Rize'de 260 Bisiklet Okullara Dağıtıldı

Rize'de 260 Bisiklet Okullara Dağıtıldı

Rize’de Sağlık Bakanlığı tarafından öğrencilerin kullanımı için orta dereceli okullara 260 adet bisiklet hibe edildi.

ağlık Bakanlığı tarafından “ Türkiye’de Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” kapsamında Rize’de ki 5. 6. 7. ve 8. sınıflarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik "bisiklet modülü" dersinde kullanılmak üzere hibe edilen 260 bisiklet düzenlenen törenle okullara teslim edildi.

Burada konuşan Rize İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe, obezite tehlikesine dikkat çekerek, tehlikenin büyümeden gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Tepe yaptığı konuşmada "Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Bu denge bozulduğunda harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve şişmanlık oluşmaktadır. Günümüz teknolojisindeki gelişmeler yaşamı kolaylaştırmakla beraber günlük hareketi de önemli ölçüde sınırlamıştır. Unlu ve tatlı gıdaların , şekerlerin fazlaca tüketilmesi beraberinde doyana kadar yemek sonucunda çoğu kez şişmanlamayı getirmektedir" dedi.



Tepe yaptığı konuşmasında, obezitenin Türkiye’de görülme sıklığının yüzde 30 olduğunu belirterek, “Ne yazık ki Doğu Karadeniz Bölgesi yüzde 33.1'lik oranla ortalamanın üzerinde ve Türkiye’de ilk sıradadır. Yine çocuklarımızın da yüzde 15 ‘i fazla kilolu ve yaklaşık yüzde 7’si de şişmandır. Obezite şeker ve kalp hastalıklarından tutunda felç, solunum zorluğu, uyku apnesi, kanser dahil birçok hastalığın ana nedenlerinden biridir. Şişmanlıkla mücadelede kabaca yiyeceklerimizden unlu, şekerli ve tuzlu gıdaları mümkün mertebe çıkarmak, sofradan tam doyma hissi oluşmadan kalkmak çok önemlidir. Diyetle ilgili bu faktörlerin yanı sıra hareketli yaşam sürmek, egzersiz yapmakta şarttır. Bu anlamda haftanın en az 5 günü en az 20 dakika kişiye özgü olmak şartıyla tempolu yürüyüş, koşu, direnç egzersizleri gibi bir aktivitede bulunulmalıdır. Ancak bu sportif aktivitelerin türü ve süresi kesinlikle kişiye özgü düzenlenmeli ve özellikle yaşlı ve bilinen bir hastalığı olan kimselerde doktorun tavsiyesine göre fiziksel aktivite türü seçilmelidir. Bu manada çocuklarımızı da şimdiden spora yönlendirmeli, gazlı-şekerli içecek ve unlu yiyeceklerden uzak tutmalıyız. Nasılsa çocuktur ne yerse yesin olgusu kesinlikle yanlıştır. Sonuçta sağlıklı hayatın temelinde sağlıklı beslenme yatar" diye konuştu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.