Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'ndan Açıklama

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'ndan Açıklama

Bu yıl ilk kez beyaz tomurcuk yaş çay alımı yaptıklarını anlatan Sütlüoğlu, :"Bu yıl toplamda bin 560 kilogram alım yaptık. Bunu karşılığında 385 kilogram beyaz çay ürettik."dedi.

 ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, "Üçüncü sürgünde bugüne kadar 188 bin ton çay aldık. Üretim yüksek kesimlerde birkaç fabrikada devam ediyor. Sezon sonuna kadar 189 bin ton yaş çay alabiliriz" dedi.

Sütlüoğlu, Çay Araştırma Enstitüsünde düzenlediği basın toplantısında, 26 Nisan'da yaş çay sezonunun başladığını, birinci sürgünde 210 bin ton, ikinci sürgünde ise 230 bin ton yaş çay aldıklarını belirtti.

Üçüncü sürgünün ise 11 Ağustos'ta başladığını ifade eden Sütlüoğlu, şöyle konuştu:

"Üçüncü sürgünde bugüne kadar 188 bin ton çay aldık. Üretim yüksek kesimlerde birkaç fabrikada devam ediyor. Sezon sonuna kadar 189 bin ton yaş çay alabiliriz. Yaş çay bedellerini ise aylık olarak hiç aksatmadan ödedik. Çalışanlarımızın sosyal hak ve ücretlerini aksatmadan ödedik ve mevsimlik işçilerimiz yaklaşık 150 gün çalıştı. İşçi sayımız çok azalmış olmasına rağmen üretimde herhangi bir olumsuzluk ve aksama yaşamadık. Bazı fabrikalarda yükleme ekiplerinden kaynaklanan aksaklıklar yaşansa da onları asgariye indirmeye çalıştık. Alım yerlerindeki eksiklikleri de üreticilerin desteğiyle tamamladık."

 Çayda kaliteye büyük önem verdiklerini, sezon içerisinde yeni adımlar attıklarını vurgulayan Sütlüoğlu, "Çayı bütün dünya pazarlarına taşımak istiyorsak ve bir dünya markası yapmak istiyorsak mutlaka çay üreten ülkelerin hammade kalitesini bölge olarak yakalamak zorundayız. Halkımıza eziyet etme gibi bir niyetimiz yok. Bizimkisi dost sözüdür. Dostun dostunun yüzüne karşı söylediği hakikat sözleridir. Kalite için bazı çalışmaları aksatmadan yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

Randevulu sistemde son derece başarılı olduklarına değinen Sütlüoğlu, "Alım yerlerinde miting meydanlarını andıran kalabalık ve kargaşa yok. Özel sektör de ÇAYKUR'un politikalarıyla iyi bir seviyeye geldi. Yeniden çay artık bir umut oldu. Üreticiler yeniden çaya yüzlerini döndü. İnşallah bu gelişmeler daha ileri taşınır" dedi.

Beyaz tomurcuk alımı

Bu yıl ilk kez beyaz tomurcuk yaş çay alımı yaptıklarını anlatan Sütlüoğlu, şunları söyledi:

"Beyaz çay toplanması ve işlenmesi çok hassas. Hijyenik bir ortamda iki gün içerisinde kurutulması gereken çok değerli bir ürün. Bu yıl toplamda bin 560 kilogram alım yaptık. Bunu karşılığında 385 kilogram beyaz çay ürettik. Başlangıç olarak güzel bir rakam. Beyaz çay üretimi dünyada az ve çok değerli bir ürün. Altın değerinde bir ürün. Bir ilaç olarak görülüyor ve insanlar hücre yenileme, gençleştirme, antioksidan özelliği son derece yüksek olduğu için kullanıyor. İmparatorların çayı olarak adlandırılıyor. Beyaz çay sayesinde insanlar yeniden bahçesine yöneldi ve kendi çayına makas kullanmadan dokunmaya başladı."

Sütlüoğlu, Nisan ayında destekleme bedeli ile kilogramı 3 liradan alınan taze çayla elde edilen kuru çayın ve kilogramı 300 liradan alınan beyaz çayın piyasaya sürülmesi için ürün araştırması ve pazar çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

ÇAYKUR'un ürün pazarını geliştirdiğini belirten Sütlüoğlu, şunları kaydetti:

"Dünyada marka olamayan ürünler ancak diğer ürünlerin taklidini yapabiliyor. İkinci yıl piyasada tutunma şansı kalmıyor. Soğuk çay pazarında bu yıl, geçen sezonu geçtik. Geçen sezon 80 milyon 'Didi' sattık, bir milli marka daha oluşturduk. Geçen sezon satışlarının üzerine çıktık ve satış devam ediyor. Yeni anlaşmalarla ürün adedimizi ve yelpazemizi geliştiriyoruz. 200 gramlık ve bir kilogramlık kağıt kutularda üretime başlıyoruz."

- ÇAYKUR'da üçüncü "stevya" hasadı yapıldı

Sütlüoğlu, açıklamasının ardından, Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü bahçesinde deneme amacıyla yetiştirilen stevyanın üçüncü ürünlerinin hasadını yaptı.

Hasat sonrası değerlendirmelerde bulunan Sütlüoğlu, stevya bitkisinden oldukça verimli ürünler elde ettiklerini belirterek, "Bu sene stevya üretimimizi tamamlamış olduk. Denemelerimiz seneye devam edecek. Yaptığımız çalışmalara göre stevya, normal şekere göre 10-15 kat daha tatlandırıcı özelliğe sahip ve 4-5 yıl üretim elde edilebilecek bir ürün. Bazı işlemlerden geçirilip sıvı hale getirildiğinde ise 300-350 kat daha fazla tatlandırıcı özelliği olan bir bitki.  Bölgenin elbette en önemli geçim kaynağı çay ama bu ürünün de bölgemiz için yeni bir geçim kaynağı olacağını söyleyebiliriz" diye konuştu.

Sütlüoğlu, stevyanın çay gibi üçüncü üretim döneminde veriminin az miktarda düştüğünü sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.