur’un böyle bir yapı içinde yer alması demek i tamamen bütçe ve Meclis denetiminin dışında tutulması demektir. Çaykur’Un bütün mal varlıkları sorgusuz sualsiz ipotek edilebilecek ve teminat gösterilebilecektir. Varlık Fonunun hiçbir tasarrufu denetime tabi olmayacak. 5 kişilik yönetimi Çarkur’la ilgili tüm kararları keyfine göre alabilecektir. Çaykur bütünüyle denetlenemeyecek bir yapının eline verilmiştir. Çaykur’un başta İstanbul paketleme fabrikasına ait 70 dönümlük arazisi ile farklı şehirlerdeki onlarca arazisi önümüzdeki dönem ipotek olarak gösterilecektir. 210 bin üreticisi olan Çaykur’u bir gecede fona devretmeden evvel üretici ve çalışanlarıyla  referandum yapsaydınız ya! Her şeyi halka sormanın faziletine inandığını söyleyenlerin bu konuda üreticinin ve Çaykur çalışanının ne düşündüğünü sormanız gerekmez miydi? Çaykur genel müdürlüğünün komşu illere gideceği söylentilerime yıllarca karşı durulmuştur. Varlık fonuna devredildikten sonra genel müdürlük artık Ankara’dadır. Ankara’dan yönetilecek Çaykur’un; üreticisine de çalışanına da güvencesi artık kaybolmaya başlamıştır. Sorunlarını çözmek için Rize’de bile muhatap bulamayan çay üreticilerinin bundan sonra Ankara’da hangi birimle temas kuracağı belirsizdir.
Biz diyoruz ki 
Varlık fonu Çaykur’un sonu
Çay Rize’siz , Rize Çaykur’suz olmaz.”
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.