Rize`nin kurtuluş günü

Rize`nin kurtuluş günü

Rize”nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95 inci yıl dönümü Cumhuriyet Meydanında birleştirilen törenlerle kutlandı.

 Rize”nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törenle kurtuluş günü yeniden canlandırıldı.

     Rize”nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95 ınci yıl dönümü Rize Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törenlerle kutlandı. Tören sabah saat 9 da başladı. Rize Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve Garnizon Komutanı Albay İsmet Cansever in Atatürk anıtına çelenk koyması ile başlayan törende saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından programa geçildi.

     Rize”nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95 inci yıl dönümü törenlerine bürokratlar, Siyası parti temsilcileri, okullar ve vatandaşlar katıldı.


Cumhuriyet alanında düzenlenen törenlerde bugüne kadar alanda Atatürk anıtına çelenklerin konulması, saygı duruşu ve istiklal marşının ardından Garnizon komutanlığında tebriklerin kabulünün ardından bir saat ara ile törenlere başlanırdı.

   Rize Valisi Nurullah Çakır tören alanında programı değiştirdi. Vali Nurullah Çakır verdiği talimat ile tebriklerin kabulünü kaldırarak programın devam etmesini istedi.

    Rize Belediyesi tarafından bürokratlar için hazırlanan programı izleme yeri valinin izleme yerine oturmaması ile boş kaldı. Programı ayakta izleyen Rize Valisi Nurullah Çakır programın devamı kararı ile program devam etti.


Günün anlamı ile ilgili konuşan Jandarma Binbaşı Ahmet Güneş 28 Temmuz 1914 yılında başlayan 1 dünya savaşı ile Almanların Rus sahillerini vurmaya başladığını söyleyerek” 1916 yılında Ruslar taarruza geçerek Erzurum u işgal ettiler. 14 Şubat ta Fındıklı, 27 Şubat ta ise Ardeşen işgal edildi. Rusların işgali devam ederek 1 Mart ta Pazar ilçesi 8 Mart 1916 yılında ise Rize işgal edildi. Yapılan anlaşma ile Ruslar bölgemizden çekilmeye başladı ve 2 Mart 1918 Yılında Ruslar ilimizden çekildi” dedi.

     Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı ise konuşmasında 95 inci yılının kutlandığı Düşman işgalinin yıl dönümünde Şehitlerimizi saygı ile anıyorum diyerek “ Bugün Anadolu”yu bize toprak yapan Alpaslan ve ecdadımızı bir kez daha saygı ve rahmet ile anıyorum. Bugün ülkemiz demokratik bir ülke ise bunu ecdadımıza borçluyuz, atalarımız birlik ve beraberliği nasıl sağladıysa bizlerde bunu sağlamak zorundayız. Kurtuluş savaşında ülkemizin birliğini sağlayan Gazı Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını bir kez daha saygı ve rahmet ile anıyorum” dedi.


Günün anlamı ile ilgili Şiirlerin okunması ile programa devam edildi. Rize”nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95 inci yıl dönümü nedeniyle kurtuluş temsili olarak canlandırıldı ve Rusların esaretinin anlatan Rus kuvvetlerinin Rize”ye girişi ile Milisi Türk kuvvetlerinin Rize”ye girmesi ile Rus askerlerinin çekilmesi canlandırıldı. Genç kızın esaret altında Türk bayrağını sakladığı göğsünden bayrağı çıkartarak milisi kuvvetlere teslim etmesi ve Milis Kuvvetlerin Türk Bayrağını Rize Valisi Nurullah Çakır a teslim etmesi ile program devam etti.

     Rize Belediyesi ve bazı okul folklor ekiplerinin gösterileri ile devam eden program da Rize valisi Nurullah Çakır in talimatları ile horon genişletildi ve halkın katılımı sağlandı. Program Kültür merkezinde resim ve fotoğraf sergisinin açılması ile devam etti.







HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.