Muhasebeciler Kendi Haftasını Kutladı Sorunlarını Gündeme Taşıdı

Muhasebeciler Kendi Haftasını Kutladı Sorunlarını Gündeme Taşıdı

1 – 7 Mart Muhasebe Haftası etkinliğinde RSMMMO Başkanı Muammer Berberoğlu, muhasebecilerin sorunlarını gündeme taşıdı.

1 – 7 Mart arasının Muhasebe Haftası olarak kutlanması dolayısıyla Rize Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (RSMMMO) tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk bırakılmasının ardından RSMMMO Başkanı Muammer Berberoğlu, yaptığı açıklamada muhasebeciler olarak çözüm bekleyen sorunları ve talepleriyle sorunların çözümü için yapılması gerekenleri açıkladı.

Muhasebe meslek mensuplarının 1-7 Mart Muhasebe Haftasını kutlayan Berberoğlu, mesleki sorunlarının biran önce çözüme kavuşması gerektiğini söyledi.

Berberoğlu, üst birlik TÜRMOB’un  çatısı altında, ülke genelindeki  77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir odası ile 8 Yeminli Mali Müşavir odasına kayıtlı, 96 bin meslek mensubu, 21 bin stajyer, büro çalışanları ve aileleriyle birlikte  500 bini aşan muhasebe camiasının çeşitli etkinliklerle Muhasebe Haftasını kutlayacaklarını ifade ettiği açıklamasında, “Köklü bir geçmişe sahip olan ve 25 yıl önce yasal statüsüne kavuşan mesleğimiz ve bu önemli mesleği yapan meslektaşlarımız, uluslararası standartlarda iş dünyasının mali tablolarını hazırlayarak kamu maliyesinin güçlenmesine katkı koymanın yanı sıra, işletmelerimizin gelişmesinde yol gösterici ve uluslararası alanda rekabet edebilirliğinde ivme kazandırıcı bir görev üstlenmektedir.  TÜRMOB ve Odalarımız kamu yararına, sürekli yüksek kalitede hizmet sağlayan standartlarla, muhasebe ve denetim mesleğinin dünyadaki gelişmelere paralel olarak ilerletilmesi ve geliştirilmesi için çalışmakta, gerek stajyerlerimizin ve meslek mensuplarımızın eğitimi noktasında, gerekse mesleğin uygulanmasına yönelik üzerine düşen sorunların çözümü konusunda büyük bir özveri ile çalışmaktadır.” dedi.

Kendi imkan ve personeliyle uygulamaya geçirdikleri web tabanlı e-Birlik programı ile öncelikle toplum yararı gözetilerek hizmet sunduklarını, tüm kesimlere yüksek standartlara bağlanmış ahlaki davranışlarla hizmet verilebilmesi için meslek mensuplarına  Etik İlkeler Yönetmeliği ve Etik Tebliği gereği muhasebe meslek etiği ve etik eğitimler verilmekte olduğunu kaydeden Berberoğlu, “Haksız Rekabet ve Reklam Yasağı Yönetmeliğimiz ile Mecburi Meslek Kararımız gereği tarife, ücret, sözleşme uygulamalarına yönelik takip, kontrol ve denetimini sağlayan Haksız Rekabet  Modulü e-Birlik programı kapsamında devreye alınmıştır. Ayrıca, e-Devlet uygulamalarına paralel olarak hızlı ve daha verimli hizmet verilebilmesi için kamu, TÜRMOB, Oda, Üye entegrasyonu ile iş ve işlemlerin büyük bölümü elektronik yapılmaktadır. Yine web tabanlı LUCA muhasebe programı uygulamamız, bu politikanın bir sonucu olarak, hepimizi gurur duyduğu bir noktaya getirilmiştir. Temel Eğitim ve Staj Merkezimiz kanalıyla uzaktan eğitim yöntemi ile ruhsat alma öncesi eğitim ve sürekli mesleki gelişim konularında uluslararası gelişmelere paralel çalışmalar yapmaktadır.” şeklinde konuştu.

TÜRMOB  ve odaların yıllardır, mesleki çıkarlarından ziyade, ülke ve toplum çıkarlarını gözeterek taleplerini belirlemekte olduğunu sözlerine ekleyen  RSMMMO Başkanı Muammer Berberoğlu, “Taleplerimiz ve beklentilerimiz kamu maliyesinin ve ekonomimizin daha da güçlenmesi, işletmelerimizin gelişmesi, ülkemizin ve insanlarımızın refah seviyesinin yükselmesi içindir. Muhasebe ve denetim mesleğinin mensupları olan bizler, sürekli ertelenen ve büyüyen sorunlarımızın artık çözülmesini istiyoruz. Diyalogla, uzlaşıyla sorunlarımızı çözmek istiyoruz. Taleplerimizi belirlerken ve sunarken her zaman önceliğimiz ülkemizin çıkarları olmuştur ve olmaya devam edecektir.  TÜRMOB  olarak sorunlarımızı diyalogla çözmeye büyük önem verdik. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada sorunlarımızın çözümünde ilk tercihimiz diyalog ve uzlaşma olacaktır. Bu anlayışla sorunların çözümü için mücadelemizi devam ettireceğiz. Ancak bir süredir mesleğimizin temel sorunlarına ve taleplerimize gerekli  ilgi gösterilmemektedir.” Diyerek çözüm bekleyen sorunlar, talepler ve çözüm yollarını şöyle açıkladı:

 ÇÖZÜM BEKLEYEN SORUNLARIMIZ VE TALEPLERİMİZ;

 – Meslek Yasamız günümüz koşulları ve mesleki ihtiyaçlarımız göz önüne alınarak değiştirilmelidir.

 - Bağımsız denetim, ülkemizde muhasebe mesleği içinde oluşmuş köklü geleneklere sahiptir. Bağımsız denetim Türkiye’de de, dünyada olduğu gibi muhasebe mesleğinin bir parçası ve uzmanlık alanıdır. İlke olarak, denetimsiz işletme düşünülemez.

Bağımsız denetimi hayatın her alanında yaşama geçirmek zorundayız. Yerel yönetimlerde, kamu idarelerinde, işletmelerde, tüm şirketlerde, siyasi partilerde, vakıflarda, kısaca güvenlik ve yargı dışında hayatın her alanında en etkin bir şekilde bağımsız denetim uygulanmalıdır. Denetimin olmadığı her yerde suiistimaller yaşanır, yolsuzluk yaşanır, karanlık işler yaşanır. Yolsuzluğun, suiistimalin, karanlık işlerin panzehiri denetimdir.

 - Türk Ticaret Kanunu 10 yılı aşkın hazırlık sürecinin ardından yasalaşmış daha sonra yapılan değişikliklerle amaç ve ruhundan uzaklaştırılmıştır. Mutlaka başta denetim olmak üzere amaç ve hedeflerine kavuşması sağlanmalıdır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yayınlanması gereken “Anonim Şirketler ile Tarım Satış Kooperatifleri ve Üst Kuruluşlarının Denetlenmesine Dair Yönetmelik Taslağı” bir an önce yayınlamalıdır.

- Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurulu, muhasebe ve denetim mesleğimizin üst kuruluşu  TÜRMOB ile işbirliği içinde çalışan bir yapıya  kavuşturulmalıdır. Uluslararası uygulamalarda yer alan görev ve fonksiyonlarının dışına taşmamalıdır.

 - Mesleğimizi ilgilendiren düzenlemelerde ilgili Bakanlıklar TÜRMOB’un görüş ve önerilerini dikkate almalıdırlar.

 - Meslek Yasamızın uygulamalarına yönelik Tek Tebliğ Taslağına ilişkin düzenlemede TÜRMOB'un görüş ve önerileri mutlaka yer almalıdır.

 - Bakanlık ve diğer kurumlarca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

 - Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir. - Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir.

 - 4. Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır.

 - e-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.

 - 1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilmelidir.

 - Vergi daireleri arasında uygulama birlikteliği sağlamak amacıyla hazırladığımız çalışmamız değerlendirilmeli. TÜRMOB ve GİB'in yapacağı ortak çalışma ile "Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi" hazırlanmalıdır.

 - Mali Tatil döneminde inceleme ve denetim yapılmamalıdır.

 - 1-20 Temmuz Mali Tatil uygulaması amacına uygun hale getirilmeli, Temmuz ayında verilmesi gereken beyannameler ve bildirimlerin  Ağustos ayı içinde verilecek bildirim beyannamelerle birleştirilerek beyan edilmesi sağlanmalıdır.

 - Uzlaşma Komisyonlarında Odalarımızın görevlendireceği meslek mensubu bulundurulmalıdır.

 - Özelgelerin verilme süresini hızlandırıcı idari tedbirler Gelir İdaresi Başkanlığınca alınmalıdır.

 - Günümüz ihtiyaçlarını karşılayacak zamana endeksli ücret tarifesi taleplerimiz kabul edilmelidir.

 - Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir.

 - Serbest meslek faaliyetlerinde KDV %18'den %8'e indirilmelidir.

 - Mesleki faaliyette KDV'yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır.

 - Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir.

 - Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır.

- Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir.

 - Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir.

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN;

 - Hükümetimizin ve ilgili kurum-kuruluşların haklı taleplerimize cevap vermesini bekliyoruz.

 - TBMM’nin beklentimiz olan yasal düzenlemeleri yapmasını, mesleğimizle ilgili düzenlemelerde görüş ve önerilerimizi değerlendirmesini istiyoruz.

- Sorunların çözümü için işbirliği içinde çalışılmasını talep ediyoruz. – Üst birliğimiz TÜRMOB ve Odalarımız  aynı zamanda sivil toplum kuruluşu olarak üyelerimizden aldığımız güçle taleplerimizin kabul  görene kadar  demokratik tepkisini gösterecektir."




Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.