Müftü Mahallesine " 5 Günde Boşaltın Uyarısı"

Müftü Mahallesine " 5 Günde Boşaltın Uyarısı"

Müftü Mahallesine " 5 Günde Boşaltın Uyarısı"

 Rize’de artan devlet yatırımlarının sonucunda ev ve arazileri kamulaştırılan vatandaşlara bilirkişi raporları nedeniyle gerçek değerin altında ödemeler yapılmasına yönelik yaşanan kriz çözüme kavuşturulamadı. Büyüyen krizde gelinen son noktada Karayolları 10'uuncu Bölge Müdürlüğü,  Güney Çevre Yolu projesinde Müftü Mahallesi'nde arazi ve evleri kamulaştırılacak vatandaşlara 5 gün içinde evlerini boşaltmaları yönünde tebligat gönderdi.

İstimlak bedellerinin başka illerde taşınmaz değerlerinin gerçek değerin üzerinde tespit gördüğü halde Rize’de neden bu tespitlerin gerçek değerin altında yapıldığına ise kimse bir anlam veremiyor. Sorunun çözümü için kamulaştırma davalarında refakate alınan bilirkişi listesinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliğine vurgu yapılıyor. Yol çalışmaları nedeniyle Rize’nin Dalyan mevkiinde kamulaştırılarak yıkımı yapılacak binalardaki daire sakinleri büyük mağduriyet yaşıyor. Yıllarca çalışarak aldıkları evleri değerinin altında istimlak edilen vatandaşlar duruma isyan ediyor. Değeri ortalama 300 ila 350 bin olan dairelere bilirkişi tarafından biçilen rakam sadece 108 bin lira. Bu para Rize’de yeni bir daire almaya yetmiyor. Ev sahiplerinin gidecek başka bir yeri de yok.

Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü, Rize’de Güney Çevre Yolu kapsamında Müftü Mahallesi sakinlerinden arazisi kamulaştırılacak vatandaşlara evlerini 5 gün içinde boşaltmaları gerektiğini bildirdi. HUDER Rize Şubesi Başkan Yardımcısı Avukat Ümit Peçe, duruma tepki gösterdi.

Güney Çevre Yolu kapsamında Müftü Mahallesi sakinlerinden arazisi kamulaştırılacak vatandaşlara evlerini 5 gün içinde boşaltmaları gerektiğini bildirerek, 5 gün içerisinde boşaltılmayan evlerin icra marifeti ile boşaltılacağını bildiren Karayolları 10. Bölge Müdürlüğüne Hukuki Araştırmalar Derneği (HUDER) Rize Şubesi Başkan Yardımcısı Avukat Ümit Peçe tepki gösterdi. Vatandaşların uğradığı mağduriyete bir yenisinin Karayolları Bölge Müdürlüğü tarafından eklendiğini ifade eden HUDER Rize Şubesi Başkan Yardımcısı Av.  Peçe, “Henüz kamulaştırılan evinin parasını almayan vatandaşın bir başka yerden 5 gün içerisinde yeni bir ev alıp yerleşmesinin vatandaştan beklenmesinin ahlaki bir adil bir yanı yoktur.” dedi.

Peçe, “Elbetteki kamu hizmetlerinin daha hızlı ve etkin sürdürülebilmesi için gerekli tedbirler alınacak ve ihtarnameler gönderilecektir. Ancak fiili durum yok sayılarak, uygulamadan kaynaklı sorunlar dikkate alınmadan motomot mevzuat uygulanmak suretiyle vatandaşlara evlerini 5 gün içerisinde boşaltmaları ihtarında bulunmanın kamu hizmetlerinin aksamadan yürümesi için bir çaba olmadığı aşikardır. Kaldı ki Ramazan ayı içerisnde insanların 5 gün içerisinde ev satın alıp bu eve taşınması hiç de kolay bir durum değildir. Henüz kamulaştırılan evinin parasını almayan vatandaşın bir başka yerden 5 gün içerisinde yeni bir ev alıp yerleşmesinin vatandaştan beklenmesinin ahlaki bir adil bir yanı yoktur. Karayolları Bölge Müdürlüğünün bu uygulamasını gözden geçirmesi ve vatandaşların kamulaştırma bedelinden kaynaklı alacaklarını tahsil sürecini de dikkate alarak makul bir süre vermesi gerektiğini, aksi taktirde bir çok insanın bu mübarek ayda mağdur edileceğini belirtmek isterim.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.