Avusturalya’da Doğdu Rizeli Oldu

Avusturalya’da Doğdu Rizeli Oldu

Türkiye’nin en büyük ve en güvenilir metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri’nin Avustralyalı Genel Müdürü Lain Arderson, Türk kadınla evlenerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı oldu.

Dünyanın en büyük maden şirketlerinden birisi olan İNMET’in Yönetim Kurulu Üyesi olan aynı zamanda Çayeli Bakır İşletmeleri’nin Genel Müdürlüğü görevini yürüten Lain Arderson 14 yıldır yaşadığı Türkiye’ye ve Türk insanına olan yakınlığı ile dikkat çekiyor.
Çayeli Bakır İşletmeleri tarafından Çayeli İlçesi Madenli Beldesi’nde tüm köylerde inşa ettirilen Köy Konaklarını sürekli ziyaret eden Anderson, düzenli olarak köy sakinleri ile kahvaltı yaparak sohbet edip talep ve şikayetlerini dinliyor. Rize’nin kültürüne kısa sürede adapte olmayı başaran Avustralyalı genel müdür, Hemşin Horonu’nda da bir çok Rizeliye taş çıkartacak kadar başarılı bir şekilde oynayabilir. Horonda ki tek sıkıntısı ise boy farkından kaynaklanan uyum sorunu.

Anderson’un bilinen en belirgin özelliklerinden bir tanesi ise futbola olan ilgisi. Kendisi koyu bir Galatasaray taraftarı. Sıklıkla düzenlediği turnuvalar ve hali saha maçları ile biliniyor. Ancak Madenli Beldesi sakinleri ve personeli horonda olan yeteneğinin futbolda da olduğunu düşünmüyor. Takımlar kurulurken genel müdürü bir diğer takıma vermek için tartışmalar yaşanıyor. Futbol denilince köy sakinleri ve personelinin akıllarında kalanlar, “duran topları bile ıskalaması, kahvehane sohbetlerinde koyu taraftarı olduğu Galatasaray’ın kötü gidişatından dert yanması”.

Madenli Belediyesi ise merkezi yönetimden alamadığı desteği Çayeli Bakır İşletmelerinden alıyor. Belediye Su, Drenaj, mıcır tesisi, iş makinesi gibi bir çok sorununu Çayeli Bakır İşletmeleri ile çözmüş durumda. Neredeyse her ay Çayeli Bakır İşletmeleri ile Yeni bir protokol imzalayan belediye yöneticileri hallerinden memnun. Madenli Belediye Başkanı Necip Yazıcı, Arderson’a olan yakınlıklarını şu sözlerle dile getirdi. “Kendisi bir Türk ile evlenerek eniştemiz oldu. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldı. Şimdi de soyadını değiştirmesini bekliyoruz. Yazıcı soyadını kullanırsa mutlu oluruz”
Enişte yakıştırması ise sadece başkana ait değil. Eski Gürüm ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da Anderson’a sürekli “enişte” şeklinde hitap eden Rizelilerden.

YEMEK SIRASINDA BİR GENEL MÜDÜR

Çayeli Bakır İşletmelerini diğer madenlerden ve işletmelerden ayıran farklı bir özellik bulunuyor. Çayeli Bakır İşletmeleri Genel Müdürü Lain Arderson’un ortaya attığı “tek aile” projesi ile tüm firma çalışanları eşit hak ve şartlara sahip. İşçi, memur ve yöneticiler aynı yemekhaneleri paylaşıyor. Genel Müdür Anderson madenciler ile birlikte yemek sırasına girip aynı masalarda onlarla yemeğini yiyerek tepsisini yine kendisi kaldırarak mutfağa taşıyor. İşçilerin ise bu duruma fazlası ile alışık. İşçi sendikası ile işveren arasındaki şu günlerde aşılmayı bekleyen sorunlardan bir tanesi ile ayrımcılık şeklinde algılanan işçi, memur ve yönetimi kısmının farklı renklerde iş elbiseleri giymesi. Anderson
Sendika temsilcileri ile yaptığı görüşmelerde bu yönde gelen taleplerin değerlendirilerek “tek aile” çalışmasının tam anlamı ile uygulanacağını belirtti.



FARKLI BİR DİNDEN AMA İŞÇİSİ İLE ORUÇ TUTTU

Özellikle madenciler Anderson’u çok seviyor. Madenciler onu şu sözlerde ifade ediyor, “Bir iş gezisinde birlikte olmuştuk. Bizimle iş veren ve işçi şeklinde değil de iki arkadaş gibiydi.”, “Ben koyu bir Galatasaray taraftarıyım. Oda öyle. Bu yüzden iyi anlaşıyoruz.”, “Aynı dili konuşmuyoruz. Ama buna gerek kalmıyor. Biz ne konuştuğumuzu anlamasak da birbirimizi çok iyi anlayabiliyoruz”, “O bizden birisi. Bir ramazan ayında oruç tuttuğumuzda neler hissettiğimizi anlayabilmek için bir gün bizimle birlikte oruç tutup bizimle birlikte iftar yaptı”

TÜRKİYE’DE YAŞAMAYI DÜŞÜNÜYOR

Arderson 7 yıl önce Nihal Anderson ile evlenerek 1.5 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlığı aldı. Altı yaşında Kayra Anderson isimli bir oğlu olan Anderson emekli olduktan sonra da Türkiye’de yaşamayı düşünüyor. Türkiye’nin yaşanabilecek bir çok güzel yere sahip olduğunu belirterek, emekliliğinin ardından Rize veya eşinin memleketi olan İzmir’de yaşamayı düşünüyor. Arderson Türkiye içerisinde alternatiflerini arttırabileceğini de ifade ediyor.
Türk yemeklerini ok sevdiğini ve koyu bir Galatasaray taraftarı olduğunu belirterek, “Yemeklerimiz çok güzel. Beni buraya bağlayan birazda bu oldu. Domatesin lezzetini Türkiye’de öğrendim. Türkiye’ye gelmeden önce burada herkesin Galatasaraylı olduğunu tahmin ediyordum. Türkiye’ye geldiğimde öyle olmadığını anladım” dedi.

HAYIR SEVER KURUM

Çayeli Bakır İşletmeleri Sosyal Sorumluluk Projeleri kapsamında Rize’de bir çok hizmete imza attı. Bunlarından bazıları şunlar; kadınların istihdamına yönelik cam süslüme atölyelerine destek, dokuma tezgahı projesi, Çaykur Rizespor’a sponsorluk, iki adet sağlık ocağı, Madenli Belediye Su İçme Projesi, 19 dar gelirli ailenin ücretsiz olarak konakladığı apartman, 9 müstakil ev, Madenli Belediyesi mıcır tesisi, Çayeli İlçesi Emniyet Müdürlüğü MOBESE sistemine destek, onlarca öğrenciye burs, çay sayıda ambulans ve iş makinesi desteği, iki amatör futbol kulübüne sponsorluk, Rize’de bulunan bir çok hastaneye milyonlarca TL değerinde tıbbı cihaz yardımı. Okul onarımları.
GÜVENLİK İLK SIRADA
Yıllık 1.2 milyon ton bakın ve çinko işleme kapasitesi ile Türkiye’nin en büyük metal madeni olan Çayeli Bakır İşletmeleri iş güvenliğine verdiği önem ve yaptığı yatırılar ile Türkiye’nin en güvenilir madenlerinden bir tanesi kabul ediliyor. 1983 yılında kurulan, 1994 yılında faaliyete başlayan ve 2013 yılında Kanadalı İNMET firması tarafından tüm hisseleri satın alınan madenin gelirimin yüzde 70’lik kısmı yurt içinde kalıyor. 600 metre derinliğinde ve 6.5 kilo metre uzunluğundaki madende 550 milyon TL değerinde 11 adet yaşam odası bulunuyor. Tüm çalışanların bulundukları noktalar üzerlerinde personel takip sistemi ile takip ediliyor. Madenden cevherin çıkartıldığı 20 ton’un üzerindeki dev makineler operatörler tarafından uzaktan kumandalar ile yönlendiriliyor. Personelin çökme riski bulunan alanlara girmesi kesinlikle yasak. Tesislerde 1.5 metrenin üzerindeki yüksekliklere güvelik kemerleri ve çelik bağlantı sistemleri olmadan çıkmak yasak.
Ardenson, madenden çıkan en değerli şeyin madenciler olduğunu ifade ederek, güvenliğin sağlanmadığı alanlarda kesinlikle çalışmanın yasak olduğunu en değerli cevherin madencileri olduğunu belirtti.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.