Rteü’de balık keşifleri

Rteü’de balık keşifleri

Rteü’de balık keşifleri

 

RTEÜ’DE BALIK KEŞİFLERİ

 

 

 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi tarafından dünya faunası için 3 yeni sazan türü keşfedildi.

Prof. Dr. Davut Turan, Prof. Dr. F. Güler Ekmekçi, Arş. Gör. Cüneyt Kaya ve Arş. Gör. Esra Doğan’ın bilimsel çalışmaları neticesinde Fırat Nehri’nde bulunan ancak bu güne kadar dünya bilim literatürüne girmemiş 3 yeni sazan türü keşfedildi. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde daha önce 18 yeni türü dünya faunasına kazandıran Prof. Dr. Davut Turan ve araştırma ekibi, 3 yeni tür daha tanımlayarak bu sayıyı 21’e çıkardı.

Türkiye için endemik olan bu yeni türler oldukça geniş bir dağılım alanına sahip olan Sazangiller (Cyprinidae) familyasına aittir. Sazangiller omurgalı hayvanlar içerisindeki en büyük familyalardan birisidir ve bu familya 220 cinse ait 2400’ün üzerinde tür ile temsil edilmektedir.

Yeni keşfedilen üç yeni türler ise şöyle:

 

Alburnoides emineae

Yeni türlerden Alburnoides emineae Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde bulunan ve Fırat Nehri’ne dökülen Beyazsu’dan tanımlanmıştır. Bilinen maksimum standart boyu 7,8 cm’dir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alburnoides velioglui

Bu tür Fırat Nehri’nin drenajları olan ve Erzurum’da bulunan Sırlı, Toprakkale ve Karasu çaylarından, Malatya’da bulunan Sultan Suyu’ndan ve Tunceli’de bulunan Pülümür Çay’ından tanımlanmıştır. Bilinen maksimum standart boyu 8,8 cm’dir.

 

 

 

Alburnoides recepi

 

Alburnoides recepi Fırat Nehri’nin drenajı olan ve Gaziantep’te bulunan Merzimen Çayı’ndan tanımlanmıştır. Bu türün bilinen maksimum standart boyu 6,5 cm’dir.

 

 


Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.