İmadat SÜTLÜOĞLU; Çayınızı nekadar erken verirseniz okadar destekleme

İmadat SÜTLÜOĞLU; Çayınızı nekadar erken verirseniz okadar destekleme

Sütlüoğlu Çaykur'da bugün 09.00 basın toplantısı yapıldı.basın toplantısı Çaytv'den canlı olarak yayınlandı

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, düzenlediği basın açıklamasında 2013 yılı yaş çay sezonunu 27 Nisan Cumartesi günü açacaklarını belirtti. Sütlüoğlu yaptığı açıklamada, "27 Nisan Cumartesi günü itibariyle 2013 yılı yaş çay sezonunu başlatıyoruz. Tüm alım yerlerimizi açıyoruz. Vatandaşlarımızdan çaylarını erken vermelerini istiyoruz. Bu yıl çay kademeli gelmiyor. Tüm bölgelerde çay aynı anda geliyor. Vatandaşımızın yoğun bir şekilde çay hasadına başladığında alımların sıkışmaması ve sıkıntılı bir sürece girmeden çayını rahatlıkla satabilmesi için kampanyayı 7-8 gün erkenden açmış bulunuyoruz. Maksadımız vatandaşımızın yükünü azaltmaktır. Fabrikalarımız ve işçilerimiz sezona hazırdır" dedi.
 
ÇAYINI ERKEN VEREN DAHA ÇOK KAZANACAK
 
Sütlüoğlu, çayını erken toplayıp satanlara ekstra ödeme yapılacağını ifade ederek "Vatandaş çayını erken topladığı için rekoltesinde bir miktar düşüş olacak. 1 ton çay veriyorsa bu süreçte belki 600-700 kilogram verecek. Bir azalma söz konusu. Vatandaşımızın mağdur olmaması için gereli tedbirleri aldık. Telafi fiyatı uygulayacağız. Açılanacak taban fiyatına ilave olarak telafi destekleme ödemesi yapacağız. Telafi ödemelerimiz şu şekilde olacak. Çayını 27 Nisan`da satanlara kilo başına 50 kuruş, 28 Nisan`da verenlere 450 kuruş, 29 Nisan`da verenlere 40 kuruş, 30 Nisan`da 35 kuruş, 1 Mayıs`ta 30 kuruş, 2 Mayıs`ta 25 kuruş, 3 Mayıs`ta
 
20 kuruş, 4 Mayıs`ta 15 kuruş ve 5 Mayıs`ta çayını verene 10 kuruş taban fiyatta ek destekleme ödemesi yapacağız. Çayını erken veren daha yüksek ücret alacaktır. 5 Mayıs tarihinden itibaren çayını verenler ise belirlenecek taban fiyat üzerinden ücretlerini alacaktır. Erken çayını verenler zarar etmeyecektir "ifadelerini kullandı.
 
ÖZEL ÇAY ÜRETİLECEK
 
Sütlüoğlu, erken hasat edilen taze yapraklardan üst kalitede özel bir çay üreteceklerini kaydederek "Alacağımız taze çaydan çok güzel ve kaliteli bir çay üreteceğiz. Yeni bir marka ile bunu satışa sunacağız. İyi bir fiyattan satışa çıkartılacak. Piyasanın da böyle bir beklentisi vardı. Bu şekilde Çaykur`da bu işten zarar etmemiş olacak" şeklinde konuştu.
 
Açıklamasında kaliteye vurgu yapan Sütlüoğlu "Üreticimize çaylarını eshafına uygun, kaliteli olarak toplama çağrısında bulunuyoruz. Çayda kalite yaprakta başlar. Kaliteli çay tamamı ile yaprakla ilgili bir olgudur. Yaprak kalitesiz ise ondan kaliteli bir çay yapamazsınız. Teknolojiniz ne kadar iyi olursa olsun bu işin olmazsa olması yaş yaprağın kaliteli olması, eshafına uygun olmasıdır. Eshafına uygun çay kesmemek bindiğimiz dalı kesmektir. Çayın devam etmesini, çocuklarımıza torunlarımıza da gelir getirmesini istiyorsak mutlaka çayı eshafına uygun toplayıp satmamız gerekiyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.