Hes Karşıtı Kazım Delal'dan Yeni Hukuk Mücadelesi

Hes Karşıtı Kazım Delal'dan Yeni Hukuk Mücadelesi

Rize'de daha önce ÇED Olumlu Raporu Danıştay tarafından iptal edilen Ambarlık Hidroelektrik Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ikinci kez ÇED Olumlu Raporu verdi.

 Rize'de daha önce ÇED Olumlu Raporu Danıştay tarafından iptal edilen Ambarlık Hidroelektrik Santrali için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ikinci kez ÇED Olumlu Raporu verdi. Bakanlığa karşı açtığı davaların bilirkişi ücretlerini ödemek için ineğini satan ve banka kredisi çeken 71 yaşındaki Kazım Delal, bakanlık kararı aleyhine yeni bir hukuk mücadelesi başlattı.

Rize kent merkezi ile birlikte 10 ilçede yaşayan yaklaşık 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan tesislerin de bulunduğu Salarha Vadisi'ndeki Küçükçayır Köyü'nde yapımı planlanan 9 megavat kurulu gücündeki Ambarlık Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu' kararı verdi. Bu karar üzerine köyde yaşayan Kazım Delal, kararın iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Delal, dava kapsamında görülen iki bilirkişi incelemesi ve mahkeme masraflarını ödemek için ineğini satıp bankadan kredi çekti. Rize İdare Mahkemesi, 2013 yılının Şubat ayında bakanlığın verdiği 'ÇED olumlu' raporunu iptal etti. Bakanlığın itirazını değerlendiren Danıştay 14'üncü Dairesi de, Rize İdare Mahkemesi'nin verdiği 'iptal' kararını onadı.

BAKANLIK İKİNCİ ÇED OLUMLU KARARI VERDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, aynı proje için yeniden ÇED süreci başlattı, Ambarlık 1 ve 2 Regülatörleri ve HES projesi için yeniden ÇED Olumlu Raporu verdi. Bakanlığın kararına karşı yeniden hukuk mücadelesine başlayan Kazım Delal, Rize İdare Mahkemesi'ne ÇED Olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle yeniden dava açtı. 9 yıldır HES'lere karşı mücadele verdiğini anlatan Kazım Delal, "Yakamızı bıraksınlar. Bunca yargı kararı, hukuk ve yasalara aykırılık var. Daha ne istiyorlar. Biz bu yıkım projelerini istemiyoruz" dedi.

"ÇED RAPORLARINI ÖNCE KAZIM DELAL'İN DENETİMİNDEN GEÇİRECEĞİZ"

Kazım Delal'in çevresel etkileri bakanlıktan daha iyi değerlendirebildiği öne süren davanın avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu ise şunları söyledi:

"Bakanlığın bir kez daha yargı ve hukuk tanımazlığı ortaya çıktı. Böylesine hukuksuz ve yasa dışı işlemlerin tesis edilmesiyle idare açıkça suç işliyor. Bundan sonra ÇED raporlarını ilk önce Kazım Delal'in denetiminden geçireceğiz. Bakanlık yetkililerinden daha iyi değerlendirme yapacağına eminiz. Bundan sonraki süreçte yargı kararlarını hiçe sayan idareci ve kamu yöneticileri hakkında da suç duyurusunda bulunacağız."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.