Organik Kayın Mantarı Alternatif Geçim Kaynağı Olacak

Organik Kayın Mantarı Alternatif Geçim Kaynağı Olacak

Rize'nin Ardeşen ilçesinde Kaymakamlık ve Ziraat Odasınca yürütülen program kapsamında üretilen organik kayın mantarı, bölge çiftçisine yeni gelir kapısı açacak.

Ardeşen Kaymakamlığı ve Ziraat Odasınca yürütülen program kapsamında üretilen organik kayın mantarı, bölge çiftçisinin alternatif geçim kaynağı olacak.

Proje koordinatörü ve ziraat mühendisi Sibel Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ardeşen'de 65 üreticiye kayın mantarı eğitimi verdiklerini, ardından üretime başladıklarını söyledi.

Bölgenin kayın mantarı üretimine çok uygun olduğuna işaret eden Güven, kayın mantarının 24-26 derece civarında sıcaklık istediğini, bölgede bu sıcaklığın yılın 8-9 ayı alınabildiğini vurguladı.

Kayın mantarının kayın kütüklerinde üretildiğini belirten Güven, "Kayın kütüklerinde mantar üretmek riskli bir iş. Her bölge bu sıcaklığı yakalayamadığından genelde saman kompostlarında üretmeye başladılar. Biz ise direkt kütük üzerinde başladık. Çünkü tıbbi olarak bunların değeri çok yüksek. Özellikle bağışıklık sistemi ve birçok viral hastalığa iyi geliyor" dedi.

Kayın mantarının tazeyken B6 vitamini içerdiğini, kurutulduğunda ise bunun B12'ye dönüştüğünü dile getiren Güven, "B12 vitaminini sayılı üründe yakalayabiliyoruz. Unutkanlık ve türevi sinir hastalıklarına çok iyi geliyor. Kıymetli bir mantar olduğu için büyük bir sektör var" diye konuştu.

Güven, projenin başarılı ilerlediğini, piyasa olarak da çok başarılı olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Üretimimiz çok iyi. Kütük başına üretim genelde ilk yılda 2 kilogram olarak hesaplanır. Biz 6 ila 13 kilogram arasında ürün aldık. 3-4 kat ürünle başladık. Bu bölgede bunun yayılmasını istiyoruz. Çünkü alternatif bir ürün. Bunun çıkış noktası ise ormanları korumak."

Güven, kayın mantarı üretimi yaptıkları alana özel hassasiyet gösterdiklerini, özel bir budama ve gübreleme yapmadan ürün elde ettiklerini anlattı.

"Organik mantara rağbet var, üretim yok"

Ardeşen Mantar Üreticileri Birliği Başkanı Selim Yerebakan ise aktif olarak kayın mantarı üretmeye başladıklarını söyledi.

Üretici birliklerini kurduklarını, 100 kişilik aktif üretici grupları bulunduğunu bildiren Yerebakan, ilk ürünlerini almaya başladıklarına dikkati çekti. Yerebakan, "Ürünleri kurutup depoluyoruz. Hollanda, İtalya İspanya ve Rusya gibi ülkelerde çok yüksek fiyattan satılıyor" dedi.

Daha çok ürün üretmeleri gerektiğine işaret eden Yerebakan, "Pazar payımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Organik ürün üretiyoruz. Rize'de organik kayın mantar üretimini Türkiye'ye duyurmaya çabalıyoruz" diye konuştu.

Yerebakan, Türkiye'de organik mantar piyasasının rağbet gördüğünü ancak üretim olmadığına dikkati çekerek, Türkiye'de ilk ve tek organik mantar üreten birlik ve üreticiler olduklarının altını çizdi.

Özellikle yurt dışı pazarında organik ürünün çok rağbet gördüğünü dile getiren Yerebakan, "Bu taleplere cevap vermek için organik kayın mantarı üretmeye başladık. Bundan sonra da üretmeye devam edeceğiz. Bu çalışma, yöremizdeki kadınlarımıza hem iş hem de gelir kapısı olacak" ifadesini kullandı.

Mantar üreticiliği yapan Emine Atagün de eğitim aldıktan sonra kayın mantarı yetiştirmeye başladıklarını kaydetti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.