Bu ilde işsizler iş beğenmiyor

Bu ilde işsizler iş beğenmiyor

Türkiye'de en fazla işsiz bulanan illerin başında gelen bu ilde, işsizler iş beğenmiyor.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Adana Bölge Müdürü Haşim Meydan, Türkiye'de en fazla işsiz bulunan illerin başında gelen Adana'nın en önemli sorunun iş beğenmemek olduğunu söyledi.
İŞ BEĞENMİYORLAR

Meydan, geçen yıl işverenlerin kendilerinden 10 bin 361 kişi talep ettiğini, buna karşılık İşkur'un bu firmaları 32 bin 357 işsizi gönderdiklerini belirterek, bunlardan yalnızca 5 binini işe başladığını, bu rakamların iş beğenmemenin en büyük kanıtı olduğunu ifade etti.

Acıbadem Adana Hastanesi'nin İŞKUR Bölge Müdürlüğü'ne sunduğu 4 ayrı proje bünyesinde toplam 25 kişiye istihdam sağlaması nedeniyle bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan İŞKUR Adana Bölge Müdürü Meydan, İŞKUR'un işsizliği önlemek için sürekli gelişip yeni hizmet alanlarına girdiğini vurguladı. Adana'nın işsizliğin en fazla olduğu illerin başında geldiğini aktaran Meydan, "Adana'da işsizimiz var ama bizim esas sıkıntımız iş beğenmezlik" dedi. Bu yılın 7 ayında 24 bin kişinin iş için başvurduğunu aktaran Meydan, buna karşı işverenin eleman talep sayısının 10 bin 361'e ulaştığını ifade etti.

İşverenlerin bu talebine 32 bin 357 kişi göndererek karşılık verdiklerine dikkat çeken Meydan, "Bunlardan 5 bin 528 kişi işe girdi. Bu da iş beğenmemenin en büyük örneği. Bunu yıkmaya çalışıyoruz. 10 bin kişinin tamamını doldurmak istiyoruz. Her kurum bizden talepte bulunsun bizde ona en uygun işçiyi gönderilim diyoruz. Adana'da bulamazsak Türkiye genelinde araştırıp bulacağız." dedi.
FİRMALARIN İŞÇİ TALEBİ YÜZDE 133 ARTTI

Özel sektör işbirliği ile bu yıl 3 bin 352 kişiyi eğitimden geçirdiklerini hatırlatan Meydan, "Bunlardan en az yüzde 50'si işe giriyor. Eğitim verdiğimiz yerde yüzde 50 istihdam garantili. Bana 10 kişi gönder diyen işverene eğitim sonunda 5 kişiyi işe almak zorunluluğu getiriyoruz. Kursiyerlere günlük 15 TL ödüyoruz bunun yanında kurs boyunca sigortalarını yatırıyoruz. İşveren elemanları alındıktan sonra SSK işveren payını en az 6 ay en fazla 52 ay biz karşılıyoruz. Buda işçi maliyetinin yüzde 20'ne tekabül ediyor. İşverene istediği nitelikte eleman bulma şansı tanıyoruz. Kendi işyerinde işi öğretiyor başarılı olanları iş başı yaptırıyor. Vergiden de yüzde 5 düşme şansı oluyor." şeklinde konuştu.

Eğitme büyük önem verdiklerini işsizlerin çoğunun vasıfsız olduğuna işaret eden Meydan şunları söyledi: "Bize iş için müracaat edenlerin sayısı 57 bin 102. Bunlardan 49 bin 685'i işsiz diğerleri daha iyi iş arayan kişiler. Adana'da geçen yıl işverenlerden 4 bin 150 kişi talep almıştım. Bu yıl 10 bin 174 çıktı yüzde 133 oranında artış var. İşe yerleştirmede de yüzde 87.26 artış oldu. Kayıtlı işsizler açısından yüzde 10 düşüş var. Kayıtlarımız artıyor ama işsizimiz azalıyor. Bir mesleği olan ancak deneyimi olmadığı için iş bulamayanlardan en az lise mezunu olanları iş yerine yönlendiriyoruz ve tüm masraflarını karşılıyoruz. 173 işyerinde toplam 420 kişiyi bu tür eğitime gönderdik. Bunların çoğu orada işbaşı yapıyorlar. Vasıflı işsizlerimizin deneyim kazandırmak amacındayız. 2011 yılının birinci bölümünde 1.6 milyon lira harcama yaptık."
25 KURSİYER ACIBADEM'DE İŞE BAŞLADI

Acıbadem Adana Hastanesi Direktörü Hüseyin Çelik ise, sağlık sektörünün istihdam açısından önemli fırsatlar sunduğunu kaydetti. Fırsatların yanı sıra istihdamın niteliğine de dikkat çeken Hastane Direktörü Çelik, Türkiye'de nitelikli eleman konusunda sorun yaşandığını vurguladı.

İŞKUR'un bu anlamda önemli bir işlev yürüttüğünü belirten Çelik, yaşama geçirdikleri 4 proje ile 25 kalifiye eleman kazandıklarını söyledi. Kursiyerlerle 4 ay birlikte çalışma fırsatı bulduklarını ifade eden Çelik, nitelikli çalışanın artması halinde çalışan ve işverenin daha başarılı olacağını vurguladı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.