Bekaroğlu, Bakan Ersoy'a Rize'deki 300 Yıllık Köprü'nün Yıkılmasını Sordu

Bekaroğlu, Bakan Ersoy'a Rize'deki 300 Yıllık Köprü'nün Yıkılmasını Sordu

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Rize'de 300 yıllık geçmişi olan tarihi kemer köprünün yıkılmasıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'un cevaplandırması istemiyle soru önergesi verdi.

 Rize Ambarlık Köyünde 10 Temmuz günü yıkılan tarihi kemer köprüye ilişkin tartışmalar TBMM gündemine taşındı. CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy'dan köprünün gerçekte neden yıkıldığının araştırılıp ortaya konmasını istedi. Bekaroğlu, tarihi kemer köprünün yıkılmasına HES'ler ve taş ocaklarının mı neden olduğunu sordu.

Geçtiğimiz yıllarda yapılan restorasyon çalışmalarının tarihi kemer köprünün yıkılmasına  neden olduğuna ilişkin basında haberler yer aldığını belirten Bekaroğlu, köprünün bulunduğu bölgede çok sayıda taş ocağı ve HES bulunduğunu hatırlattı. Son yıllarda deniz dolgu malzemesi almak için onlarca taş ocağı açılan ve her gün yüzlerce ağır tonajlı kamyonun geçtiği yol güzergahında bulunan tarihi kemer köprünün bu trafikten etkilenmiş olabileceği üzerinde duran yöre halkı, yol açma ve HES için patlatılan dinamitlerin de köprüyü sakatlamış olabileceğini ifade ederken, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy'dan şu sorulara cevap vermesi istendi:

1- Köprünün kesin yapılış tarihi nedir? Gerçek yıkılma nedeninin tespiti için ayrıntılı bir inceleme ve araştırma yapılmış mıdır?

2- Köprü hangi tarihte, hangi firma tarafından, ne kadar bedelle restore edilmiştir? Restorasyon sırasında köprünün yıkılmasına neden olan müdahaleler yapılmış mıdır?

3- Köprünün yıkılmasının, çevredeki HES projeleri için, yol açmak için ve taş ocaklarında patlatılan dinamitlerle ilgisi var mıdır?

4- Bölgede daha eski tarihli kemer köprüler de bulunmaktadır. Zaman içerisinde statik yapılarında iklim şartlarından kaynaklı bozulmalar nedeniyle diğer köprüler için de yıkılma tehlikesi söz konusu mudur? Bunların korunması mümkün değil midir? Kendi kendine yıkılmaları mı beklenmektedir?

5- Rize il genelinde bu tür tescilli tarihi köprülerin sayısı kaçtır? Bunlarla ilgili çevresel etkiler dikkate alınarak koruma çalışmaları yapılmakta mıdır?

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.