Rize’de “Ahilik Haftası” kutlandı

Rize’de “Ahilik Haftası” kutlandı

Rize’de “Ahilik Haftası” kutlamaları çerçevesinde bir program düzenlendi.

 Kutlama Programına; Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Çelik, Esnaf Odalar Birliği Başkanı Muammer Atılgan ile Esnaflar ve vatandaşlar katıldı.

Ticaret İl Müdür Vekili İsmail Çelik’in selamlama konuşmasıyla başlayan programda, Esnaf Odalar Birliği Başkanı Muammer Atılgan günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Etkinlikte, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Saklı ise ahilik ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Kutlama Programında, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve Rize Valisi Ersin Yazıcı’nın konuşmaları Esnaf ve vatandaşlar tarafından ilgiyle dinlendi.

KARDEŞLİK VE HOŞGÖRÜNÜN MERKEZİ

Ahilik kültürünün insanı insan yapan değerlerden bir tanesi olduğunu ve nesilden nesile aktarılarak yaşatılması gerektiğini belirten Vali Yazıcı konuşmasında, “Ahilik kültürü ve felsefesi, toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almıştır. Bu kültür o kadar önemlidir ki, dürüstlüğü, çalışkanlığı, kardeşliği bilimsel araştırmalarla ortaya konulmuştur. Ahilik Teşkilatı millet olmamızı, devlet olmamızı temin ve tesis eden önemli değerlerimizdendir. Yıllardır kardeşlik ve hoşgörünün merkezi olan ilimizde de mevcut meslek kuruluşlarına bağlı esnaf ve sanatkârlarımız, geleneksel el sanatları ustalarından en modern şekilde üretim yapan sanayicisine kadar Ahilik ilkelerini yaşatma gayreti içerisindedirler. Bunun yanında yaptıkları sosyal çalışmalar ilimizin huzuru için gösterdikleri gayret ile tüm halkımıza hizmetlerini sürdürmektedirler.” dedi.


“AHİLİK GELECEK NESİLLERE AKTARILMALIDIR”

Ahiliğin önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ahilik haftası çerçevesinde ülkemizde çeşitli organizasyonlar gerçekleştirilmektedir. Ahilik sadece bir haftaya sığdırılacak bir gelenek olmayıp, gelecek nesillere aktarılabilecek bir geleneğimizdir. Ahiliğin içerisinde birçok uyulması gereken özellikler vardır. Ancak temelde baktığımız zaman Ahiliğin geleneklerimizi ve inanç değerlerimizi kapsayan bir davranış şekli olduğunu görmekteyiz.”

“YAYA KALDIRIMLARINI İŞGAL ETMEK KUL HAKKINA GİRER”

Ahilikte en çok dikkat edilen hususun kul hakkı olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Kasap, esnafların dükkânları önünde bulunan yaya kaldırımlarını eşyalarla işgal etmelerinin kul hakkına girdiğine ve bu konuda dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Yıllar öncesinde Ahilikte tüccarların sabah işyerlerini açmadan önce yaygın olarak yapmış oldukları bereket duasını, Rize Belediyesi olarak günümüzde yaşatmak adına, Cuma günleri sabah namazı sonrası her hafta farklı bir mahallede esnaflarımızla birlikte bereket duası yapıyoruz. İnşallah bu geleneğin yaşatılmasına vesile oluruz” dedi.

Program Sonunda Yılın ahisi İmdat Gündoğar, yılın ustası İsmail Şeker, yılın kalfası Sultan Süleyman Arıcı ve yılın çırağı Ahmet İnce’ye Rize Valisi Ersin Yazıcı, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap tarafından plaket takdim edildi.

Ayrıca programda, Rize Valisi Ersin Yazıcı ve Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’a, Ahilik haftası kutlama etkinliklerine vermiş oldukları desteklerden ötürü Esnaf Odalar Birliği Başkanı Muammer Atılgan tarafından plaket takdim edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.