Rize’de vatandaşların istimlak tepkisi

Rize’de vatandaşların istimlak tepkisi

Rize’nin Çiftekavak mahallesinde yapılan kamulaştırmanın bedellerinin çok düşük olması nedeni ile arazı sahipleri Rize valiliğinin önünde toplanarak tepkilerini dile getirdi.

 Rize’nin Çiftekavak mahallesinde yapılan kamulaştırmanın bedellerinin çok düşük olması nedeni ile arazı sahipleri Rize valiliğinin önünde toplanarak tepkilerini dile getirdi.

Rize’nin Çiftekavak mahallesinde yapımı devam eden sanayi sitesi için yapılan kamulaştırma bedellerinin düşük olması nedeni ile mal sahipleri tepki gösterdi. Çaylık alanlara metre karesine 65 lira, arazilere ise 55 lira değer belirlenmesi hak sahiplerinin tepkisine neden oldu. Rize belediyesinin önünde toplanan vatandaşlar buradan valiliğe yürüdü. Valilik önünde basın mensuplarına açıklamalar da bulunan vatandaşlar mağdur edildiklerini belirtti.
 
Arazı sahipleri adına basın açıklamasında bulunan Şaban Kanoğlu Rize’nin farklı bölgelerinde dönümüne bin – bin 200 lira verilirken kendilerine dönümüne ödenecek 55-65 bin lirayı kabul etmeyeceklerini beliterek” “İlimiz Çiftekavak mahallesi, Hayrat mahallesi, Kanbursırt mahallesi ve Uzunköy köyünde Sanayi Sitesi yapılmak üzere acil kamulaştırma kararı alınmıştır. 



Acil kamulaştırma kararı kapsamında Rize Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından taşınmazlarda keşif yapılmış ve alınan kararlar gereğince takdir edilen bedeller adımıza bloke edilmiştir. Mahalle halkına kamulaştırma kararları tebliğ edilmiştir.



Tarafımıza tebliğ edilen kararlar yöre halkını şoka uğratmıştır. Taşınmazlarımızın metre karesine tarlalar içim 55 lira, çaylık alanlar için 65 lira arasında değişen metrekare fiyatları konulmuş ve kamulaştırma bedelleri bu miktarlar üzerinden bloke edilmiştir.



Rize'nin her yerinde yapılan kamulaştırmalar ve bu kamulaştırmalarda takdir edilen değerler, ödenen paralar bellidir. Bize takdir edilen bedeller, bu bedellerle karşılaştırıldığında çok komiktir. Taşınmazlarımızın piyasa rayiç değerlerinin verilmemesini anlayışla karşılarız ancak mallarımızın çekirdek parasına gasp edilmesine de izin vermeyeceğiz.



Şehir merkezine 3,5 km mesafede böyle değer mi olur? Bizlerle dalga mı geçiyorsunuz? Takdir edilen bu bedeller fahiş oranda düşüktür. Yöre halkı 250-300 senedir bu topraklarda ikamet etmektedir. Atamızdan kalan bu toprakların manevi değeri paha biçilmezdir.

 
Sanayi esnafına dükkan yapılmak üzere arazilerimiz, evimiz, barkımız elimizden alınmaktadır. Yapılan yeni Sanayi Sitesinde dükkanlar 1,5 milyon liraya satılmaktadır. Yapılacak olan dükkanlar büyük bir ekonomik değer yaratacak, bizlerin malı üzerinden bir rant ortaya çıkacaktır. Böyle bir amaçla yapılan kamulaştırmada arazilerimizin bu kadar düşük bedellerle kamulaştırılması, arazilerimizin peşkeş çekilmesidir.” İfadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.