Rizeli Kuzineden Vazgeçmiyor

Rizeli Kuzineden Vazgeçmiyor

AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, Rizeliler'in kuzine sobaları doğalgaza tercih ettiğini belirterek kapılarına doğal gaz gelen 10 bin hanenin gaz kullanmadığını belirtti.

TBMM eski Başkanı AK Parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan ile birlikte Dağsu Mahallesi muhtarlığını ziyaret eden AK Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, mahalle muhtarı Mustafa Toptan’ın doğalgaz talebi ile karşılaştı.
Karal, yüksek mahallelere doğalgaz vermenin aslında zor olmadığını belirterek, “Doğalgaz Rize’nin genel bir meselesi. Doğalgazın yaygınlaşmasında Türkiye’de en önde gelen illerden bir tanesiyiz. Rize’de doğalgaz kullanımında yüzde 90’ları bulduk. Bu önemli bir başarı. Ancak sonuçta doğalgaz özel bir şirket tarafından yönetiliyor. Yüksek Mahallelere bağlantı anlamında Yusuf Karali Diyanet Merkezi’ne kadar gaz ulaştı. Dolayısı ile bunun Dağsu Mahallesi’ne ulaşması zor değil. 2015 başlarında Müftü Mahallesi’nin yüksek kesimlerine gaz verilecek” dedi.

RİZELİ KUZİNEDEN VAZGEÇMİYOR
Karal, yaptığı açıklamada Rizeliler'in kuzineden vazgeçmediği için kapılarına kadar gaz ulaşan 10 bin hanenin gaz kullanmadığını ifade ederek “Ancak bizim ilgili firma ile yaptığımız görüşmelerde şöyle bir sıkıntıdan bahsediliyor. Rize’de şu ana kadar 35 bin haneye gaz ulaştırıldı. Ancak bu 35 bin haneden sadece 25 bin’i gaz kullanıyor. 10 bin hane şebeke bağlanmasına rağmen gaz kullanmıyor. Bu nedenle mahalle halkının gaz kullanacaklarına yönelik taahhütte bulunmaları durumunda doğalgazın mahalleye gelmesinin önünde bir engel kalmayacaktır. Yani doğalgaz bağlanıyor ama Rizeliler gaz kullanmıyor. Yine kuzinayı tercih ediyorlar. Dolayısı bu nedenle ilgili firma zarar ediyor. Zarar ettiği için mümkün olduğu kadar şebeke döşemekten kaçınıyor. Bu sorunu aşarsak yüksek mahallelerin de gaza kavuşmasını sağlamış oluruz” diye konuştu.

KUZİNE NEDİR?
Kuzine özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde yoğun olarak kullanılan kalın saçtan yapılan bir soba türüdür. Üst kısmında bulunan açık gözler ile kuzine üzerinde yemek pişirmek ve su ısıtmak mümkün olurken alt kısmındaki kapaklı kısım ise fırın olarak kullanılabiliyor. Kuzinenin orta kısmındaki hazmede ise odun ve çalı benzeri kuru yakıtlar yakılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.