Mutlaka altına yatırım yapın

Mutlaka altına yatırım yapın

ING Global Baş Ekonomisti Rob Carnell, yatırım konusunda kafası karışık olanları uyardı.

Küresel ekonomilerde henüz risklerin ortadan kalkmadığını, kemer sıkmanın sonsuza kadar devam edeceğini öngören ING Global Baş Ekonomisti Rob Carnell yatırımcılara riskten kaçınmak için altını önerdi: 'İster bahçeye gömün, ister evde saklayın ama mutlaka bir miktar altına yatırım yapın. Yarın ne olacağı belli olmaz'

Akşam gazetesinin haberine göre; ING Kurumsal Bankacılık Global Baş Ekonomisti Rob Carnell bu yıl ABD'nin Avrupa'dan daha iyi performans göstereceğini belirtirken euronun da zorluklarla boğuşmaya devam edeceğini öngördü.

Sıkı kredi şartları, zayıf küresel ticaret ve kemer sıkma nedeniyle büyümenin zayıf seyredeceğini ifade eden Carnell, 'Sonsuza kadar düşük faiz=para birimininin büyümenin motoru gelişmekte olan ekonomilere göre değer kaybı sürecek. Kemer sıkma uzun dönemli olacak' dedi.
"ELİNİZDE ALTIN BULUNDURUN"

Altın ve gümüşteki artışı özellikle eurodaki korkuyu yansıttığını belirten Carnell, 'Riskten kaçınmak için altın alın. İster bahçeye gömün, ne yaparsanız yapın elinizde mutlaka bir miktar altın bulundurun' diye konuştu. Özel bankacılık müşterileri için Türkiye'ye gelen ING Kurumsal Bankacılık Global Baş Ekonomisti Rob Carnell küresel ekonomilerdeki son durumu analiz ederken beklentilerini de aktardı. İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Rob Carnell, ABD ve Avrupa'da parasal genişletme operasyonlarına rağmen finansal piyasalarda risklerin tamamen ortadan kalkmadığını, kırılganlığın devam ettiğini söyledi. Euro Bölgesi'ni bekleyen risklere işaret eden Carnell, bunları şöyle özetledi: 'Fransa'da seçimlerde kaos, mali sıkılaştırmanın başarısızlığa uğraması, banka batması, borç ihalesinde başarısızlık, Yunanistan'ın beklenmedik ve kontrol edilemeyen iflası, Yunanistan'ın eurodan çıkması, Avrupa Merkez Bankası politikalarında hata, Portekiz borçlarının yeniden yapılandırılması.'
EURONUN DAĞILMASI FELAKET OLUR

Yunanistan Eurodan çıkacak olursa, en büyük sıkıntıyı kendisinin çekeceğini ancak diğer ülkelerinde bunun sonuçlarından etkileneceğini kaydeden Carnell, 'Sadece Almanya'nın yaşayacağı kayıplar bile Lehman Brothers iflasının etkilerinin yanında solda sıfır kalacaktır' dedi. ABD'de büyümenin iyiye gittiğini işaret eden ING Baş Ekonomisti Rob Carnell, şunları söyledi: 'Çin munzam karşılık oranlarını azaltarak büyümeyi destekliyor. Avrupa kemer sıkma politikaları ve kamu borcu krizinin ağırlığıyla geride kalmaya devam ediyor. Bu belirsizlik ortamı iş dünyasını yatırım konusunda isteksiz hale getiriyor.'
AVRUPA İÇİN HABERLER KÖTÜ

Avrupa'nın yakın bir gelecekte nüfus daralması yaşayacağını öngören Rob Carnell, bunun da ihracatın artırılmasını çok daha önemli hale getirdiğini savundu. Avrupa'da çalışma yaşındaki nüfusun daha da hızlı düşeceğini ileri süren Carnell, bunu da yaşanacak mali sıkıntıların daha da büyük olacağının habercisi olarak değerlendirdi. IMF öngörülerine göre borç/GSYH oranını yeniden yüzde 60'a çekmek için 2020'ye kadar ortalama yüzde 4 bütçe fazlası verilmesi gerektiğine işaret eden Carnell, 'Yaşlanmayı da dikkate alacak olursak bunun yüzde 7.9 olması gerek. Eğer maliye politikası bu kadar sıkı olacaksa, bunu telafi etmek için para politikasının da ultra gevşek olması lazım' dedi.
SÖZLERİN ETKİNLİĞİ KALKTI

Riskten kaçınan yatırımcılara altını öneren ING Kurumsal Bankacılık Global Baş Ekonomisti Rob Carnell, 'ABD Doları'nın üzerinde 'Tanrı'ya güvenin' yazar. Sterlinin üzerinde ise 'Hamiline ödeyin' yazar. Her iki para biriminde de söz verme var. Bugünkü ortamda artık verilen sözlerin etkinliği ortadan kalktı. Başımıza yarın ne geleceği belli olmaz. Bu yüzden bir miktar altını elde tutmakta yarar var' dedi.
Riskten kaçmak isteyen metallere yönelsin

ING Kurumsal Bankacılık Global Baş Ekonomisti Rob Carnell'ın dünya ekonomisine ilişkin öngörülerinden diğer satırbaşları şöyle: l Avrupa'da riskler ortadan kalkmadı. Temel senaryomuzda iyi huylu bir yavaşlama bekliyoruz. Beklenmedik bir temerrüt yaşanmayacak.l Kemer sıkma, sıkı kredi şartları ve zayıf küresel ticaret hareketlerinin ket vurması sebebiyle büyüme zayıf seyredecek. l Bu yıl ABD Avrupa'dan daha iyi bir performans gösterecek ama onun da mali sıkılaştırmaya yönelmesi sözkonusu. l Varlık getirileri özellikle de sabit getiri dünyasında zayıf olacak.l Bir para birimi olarak Euro zorluklarla boğuşmaya devam edecek, kıymetli metaller riskten kaçınan portföylerin bir parçası olmalı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.