Merkez Bankalarından Dev Anlaşma

Merkez Bankalarından Dev Anlaşma

Avrupa Merkez Bankası, piyasalara Dolar likiditesi sağlamak üzere 5 ülkenin Merkez Bankası ile anlaştı.

Merkez bankaları piyasadaki sıkışıklığa karşı ortak hareket etme kararı aldı. Haber sonrası borsalar yükseldi, Dolar düştü.

Piyasalara Dolar likiditesi sağlamak üzere, Avrupa Merkez Bankası (ECB), Kanada, ABD, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankalarıyla anlaştı.

ECB'den yapılan yazılı açıklamada, bankalara finansman kolaylığı için ECB'nin, ABD Merkez Bankası (Fed), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve İsviçre Merkez Bankası ile 5 Aralık Pazartesi gününden itibaren piyasalara Dolar likiditesi sağlamak üzere anlaştığı belirtildi.

Önde gelen 6 Merkez Bankası küresel finans sistemine likidite sağlamak amacıyla ortak adım atarak mevcut Dolar takas (swap) imkanlarının maliyetini 50 baz puan indirdiklerini açıkladı.

Atılan adımlar kapsamında ECB, BOE, BOJ ve İsviçre merkez bankaları finans kuruluşlarına üç ay vadeli likidite imkanı sağlamaya devam edecek.

Şu anda Dolar dışında başka para birimleri cinsinden likidite sunulmasına ihtiyaç olmadığını açıklayan merkez bankaları, Dolar swap imkanının süresini de 1 Şubat 2013'e kadar uzattı.

Fed tarafından yapılan ayrı bir açıklamada ise ABD'li finans kuruluşlarının şu anda kısa vadede likidite bulma gibi bir sorun yaşamadığı, ancak koşulların bozulması halinde Fed'in ABD'li kuruluşlara likidite desteği sağlayacak çeşitli imkanları olduğu belirtildi.

BİR HAMLE DE ÇİN'DEN

Piyasaları sevindiren bir hamle de Çin'den geldi. Çin Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarında Aralık 2008'den bu yana ilk defa indirime gitti. Zorunlu karşılık oranları 50 baz puan indirildi.

Zorunlu karşılıkların indirilmesi Çin'deki para politikasının gevşeme sürecine girdiğine işaret ediyor.

BORSALAR UÇUŞA GEÇTİ

İki haberin ardından borsalarda yüzde 4'ü aşan yükselişler görüldü. İMKB de olumlu havayla günü yüzde 4.66 yükselişle 54 bin 517 puandan tamamladı.

Dolar DÜŞÜYOR

Olumlu havayla Euro/dolar paritesi 1,35'e kadar yükselirken, Dolar içeride 1,8230'a kadar geriledi.

ALTIN DA YÜKSELİŞTE

Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı da geçen hafta kapanışa göre yüzde 3.96 oranında yükselerek 1.750,16 dolara çıktı.

'BU KADAR HIZLI YÜKSELİŞ SORU İŞARETİ'

A Yatırım Yurtiçi Piyasalar Yönetmeni İlter Bulut, "Çin'in zorunlu karşılık oranlarındaki indirimi ve merkez bankalarının swap maliyetlerinde değişikliğe gittiği haberi pozitif etkiledi. Tahvil faizlerinde de düşüş var. Bir para girişi var. Piyasaların bu kadar olumsuzluk içinde bu kadar hızlı olumluya dönmesi biraz soru işareti. Ancak yükselişte şimdilik bu iki neden etkili olmuş görünüyor" dedi.

Bankalararası piyasada alışta Dolar kotasyonları da en düşük 1,8210 lira, en yüksek 1,8330 lira, satışta en düşük 1,8360 lira, en yüksek 1,8430 lira seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasalara Dolar likiditesi sağlamak üzere Kanada, ABD, İngiltere, Japonya ve İsviçre merkez bankalarıyla anlaştıklarını bildirdi.

ECB'den yapılan yazılı açıklamada, bankalara finansman kolaylığı için Avrupa Merkez Bankasının, ABD Merkez Bankası (Fed), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Kanada Merkez Bankası, İngiltere Merkez Bankası (BoE) ve İsviçre Merkez Bankası ile 5 Aralık Pazartesi gününden itibaren piyasalara Dolar likiditesi sağlamak üzere anlaştığı belirtildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.