Boks Şampiyonlarından Maksut Küçük Vefat Etti.

Boks Şampiyonlarından Maksut Küçük Vefat Etti.

Bir dönemlerin demir yumruğu, 1979, 1980 ve 1981’de 80 kiloda üç yıl üst üste Türkiye boks şampiyonu Maksut Küçük hakka yürüdü.

1979, 1980 ve 1981’de Türkiye boks şampiyonu olan Maksut Küçük sporu bıraktıktan sonra maddi sıkıntıya düşmüş, Çayelili hemşerisi Yusuf Namoğlu’nun girişimiyle Beşiktaş’ta bir otopark görevlisi olarak çalışmıştı. Türkiye'nin adına şampiyonalar düzenlenen en önemli boksörlerinden biriyken jübilesini yapan ve boksu bıraktıktan sonra maddi sıkıntılar yaşayan Küçük, ömrünün son yıllarını Alzheimer hastası olarak yaşadı. 1.80 boylarında ve 100 kilo olan Küçük, Osmaniye Valisi ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah''ın da akrabasıdır.

Mücadelelerle dolu bir yaşam
Maksut Küçük oldu birçok sanatçı ve sporcuyla aynı kaderi paylaştı.  Küçük, başarıyla geçen yılların ardından gelen ayakta kalma mücadelesini ve unutulmanın burukluğunu yaşadı. Küçük 18 yaşında Çayeli’nden İstanbul’a gider. Pangaltı’da bir fırında çalışmaya başlar. Asıl hedefi futbolcu olmaktır ama gündüzleri çalışmak zorunda olduğu için akşam yapabileceği boksu seçer. Dört ay sonra İstanbul Bölge Şampiyonu olunca kulübü küçük bir maaş bağlar. Sonra art arda şampiyonluklar gelir. Birçok ülkede Türkiye’yi temsil eder. Bu arada evlenir ve üç çocuğu olur. Geçinebilmek, çocuklarını okutabilmek için boksu bırakmak zorunda kalır.

Unutulmak
1984 yılında yaptığı jübile maçından aldığı 1 milyon lirayla Beşiktaş’ta başını sokabileceği bir ev alır. İlk çocuğunu "hayatı kurtulsun diye" küçük yaşta evlendirir. Spor yaparak babası gibi olmak istemeyen oğlunu okutamayan Küçük’ün kızı da iki yıllık yüksekokulu bitirir ama iş bulamaz. 52 yaşında çocuklarına bakmak için çalışmak zorunda kalan şampiyon Küçük şimdi Beşiktaş Belediye Başkanı Yusuf Namoğlu’nun belediye otoparkında verdiği işle hayatını kazanmaya çalışır. 13 sene ringlerde dans eden Küçük, iki senedir otoparkta bilet kesmek için arabaların arkasından koşar.
     
Olimpiyat şampiyonunu birinci rauntta devirdi
Sayısını hatırlamadığı kadar çok maç yaptı. İçlerinden bir tanesini bugün bile unutamıyordu. İstanbul’da yapılan özel bir turnuvada o zamanlar olimpiyat şampiyonu unvanını taşıyan Rus Ivan Ivanov’la maç yapacaktı. 22 yaşındaydı. O beni tanımıyordu. Ivanov’a "Rakibin Maksut Küçük, sence nasıl bir maç olur?" diye sormuşlar. O da gülerek "Tek yumruğumla işini bitirir, onu ringden atarım" demişti. Maç başladı, Küçük daha ilk rauntta rakibinin kaşını patlattı. Daha sonra da teknik nakavtla maçı kazandı. Olimpiyat şampiyonu Ivanov ortaya bile çıkamadı.
     
Bir zamanlar parmakla gösterenler sonraları ‘şampiyon’ diye alay ediyordu
Hep birilerinin sırtını sıvazlamak, yağ çekmek zorundasınız. Eğer bunu yapmazsanız, çok başarılı da olsanız sonunda elinize geçen hiçbir şey olmuyor. O kimsenin sırtını sıvazlayamadı. Bu yüzden alkışların arasından, otoparkta ayakta kalmaya çalıştı. Evinde 20’ye yakın madalyası ve bir o kadar da kupası var. Bir zamanlar parmakla gösterenler, ömrünün son zamanlarında onu unutmuşlardı.

Maksut Küçük da nice değerlerimiz gibi aramızdan sessizce ayrıldı. Cenazesi 23 Ağustos 2015 tarihinde öğle namazını müteakiben Çayeli Kaptanpaşa Köyü Merkez Camiinden kaldırılacak. Şampiyona Allah’tan rahmet, ailesine ve spor camiasına baş sağlığı diliyoruz.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum