Bizi kimse test etmeye kalkmasın

Bizi kimse test etmeye kalkmasın

TEK Gıda-İş Sendikası ile ÇAYKUR ve Kamu İşverenleri Sendikası arasında yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanmasının ardından alınan grev kararı 22 Nisan tarihinde ÇAYKUR`a ait 58 işletmede uygulamaya konuyor. Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, grev konusunda kararı olduklarını belirterek &`;Bizi kimse test etmeye kalkmasın, biz yeterince testten geçtik. Türkiye bizi tanıyor.” dedi.

Sendikasının Rize Şube Başkanlığı’nda basın toplantısı düzenleyen Türkel, Çaykur`da süren sendikal mücadele sonucunda, tüm engellemeler ve baskılara rağmen yetkiyi elde ettiklerini belirterek bu süreçte işçilerin kaybı olan 5 yıllık alacaklarının geri ödenmesi ve yeni zam oranlarının belirlenmesi için Kamu İşveren Sendikası ile başlattıkları toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden netice alamadıklarını söyledi. Tüm üyeleri ile birlikte 22 Nisan tarihinden itibaren grev kararını uygulamaya başlayacaklarını ifade eden Türkel, şunları söyledi:

“Çaykur ve Kamu-İşverenleri Sendikası taleplerimizi kabul etmedi. Bizde greve gideriz dedik. Sendika greve gider mi?, gitmez mi? diye papatya falı tutmaya başladılar, “blöf mü yapıyorlar, sendika grev kararı alır ama greve gidemez, burası ÇAYKUR, bu bölgede grev mi olurmuş, çay üreticisi mağdur olurmuş” dediler. Olay yıllarca hep bu çerçeveye oturtularak ÇAYKUR işçisinin grevi düşünmesine engel olundu. ÇAYKUR işçisinin grevi düşünerek mücadele ve toplu sözleşmede dik durması psikolojik baskı ile engellendi. ÇAYKUR işçisi dik duramayınca sendikada dik durmadı. İşverenler dikensiz gül bahçesi yarattılar. ÇAYKUR işçisi en düşük memur aylığı 600 lira iken 1100 lira alırdı. Şimdi en düşük devlet memur aylığı 1820 lira iken ÇAYKUR işçisi ortalama 1400 lira alır hale getirildi. Şimdi ÇAYKUR işçisinin kayıplarını verdik diyenlere çağrım. ÇAYKUR Genel Müdürü “ÇAYKUR işçisi 3700 lira alıyor, neti de 2080 lira imiş.” dedi. Buradan çağrı yapıyoruz. Aylık elimize 2080 lira geçecek sözleşmeyi getirsinler davul zurna ile imzalayacağız.”

Toplu İş Sözleşmesi’nden sendikalarına üye olmayan işçilerin yararlanmasına izin vermelerinin yasal açıdan mümkün olmadığını ifade eden Türkel, “ÇAYKUR ve bu işten nemalanmak isteyen kimi zavallılar Öz Gıda-İş Sendikası’nda kalan 3-5 işçinin bu toplu iş sözleşmesinden yararlanmasını istiyor. Bizim 9 bin üyemiz aptal mı?, 5 yıl boyunca bu sendikasına sahip çıktı. Şimdi bunu hangi vicdan kabul eder. Biz diğer sendikadaki 900 işçinin bu toplu iş sözleşmesinden yararlanmasına muvafakatname veremeyiz. Bu yasal açıdan da mümkün değil.”

"TÜRKİYE BİZİ İYİ TANIYOR"

Grevde kararlı olduklarını ifade eden Türkel sözlerini şöyle tamamladı:

“Bizi kimse test etmeye kalkmasın, biz yeterince testten geçtik. Türkiye bizi tanıyor. ÇAYKUR işçisinin üzerinde hesap yaparak bu grevi ve onur mücadelesini başarısız kılmaya çalışanlara söylüyoruz. Bu sendika gayrimenkullarının hepsini satar ÇAYKUR işçisini namerde muhtaç etmez”

Türkel, konuşmasının sonunda toplantıyı takip eden işçilere “greve hazır mısınız” diye sordu, işçilerde ayakta alkış tutarak “işçi greve” sloganları attı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.