Rize'de 40-70 Yaş Arası Tüm Kadın ve Erkeklere Dağıtılacak

Rize'de 40-70 Yaş Arası Tüm Kadın ve Erkeklere Dağıtılacak

Rize Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe, kanserin başlangıç itibariyle erken teşhis edilmesi halinde tedavi başarısı ve yüzde yüz tedavi şansının o kadar yüksek olacağını söyledi.

Kalın bağırsak kanserinin Rize’de çok sık görülmesi nedeniyle Rize İl Sağlık Müdürlüğü tarafından kanser tarama seferberliği başlatıldı ve başlatılan çalışma kapsamında Rize genelinde 40-70 arası kadın erkek ayırt edilmeksizin bütün vatandaşlara gaita’da (dışkıda) gizli kan bakmak suretiyle dışkı örneği kutuları dağıtılacak.

Rize İl Sağlık Müdürü Dr Mustafa Tepe,  yaptığı açıklamada, Rize’de devam eden kanser taramaları çalışmalarına büyük hız verildiğini ifade ederek, “Bu kapsamda kadınlar da meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalın bağırsak kanseri erkeklerde ise kalın bağırsak kanserinin erken teşhisine yönelik il genelinde kapsamlı çalışmalar başlatıldı” dedi.

Kalın bağırsak kanserinin  çok sık görülen bir kanser türü olup, hasta lehine en büyük kazanım şüphesiz erken teşhis ve erken cerrahi olduğunu ifade eden Tepe, “Bu sık görülen kanser türünün zamanında fark edilmesi için ilimiz genelinde 40-70 yaş arası kadın- erkek tüm vatandaşlarımıza gaitada (dışkıda) gizli kan bakmak suretiyle büyük bir tarama faaliyeti başlatmış durumdayız. Bu anlamda aile hekimlerimiz ve mahalle muhtarlarımız üzerinden 40-70 yaş arası halkımıza dışkı örneği kutuları dağıtılacaktır. Nasıl taramaya katılacakları açıklanacak olup, sonrasında örnek kapların aile hekimlerine veya Toplum Sağlığı Merkezlerimize vatandaşlarımız tarafından bırakılması sağlanacaktır. Şüpheli sonuç çıkması durumunda ilgili vatandaşımız daha ileri tahliller için hastanelerimize bizzat bizim tarafımızdan yönlendirilecektir. Unutulmamalıdır ki dışkıda kan tespit edilmesi her zaman kişinin kalın bağırsak kanseri olduğu anlamına gelmez. Basur ve benzeri birçok durumda da aynı sonuç ortaya çıkacaktır. Ancak böylesi bir durumda ileriye dönük tahlil yapmanın kişinin sağlığı için çok ama çok önemlidir” şeklinde konuştu.

Son derece önemli olan kalın bağırsak kanseri taramasına tüm halkımızın maksimum oranda katılım sağlamasının kendi sağlıklarına yapabilecekleri en büyük iyilik olacağını kaydeden Tepe, Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından tamamen ücretsiz olarak yapılacak olan tarama faaliyetine tüm halkımıza katılımları yönünde davette bulundu.



HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.