Organiğe Geçiş 2018’de Atıldı

Organiğe Geçiş 2018’de Atıldı

Geçtiğimiz günlerde Tarım Bakanı Faruk Çelik, ani bir kararla çayda tümüyle organik üretime geçme kararı aldıklarını açıklamış, bu açıklama Rize’de şok etkisi meydana getirmişti.

 Hafta sonu Rize’den bir heyet Tarım Bakanına konuyla ilgili endişelerini aktardı. Tarım Bakanı Faruk Çelik, Rize Ziraat Odası ile Tarımsal Kalkınma Kooperatifinden temsilcilerin oluşturduğu heyeti Bakanlıkta kabul etti. Toplantıya Rize Milletvekilleri Hasan Karal, Hikmet Ayar ve Osman Aşkın Bak ile Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ve Borsa Başkanı Mehmet Erdoğan da katıldı.

UYGULAMA 2018’DE KADEMELİ OLARAK BAŞLAYACAK

Çayda tümüyle organik üretime geçiş için sivil toplum kuruluşlarına danışılmamasının eksiklik olduğu, konunun çok yönlü düşünülmesi gerektiğini belirten üretici temsilcileri ile tarımsal kalkınma kooperatiflerinin temsilcileri, Bakan’a çekincelerini iletti.

Pazar günü Ankara’da Bakan Çelik’le yapılan toplantı ile ilgili bilgi veren Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, organik çay üretiminine geçilmesini kendilerinin de arzu ettiğini, bunun yanında olduklarını belirterek, bunun sağlıklı bir geçiş olmasını, çay üreticilerinin zarar görmemesini istediklerini vurguladı.

VERİM KAYBI OLACAK MI OLMAYACAK MI?

Paliç, üretici temsilcileri olarak, organik üretimde daha önce yapılan denemelerde ve Hemşin’de yapılan uygulamada yüzde 40 civarında verim kaybı oluştuğunun bilindiğini, bu verim kaybının mutlak surette devlet tarafından karşılanması gerektiğini ifade ettiğini söyledi. Hemşin’de 3 yıl boyunca verim kaybının devlet tarafından kademeli olarak karşılandığını vurgulayan Paliç, tüm bölgede organiğe geçilmesi durumunda kaybın karşılanmasını istediklerini söyledi.

KOOPERATİFLER BU YILIN ANLAŞMALARINI YAPTI

Tarımsal Kalkınma Kooperatfilerinin, 2017 yılı için gübre satıcıları ve bankalarla anlaşmalarını yaptığı, ayrıca organik gübre üretiminin tüm bölgenin ihtiyacını karşılayabilecek seviyede olmaması nedeniyle, nitrat içerikli kimyasal gübrenin yasaklanması kararının uygulanmasına 2018 yılında ve kademeli olarak geçilmesinin kararlaştırıldığı, ayrıca oluşacak verim kaybının karşılanması için destekleme bütçesinin artırılmasının kararlaştırıldığını söyleyen Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, toplantının yararlı olduğunu, alınan kararların takipçisi olacaklarını ifade etti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.