RİZE-ARTVİN TABİP ODASI BAŞKANI AKGÜL'DEN ÇOK ÖNEMLİ UYARILAR

RİZE-ARTVİN TABİP ODASI BAŞKANI AKGÜL'DEN ÇOK ÖNEMLİ UYARILAR

Tüm kamuoyuna ve ilgililere(Sağlık bakanlığı,Milli Eğitim Bakanlığı,Emniyet Teşkilatı,Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı) duyurulur.

 Tüm kamuoyuna ve ilgililere(Sağlık bakanlığı,Milli Eğitim Bakanlığı,Emniyet Teşkilatı,Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı) duyurulur.

Bu gün okullar açıldı ve çocuklarımız okula başladı.Bütün çocuklara başarılar dileriz.
Biz hekimler olarak sivil toplum örgütü bireyler üzerimize düşen vazifeleri yerine getirmek zorundayız.
Okulların açılması ile hem öğrenci,hem veliler hem de öğretmenler yoğun koşuşturmaya girmekteler.Bu koşuşturma içerisinde ihmal edilen durumlar olmakta ve biz bu durumlara dikkat çekmeliyiz.
Son zamanlarda medya aracılığı ile zaman zaman duyduğumuz ama çoğu zaman gizlenen ve yeterince önemsenmeyen bir bağımlılık sorunumuz var.Bu bağımlılık her alanda giderek yoğunlaşmakta (sigara,alkol,esrar,eroin çeşitli maddeler,teknoloji ve internet,alışveriş ,yemek vb).
Burada üzerinde şimdilik en çok durmamız gereken esrar ve madde bağımlılığı olacak. Maalesef hem toplumda,hem gençlerde, hem de okullarda çocuklarda esrar ve madde bağımlılığı yaygınlığı çok arttı.İlk okul seviyelerine kadar inen ve her geçen gün yaygınlaşan sigara ve esrar için gerekli yaklaşım ve tedbirler alınmamaktadır.İlgili her kurum(Sağlık bakanlığı,Milli Eğitim Bakanlığı,Emniyet Teşkilatı, Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı vs) sorunu ve içeriğini yeterince bilmelerine rağmen yeterince ilgilenmemektedir.Son zamanlarda sentetik kullanılan esrar ve esrar katkı maddelerinin oluşturduğu sağlık sorunları ile gelen genç ve çocuk sayılabilecek hastalarımız iyice artmaktadır.
Aşağıda kullanılan bazı maddeler ile bunların kullanım sonrası belirtilerini verdik.Bunlara dikkat edelim.
 
Kokain burun zarının yırtılmasına sebep oluyor..
 
Pek çok çayın, şarabın ve orijinal coca cola formülünün içinde bulunan bir maddedir kokain. Nabzı artırır, kan basıncını yükseltir, enerji ve marazi neşe halini ortaya çıkarır. Bazen ölümcül sonuçlara varan kalpte ritim bozukluğunu ve soluk tıkanmasını tetikleyebilir. Aşırı kullanım depresyona ve duyguların donuklaşmasına yol açar. Burundan çekmek burun zarının yırtılmasına neden olur. Burundaki kıkırdak dokuyu tahrip eder. Uzun süre kullananlarda sanrılar görüp şizofreniye benzer bir durumla karşılaşılabilir.
 
Uyarıcı maddeler zamanla bünyeyi tüketir
 
Amfetamin yani uyarıcı maddeler, kullananların uyumadan ve yorulmadan daha uzun süre ayakta kalmasını sağlar. Nabzı ve nefes alışverişini hızlandırır, kan basıncını yükseltir. İştahı azaltır, ağız kuruluğuna, terlemeye baş ağrısına, bulanık görmeye, sersemliğe uykusuzluğa ve kaygı haline yol açar. Yüksek dozlar duygu durumlarını yoğunlaştırır. Aşırı yüksek dozlar hızlı ve düzensiz kalp atışına, titremeye, koordinasyon yeteneğinin kaybına, şuur kaybına yol açabilir. Uzun süreli kullanıcılarda bünyeyi tüketir.
 
Esrar, içeni hayalci ve uykulu bir hale sokar.
 
İnsanlar, kafa bulmak, rahatlamak, bilinç hallerini değiştirmek için esrar kullanırlar. Esrar, depresyonu kaldırarak, öfkeyi azaltarak kişinin sorunlarını unutmasına ve duygu durumunu geçici olarak iyileştirmesine neden olur. Kişiyi hayalci ve bazen de uykulu bir hale sokar. Kalp atışlarını ve nabzı hızlandırır, gözlerde kızarıklık, ağız ve boğazda kuruluk meydana gelir. Konsantre olma yeteneğini azaltır. Belleği etkiler. Uzun süre kullananlar tükenmiş, hareketlerinde yavaş, donuk ve dikkatsizdir.
 
Çocuklar, en kolay uçucu maddelere ulaşıyor
 
Solunabilen maddelerin çoğu asıl amaçları doğrultusunda kullanıldığında güvenli olan ticarî ürünlerdir. Fakat kötüye kullanıldıklarında çok tehlikeli ve hatta ölümcüldürler. Burundan çekmek mide ağrısına ve baş dönmesine yol açabilir. Sinirlere karaciğere böbreklere ve akciğerlere zarar verebilir. Beyinde hasara yol açabilir. Kalbi iflas ettirebilir. Uçucular küçük çocukların en kolay ulaşabildikleri uyuşturuculardır. Ebeveynler şüphelenmediği için sorun çok ciddi boyutlara varana kadar belli olmayabilir.
Ayrıca bir çocuğun esrar kullanımına ilişkin şüphe uyandıracak halleri aşağıda sıraladık.
Başlarda yani ilk kullanım dönemlerinde biraz zor olabilir ama ilk bir yıldan sonra hal ve hareketleriyle kendini belli edecektir.
 
 
Öncelikle sosyal kopma yaşar sizden ve bazı arkadaşlarından(yani kullanıcı olmayan)uzaklaşır.
Yemek yeme alışkanlığı düzensizleşir çünkü esrar kan şekerini düşürdüğü için kullanıcı içtikten sonra acıktığını ve susadığını hisseder.
Tatlıya olan düşkünlüğü artar
İçtiği zaman çok gülebilir ve farkında olmadan saçmalar ama alkole benzemez davranışları daha rahattır unutkanlaşır tembelleşir uykuya olan düşkünlüğü artar çok pahalı olmadığı için sizden aldığı rutin harçlık ona yeter bu yüzden harcamalarından anlamanız oldukça zordur.
Gözlerinin altında morluklar oluşur  aşırı yemeye bağlı kilo artışı olabilir.
 
LÜTFEN DİKKAT EDİN ONLARIN GELECEĞİ SİZİN ELİNİZDE
 
RİZE-ARTVİN TABİP ODASI BAŞKANI
UZM.DR ZELKİF AKGÜL


HABER: Mustafa Yücel YAZICI

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.