İkizdere`de 2 bin metreden haykırış

İkizdere`de 2 bin metreden haykırış

DOĞAL SİT alanı ilan edilriği halde yapımı planlanan 32 hidroelektrik santral projesinin tehdidi altında bulunan İkizdere Vadisi`nde doğal güzelliklere dikkati çekmek amacıyla, `Kaçkarlara doğru` adı verilen kar yürüyüşü düzenlendi.

İkizdereliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 2’incisi düzenlenen ve iki gün sürecek `Kaçkarlara doğru` kar yürüyüşü etkinliği için İstanbul ve Ankara’dan gelen yöre sakinleri ilçe merkezinde toplandı. Yaklaşık 200 kişi arazili araçlarla karla kaplı yoldan 2 bin metre yüksekliğe çıktı, yöresel çalgılardan tulum eşliğinde kar üstünde horon oynandı.

Mimar Mühendisler Gurubu Genel Başkan Yardımcısı ve İkizdere Derneği eski Başkanı Kadem Ekşi, doğa harikası İkizdere Vadisi için farkındalık yaratmak adına kar yürüyüşü etkinliği düzenlediklerini belirterek, 32 HES projesinin yapımının planlandığı İkizdere Vadisi’nin atardamarlarının yok edileceğini söyledi. Ekşi, şöyle konuştu:

"Nehirler kendi doğal ortamlarında aktıkça hayat var. Yaşamın, hayatın kaynağı olan suyun etkin kullanımı önemli. Havza planlaması çok önemli. 32 HES projesinin İkizdere’ye hiçbir katkısının olmadığı ortadadır. Çok küçük bir enerji uğruna bütün doğal varlıklarımızın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu gerçeğini bir kez daha Kaçkarlardan haykırıyoruz. Herkesin bu düşünceye ses ve kulak vermesini istiyoruz."

Ekşi, Bakanlar Kurulu kararı ile 2008 yılında İkizdere Ovit Dağı’nın Kış Turizm Merkezi ilan edildiğini aradan geçen 5 yılda bunun planlara dahi işlenmediğini söylendi. Ekşi, "Kış Turizm Merkezi`nin hayata geçirilmesini istiyoruz. Oldu-bitti ile bu sürecin akamete uğratılmasını asla istemiyoruz" dedi.

DOĞAL GÜZELLİĞİ BOZMADAN GELECEĞE TAŞIMALIYIZ

İkizdere Belediye Başkanı AK Partili Hasan Köseoğlu da, her şeyi ile mükemmel güzelliğe sahip olan ilçeyi korumanın küçükten büyüğe herkesin görevi olduğunu belirterek, "Bu konuda en yetkili kişiler dahil herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu doğayı ve güzelliği bozmadan geleceğe nesillere aktarmak zorundayız. Bu güzellikleri herkes görsün ve tanısın. Doğa ve tabiatı seven insanların buluşma noktası burası olsun istiyoruz" diye konuştu.


HELİKOPTERLE DOĞA TURU

İkizdereliler daha sonra Türk bayrağı taşıyarak, yöresel çalgılardan tulum eşliğinde 18 kilometre uzaklıktaki Çağrankaya Yaylası’na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında türküler söyleyen grup `HES’lere hayır` sloganı attı. Yürüyüşe katılan İkizdereliler, helikopterle doğayı havadan görme imkanıda buldu. 5’erli gruplar halinde helikopterle alınan katılımcılar 10’ar dakikalık turla İkizdere Vadisi`nin eşsiz doğal güzeliğini havadan izledi, seyretti. Geceyi Çağrankaya Yaylası’ndaki evlerinde geçirecek olan grup yarın İkizdere’ye dönecek.








Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.