Çay Ülkeleri Düğün Geleneklerinde Buluştu

Çay Ülkeleri Düğün Geleneklerinde Buluştu

Ankara Rize Merkez Derneği ve Türkiye-Çin Dostluk Vakfı’nın beraber gerçekleştirdiği etkinlikte Rize ve Çin Düğün gelenekleri sergilendi.

Çay üreten iki ülke konumunda olan Türkiye ve Çin ,Ankara’daki Türkiye Çin Dostluk Vakfı’nda gerçekleştirilen etkinlikte ,kendi geleneksel düğün ritüellerini sergiledi.Etkinliğe ;  Ankara Milletvekili Sayın Nevzat CEYLAN 'a Türk Parlamenterler Birliği Genel Başkanı 24.Dönem Meclis Başkan Vekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Sayın Nevzat PAKDİL, 24.Dönem Trabzon Milletvekili Sayın Mehmet Volkan CANALİOĞLU 'na , Milli Eğitim eski bakanı Sayın Hasan Celal GÜZEL Ridef kurucusu başkanı ve Rize Eğitim Kültür derneği başkanımız Sayın Süleyman BASA  ve Ridef yönetim kurulundan  Güngör OFLU,Cengiz TEKİN,Sedat KARATAŞ, , Kar-Der Genel Başkanı Sayın Ali HACIFAZLIOĞLU ve yönetim kurulundan Bülent AYDIN,Hasan GÖZTOK,Bengü ŞAHİNBAŞ, Melih TOPÇU, Yunus Emre OKUR, Bayburtlular derneği Başkanı Adnan BAYRAM 'a, Pazar Dernek Başkanımız Sayın Selahaddin BAL ve yönetim kurulu, Kalkandere Dernek Başkanımız İdris KANSIZ ve yönetim kuruluna,Genç Demokratlar Vakfı Genel Başkanı Orhan TOKSOY ve yönetim kuruluna,İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Başkan Vekili Sayın Cafer ACAR’a, Ardeşen Derneği,Çamlıhemşin Derneği,Çayeli Derneği,RİKAD derneği üyeleri  katıldı.
Düğün gelenekleri sergilenmeden önce,konuşmalara geçildi ve ilk söz Rize Merkez Derneği başkanı Muamemr BOSTAN’a verildi.Başkan BOSTAN konuşmasında “Kökleri milattan öncesine dayanan Türk -Çin ilişkilerinin 21. yüzyılda da devam etmesinin mutluluğunu yaşıyoruz.  Çay üreticisi iki ülkenin geleneksel düğünlerini tanıtımını yapmaya çalışacağız.Rize’miz çok özeldir. İnsanımızda çok özeldir. Rizeli denilince akla  insan gücü gelmektedir. Rize denilince aklımıza devlet adamları, sanatçılar, bilim adamları gelmektedir. Rize denilince heyecanlı, dürüst, mert, çalışkan insanlar akla gelir. Rize denilince cennet gibi bir doğa güzelliği akla gelir. Bu etkinliğimizi, tamamen kendi arkadaşlarımız kendi derneğimiz ve diğer hemşeri derneklerin üyeleri ile yapmaya çalıştık.Biz Rizeliler, Türkiye’nin neresinde olursak olalım kendi kültürümüzü unutmadan yaşamaya çalışıyoruz. Kültürümüz varlık sebebimizdir. Rizeli olmaktan her zaman gurur duyarız. Yönetim kuruluma, Rize Dernekleri Federasyonumuza, ilçe dernek yönetimlerine, ÇAYKUR’a , Rize gençlik il spor müdürlüğüne ve belediyemize katkıları nedeni ile çok teşekkür ediyoruz” dedi.  


 
Ardından Çin-Dostluk vakfı adına da konuşmalar yapıldı ve ilk olarak Rize Düğün Geleneklerini sergilemek üzere,Rize Merkez Derneği Tiyatro ekibi sahne aldı.Senaryo gereği kız tarafı Ardeşenli,Erkek tarafı Merkez ilçesindendi. İlk sahne kına ile başladı,yakılan ağıtlar yürekleri dağladı.Sonrasında damadın annesi,gelince beşi bir yerde taktı ve düğün tulum eşliğinde horon vurularak devam etti.  


 
İkinci sahnede Erkek tarafı kızı almaya geldi,türkülerle içeri girilirken silahlar ateşlendi.Enişte’ye baklava ikram edilirken,sağdıç baklavanın hakkını ödedi.Gelinin annesi ,kızının başının üstünde kılıç ve kınını birleştirdi,” birleşen kılıç ve kını gibi ayrilmiyasunuz” dedi.Akabinde enişte kızı evden çıkarmak istedi fakat gelinin abisi ,ağabeylik hakkını,amcası emicelik hakkını,dayısı ve komşuları da hakkını isteyince ortaya mizansen anlar çıktı.Sağdıç parayla hakları dağıtınca ,gelin evden çıktı ve erkek evine doğru yol aldı.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.