Rizeli Çiftçilere Yardım Yağdı

Rizeli Çiftçilere Yardım Yağdı

Güneysu Spor Salonu önünde düzenlenen hibe törenine Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Vali Vekili Mehmet Özer, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürü Şafak Bulut, Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, Güneysu Kaymakamı Gökmen Çiçek, Güneysu Belediye Başkanı Halil Turan, davetliler ve çeşitli kategorilerde hibe desteğinden faydalanan vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürü Şafak Bulut, tarım ve hayvancılığı destekleme çalışmaları kapsamında bal üretimi kapasitesini arttırmak amacıyla Arıcılar Birliğine üye olan 113 arı yetiştiricisine 1.700 takım (3400 kat) arı kovanı, 34 bin adet petek çerçevesi, 113 adet krom bal süzme makinesi, 113 adet 100 litrelik bal dinlendirme tankları; Maviyemiş (Likapa) projesi kapsamında 25 aileye 300’er adetten 7 bin 500 adet likapa (maviyemiş) fidanı ve 6 aileye 250 kiloluk organik gübre, Süs Bitkileri ve Fidan Yetiştiriciliği Projesi kapsamında toplamda 26 aileye 100’er metre karelik hazır sera, Köy Tavukçuluğunu Geliştirme Projesi kapsamında ise  60 aileye 60 kümes ve 1500 adet tavuk dağıtımının yapılacağını kaydederek, desteklerini esirgemeyen yetkililere teşekkür etti.

Güneysu Kaymakamı Gökmen Çiçek ise programdaki konuşmasında dağıtılacak ürünlerin önemli miktarda olduğunu ve hibe edilen ürünleri birer hediye olarak görmenin yanında ilçede tarım ve hayvancılığı yeniden canlandırmak için bir emanet gibi bileceklerini ve bu emanete sahip çıkarak tarım ve hayvancılığı Güneysu’da yeniden ayağa kaldırmak için vesile göreceklerini kaydederek ürünlerin dağıtılmasında; tarım ve hayvancılıkta Güneysu’ya verilen desteklerinden dolayı başta Rize Milletvekili Hasan Karal olmak üzere herkese teşekkür etti.

Rize Milletvekili Hasan Karal ise konuşmasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Rize İl Müdürlüğü tarafından uzun bir süreden beri projelendirilen ve hükümetimizin gerek organik tarımın geliştirilmesi ve gerekse organik olmayan tarımın geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için bu projenin hayata geçirildiğini söyleyerek, "Rize`nin yapısına uygun tarım ürünlerini geliştirilmesi ve desteklenmesi konusundaki çalışmalarımızı büyük bir aşkla ve şevkle sürdürüyoruz. Bundan bir kaç ay önce Hemşin Vadisi`nde başlattığımız organik tarım havza projelerinin bir gereği olarak binden fazla kovanın tanıtımını gerçekleştirmiştik. Başlattığımız çalışmalarla Rize’de bal ormanları oluşturmaya çalışıyoruz. Rize’nin tanıtımına ön ayak olan en büyük ürünümüz çaydır. Çay tabi ki de bizim olmazsa olmazımızdır. Çay bizim herşeyimizdir, çay bizim omurga ürünümüzdür. Ancak çaya alternatif olarak değil çayı destekleyeci ürünleri,  çayın yanında çayın verimliliğine katkı sağlayacak bölge insanının sadece gelirini çaydan değil çaya destek olabilecek bir takım ürünleri de gündeme getirme zorunluluğumuz vardır." diye konuştu.

“Dünyanın en kaliteli ve en değerli ballarının bölgemizde üretildiğini tarih kitaplarından biliyoruz” diyen Karal, konuşmasını şöyle sürdürdü: Osmanlı İmparatorluğu döneminde Osmanlı Padişahlarının bal ihtiyaçlarını bu bölgeden karşıladıklarını biliyoruz. Padişahların ve sultanların bal ihtiyaçlarını karşılamak için özellikle bizim Rize’den veya Rize’nin belli bölgelerinden titizlikle gayret gösterdiklerini biliyoruz. Bölgemizde bal üretimine çok ciddi destekler veriyoruz ve bugün kaliteli bal üretimi için hibe desteklerimizi sahiplerine teslim edeceğiz. Bugün sadece bal desteğiyle kalmayıp likapa, kümes, tavuk, sera bahçesi hibesinde bulunacağız.

Karal, milyar TL.`leri bulan hibe destekleri sayesinde Rize`nin tarımda yeniden atağa geçeceğini ve boşalan köylerin bu desteklerle eski görüntüsüne kavuşacağını vurgulayarak, Rize`nin eskiden olduğu gibi yeniden tarımda ithal eden bir şehirden ihraç eden bir şehre dönüşmesini arzuladıklarını kaydetti.

Konuşmasında batı dünyasının likapaya çok önem verdiğini kaydeden Rize Milletvekili Hasan Karal, “Avrupalısı, Amerikalısı bu organik likapayı dört gözle arıyor. Likapanın nadir yetiştiği bölgelerden birisi Rize’dir. Bizlerin likapaya sahip çıkması gerekir. Rize Balının Anzer Balı gibi dünya markası olması için çalışmalarımızı sürdürmemiz ve organik ballarla, marka haline gelen Anzer Balı gibi Rize Balını da marka yapmamız gerekir. Bu konuda Rize Arıcılar Birliğinin çok güzel çalışmaları var ben de kendilerine bu güzel çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bugün burada bu devasa projeyi sahiplenen siz hemşerilerime gönülden teşekkür ediyorum. Sizler bölgenize ve ürünlerinize sahip çıkmakla beraber devletin sunmuş olduğu bu hibelere sahip çıkarak bölgemizin kalkınmasını ve dışa bağımlı olmasını kurtaracaksınız. Sizlerin bu ilgisi bizlerin daha çok çalışmamızı sağlayacak ve ilimizin daha da kalkınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum." dedi.

Konuşmaların ardından ise hibe olarak dağıtımı yapılan ürünler hak sahiplerine teslim edilirken, hibe desteğinden yararlanan vatadaşlar ise uygulamadan memnun olduklarını belirterek yetkililere teşekkür etti.









HABER & FOTO : İBRAHİM KÖROĞLU

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.