RTEÜ Öğretim ÜyesiAfrika’da İnsanların Yaralarını Sardı

RTEÜ Öğretim ÜyesiAfrika’da İnsanların Yaralarını Sardı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinin destek verdiği, Sağlık Bakanlığı- Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve birçok yardım kuruluşunun bir araya gelmesiyle oluşan Gönüllüler Platformu tarafından hayata geçirilen proje çerçevesinde Kuzey Batı Afrika’da % 88’i çöllerle kaplı 13 milyon nüfuslu dünyanın en fakir ülkelerinden olan Nijer’in Tesaua ve Aque bölgelerinde 15 gün boyunca sağlık hizmeti verildi.

48 kişiden oluşan ekip içerisinde yer alan Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal TÜRKYILMAZ da yüzlerce başarılı ameliyata imza attı.

10 günde yaklaşık 250 hastayı ameliyat eden Doç. Dr. Kemal TÜRKYILMAZ: “Bu ameliyat sayısına Türkiye’de 3-4 ayda ancak ulaşabiliyorum. Burada ise farklı olan mesai mevhumunun olmaması ve bu görevin hakkını vermek isteyen insanların bir araya gelmesiydi. Ayrıca, dışarıda 10 günlük yoldan gelen, 2 haftadır hastane önünde yatıp kalkıp ameliyat olmayı bekleyen insanları ve onların tabir caizse “ameliyat dilenmeleri” ni gördükçe dinlenmeyi kendimize zül sayıyorduk. Öyle ki bu yüzden sabah 8 gece 10 arası ameliyat yaptığımız günler oldu.” ifadelerini kullandı. Doç. Dr. TÜRKYILMAZ, sadece 11 göz hekimi bulunan Nijer’de “Gönüllüler” olarak nitelendirilen Türk ekibinin sağlık hizmeti sunduğunu, su kıtlığı çekilen, sıtma riski bulunan Tesaua ve Aque bölgelerinde ise göz hekiminin bulunmadığını sözlerine ekledi.

Toplamda 600’ün üzerinde hastanın gözünü ışığa kavuşturduklarını dile getiren Doç. Dr. Kemal TÜRKYILMAZ, Göz Hastalıkları dışında Üroloji, Genel Cerrahi, KBB, Ortopedi, Çocuk Hastalıkları ve Diş alanlarında birçok hastanın tedavi edildiğini söyledi. Yerel sağlık çalışanlarına da eğitim verdiklerini belirten Doç. Dr. Kemal TÜRKYILMAZ: “ Amacımız; Müslüman olan bu ülke halkının ulaşabildiğimiz kısmına bir nebze olsun yardım edebilmek, bu sayede mesleğimizin zekâtını vermek, Türkiye olarak Müslüman kardeşlerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek ve Allah rızası için insanlık adına faydalı olmaktı. Bir araya geldiğimizde bize “Muhammed”, “Türkiye –Nijer kardeş” diye seslenmeleri ve her gördüklerinde“ Sannusannu” diyerek selam vermeleri “ Nagudi, Nagudi” diye teşekkür etmeleri bize ne derece doğru yolda olduğumuzu gösterdi. Katarakt nedeniyle yıllarca göremeyen sadece geceyle gündüzü ayırabilen ve bu nedenle ölümü bekleyen çocukların, gençlerin, yaşlıların ameliyat sonrası gözlerinin açılmasıyla mutlu olmaları ve “Allahu Ekber” demeleri görülmeye değerdi.Böyle bir organizasyonu tertipleyen Gönüllüler Platformu Başkanı İbrahim CEYLAN’a ve beni bu projede görevlendiren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Yönetimine teşekkürlerimi sunarım.” dedi.

Öte yandan, Afrika’da güneş ışınlarının dik gelmesi, güneşli gün sayısının çok fazla olması, genetik ve beslenme gibi nedenlerde gözde doğuştan gelen ve görmemizi sağlayan merceğin yapısının bozulmasıyla seyreden “Katarakt” oldukça yüksek oranda görülüyor. Çoğu Afrikalı genç yaşlarda katarakt hastalığına yakalanıyor ve doktor olmadığı için yıllarca kör olarak vücutları sağlam olmasına rağmen başkalarına bağımlı yaşamak zorunda kalıyor.




















HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.